PODIGNUTA OPTUŽNICA

Hrvatskom vojniku prijeti višegodišnja zatvorska kazna: Njegov američki staford ubio mu je baku

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 28-godišnjaka tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te mu prijeti zatvor

Napad psa na zadarskom Bulevaru

 Cropix/

Nepuna četiri mjeseca od stravičnog događaja u Zadru, kada je u stanu na zadarskom Bulevaru američki staford terijer teško izgrizao 82-godišnjakinju koja je vrlo brzo podlegla stravičnim ozljedama, zadarsko tužiteljstvo je dovršilo istragu i podignulo optužnicu protiv 28-godišnjeg vlasnika psa, unuka preminule.

Optuženi mladić je u inkriminirano vrijeme, kako smo već pisali, u fokus javnosti došao i jer je pripadnik Hrvatske vojske, a Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ga tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti radi čega mu prijeti višegodišnji zatvor.

Optužnica 28-godišnjaku stavlja na teret da je između 29. i 30. siječnja 2024. u stanu u Zadru u kojem je živjela oštećenica zajedno s članovima obitelji, svjestan da je njegov pas opasan i da bi mogao ugroziti život ljudi, kao i da takvog psa ne smije ostaviti drugim osobama na čuvanje, postupio protivno čl. 4. toč. 20. i čl. 53. Zakona o zaštiti životinja i čl. 4., čl. 5. i čl. 10. Pravilnika o opasnim psima. Tereti ga se da je ostavio psa na čuvanje članici obitelji kojoj je taj pas nanio teške i po život opasne ozljede uslijed kojih je ona preminula između 23 sata 29. siječnja 2024. i četiri sata ujutro 30. siječnja 2024.

image

Zgrada na zadarskom Bulevaru gdje je pronađena teško ozlijeđena 82-godišnjakinja koju je izgrizao staford u vlasništvu njezina unuka

Jure Miskovic/Cropix

Podsjetimo, očevid na mjestu užasa u suradnji sa zadarskim policajcima odradili su i pripadnici Pukovnije vojne policije. U razgovoru za Zadarski list, K.L., kći pokojne umirovljenice, posvjedočila je da je živjela s majkom u stanu te kako je spavala u kobnom trenutku nasrtaja psa.

- Grozno se osjećam, zatvorila sam se u sebe, svi me ignoriraju, ne mogu jesti ni spavati. Samo plačem. Ta scena u kojoj sam pronašla krvavo, mrtvo tijelo moje majke kako leži na podu, stalno mi je pred očima. Moram kod psihijatra, bojim se da ću poludjeti - ispričala je za Zadarski list K.L., dodajući da se njezina soba nalazi na posve drugom kraju u odnosu na dnevni boravak, gdje je majka spavala. Stoga, kako je ustvrdila, nije čula nikakvu buku koju je mogao prouzročiti napad psa.

image

Zgrada na zadarskom Bulevaru gdje je pronađena teško ozlijeđena 82-godišnjakinja koju je izgrizao staford u vlasništvu njezina unuka

Jure Miskovic/Cropix

Probudila se u 4.40 sati radi odlaska na posao i pronašla majku mrtvu u krvi.

- Prišla sam i popipala majčino tijelo, bilo je hladno. Onda sam vrisnula i pozvala Hitnu pomoć, a oni su zvali policiju - otkrila je još kćer pokojne.

Prema njezinim riječima, nećak je u više navrata psa ostavio kod njih na čuvanju, a prije tog tragičnog događaja, kod njih je bio sedam, osam dana. Tvrdila da je pas, inače, bio miran, ali je posljednja dva dana pokazivao agresivnost i režao na nju, pa je upravo radi toga imala u planu nazvati nećaka i zamoliti ga da ga odvede iz stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 16:09