UHIĆEN 44-GODIŠNJAK

‘Instaliraj na aplikaciju i slijedi upute. Dobit ćeš 8000 eura‘; Zagrepčaninu je uskoro nestala cijela štednja s računa...

U klasičnom grotlu tzv. pranja novca našao se lakovjerni 61-godišnjak

ilustracija lovaca na kripto prevarante

 Marko Todorov/Cropix

U klasičnom grotlu tzv. pranja novca našao se lakovjerni 61-godišnjak kada ga je u sredinom veljače kontaktirao nepoznati muškarac i priopćio: "Dobili ste 8000 eura zarade od kriptovaluta. Instalirajte na mobitel aplikaciju i slijedite upute".

Umjesto da ostvari profit, 61-godišnjak je ostao bez 2300 eura ušteđevine koju je imao na računu. S odmakom od tri mjeseca zagrebački kriminalisti su uspjeli ući u trag varalici te su uhitili i kazneno prijavili 44-godišnjeg ‘kriptaša‘ zbog računalne prijevare i pranja novca.

Policija je kroz istraživanje utvrdila da je dotični s još najmanje jednom osobom 23. veljače ove godine doveo u zabludu 61-godišnjaka. Nakon toga mu je priopćio dobitak od ‘rudarenja‘, uputio ga da na svoj mobitel instalira aplikaciju namijenjenu povezivanju računala i mobitela s drugim takvim uređajima.

Ne sumnjajući u prevaru, 44-godišnjak ga je poslušao i tako dostavljanjem informacija kroz aplikaciju omogućio osumnjičenom kontrolu nad svojim mobitelima i aplikacijama.

Zatim je, kažu iz PU zagrebačke, nepoznati počinitelj neovlašteno pristupio internet bankarstvu odabrane žrtve i izvršio osam transakcija prijenosa novca s njegova bankovnog računa na bankovni račun osumnjičenog koji je, pak, svoj račun ustupio, kako je rekao policiji, na raspolaganje zasad nepoznatim počiniteljima radi transfera sredstava stečenih kaznenim djelom.

- Odmah po zaprimanju novčanih sredstava na svoj bankovni račun, sumnja se, osumnjičeni je sam ili zajedno s drugim zasad nepoznatim počiniteljem, s ciljem prikrivanja stvarnog izvora novca i izbjegavanja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sav novac doznačio drugim zasad nepoznatim primateljima, čime je 61-godišnjak oštećen za novčani iznos od 2300 eura - kažu iz policije koja je protiv osumnjičenog dostavila posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 17:35