SVI SU PROŠLI S UVJETNIM OSUDAMA

Istraživali pljačku Fine i slučajno otkrili: Zaštitari krali novac dok su vozili od trezora do bankomata!

Zaposlenici Fine i zaštitari Sokol Marića pljačkali su mjesecima, a nitko nije primijetio

Četvorica bivših zaposlenika Fine i dvojica bivših zaštitara Sokol Marića na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno su osuđeni jer su mjesecima tijekom transporta novca iz trezora Fine do bankomata Zabe i RBA iz kaseta krali novac, a svi su prošli su uvjetnim osudama.

Iako je ODO podiglo optužnicu jer je od listopada 2004. do listopada 2005. nestalo oko 1,8 milijuna kuna, tijekom postupka uspjelo se dokazati upola manji iznos pa je optužnica izmijenjena.

Prevelik mamac

Osuđeni su bivši zaposlenici Finina Odsjeka za opsluživanje i održavanje bankomata Siniša Vulić (35), Dubravko Šarlija (38), Neven Gotovac (30) i Davor Mrkobrad (42) te bivši zaštitari Zoran Tušek (35) i Mario Carić (39). Najbolje su prošli Vulić i Šarlija koji su nepravomoćno dobili osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine, a najveće su kazne dobili Gotovac i Mrkobrad - godinu i pol uvjetno uz rok kušnje od pet godina. Bivši zaštitari osuđeni su na godinu dana, uvjetno na četiri godine.

U toj dobro uhodanoj grupi zaposlenici Fine bili su zaduženi za transport kaseta s novcem do bankomata, punjenje bankomata, njihovo održavanje, ali i vađenje i transport polupraznih kaseta s novcem iz bankomata, dok su zaštitari radili kao njihova pratnja tijekom prijevoza novca. Veliki iznosi, koje su prevozili, očito su za njih bili prevelik mamac pa su skovali plan kako da tijekom vožnje iz kaseta, koje su bile zapakirane u jutene vreće, pomalo vade novčanice. Za to su trebali biti posebno spretni jer su te vreće, ispričali su tijekom suđenja svjedoci iz Fine, bile zatvorene posebnom vezicom koju nije bilo moguće skinuti pa poslije opet staviti na vreću, nego ju je trebalo potrgati i ta je zaštitna vezica nakon toga bila neupotrebljiva.

Nitko nije primijetio

Svjedoci su ispričali da su jutene vreće s novcem tijekom vožnje bile u dijelu kombija koji je vratima odvojen od dijela u kojemu su se vozili zaštitari i zaposlenici Fine, a za otvaranje tih vrata bilo je potrebno pritisnuti dva gumba smještena na različitim mjestima unutar kombija pa je za krađu novca bilo nužno da “surađuju” svi putnici iz vozila.

Kada su zaposlenici Fine u glavnom trezoru preuzeli novac, nisu ga mogli prebrojati pa nisu niti znali koliki iznos prevoze, a među njima su stalno kružile priče o manjkovima.

Iznosi koje su optuženici krali ovisili su o prilici, a najmanje iznose uzimali su na samom početku. Kako je vrijeme odmicalo, povećavali su se ukradeni iznosi jer manjak očito nitko nije primijetio.

Najveći su iznos, prema optužnici, 31. svibnja 2005. iz kaseta ukrali Gotovac i Mrkobrad, a radi se o 50.000 kuna. Gotovac je, prema presudi, odgovoran i za nestanak 25.000 kuna početkom kolovoza 2005. koje je navodno uzeo zajedno s Tušekom.

Koliko su uzimali

Prema presudi, upravo je Gotovac ukrao najviše novca, i to ukupno 406.483 kune, dok je Mrkobrad uzeo 274.933 kune. Tušek je ukrao 84.083 kune, Carić 59.900 kuna, a najmanje su uzeli Vulić i Šarlija, i to svaki po 17.000 kuna. Sutkinja Pleše presudila je također da svaki od njih mora vratiti ukradeni novac.

Pao na poligrafu i priznao da su ukrali dva milijuna kuna

Zanimljivo je kako su kradljivci na kraju dolijali. Naime, nakon krvave pljačke Fine u rujnu 2005. godine, kada su razbojnici ubili dvojicu zaštitara Sokol Marića i iz poslovnice u Zvonimirovoj ulici pobjegli s dva milijuna kuna, velik broj zaposlenika bio je pozvan na obavijesni razgovor. Među njima je, neslužbeno doznajemo, bio i Vulić. Ispitivač mu je postavio pitanje o nestanku novca iz kaseta za punjenje bankomata, a na to je pitanje poligraf “reagirao” pa je nad Vulićem nastavljena kriminalistička obrada zbog pronevjere. Iako je na ispitivanju u policiji priznao da je s pomagačima u godinu dana ukrao gotovo dva milijuna kuna, već na prvom ispitivanju kod istražnog suca priznanje je povukao i branio se šutnjom.

I pred sutkinjom Općinskoga kaznenog suda Tamarom Pleše Vulić je negirao krivnju, kao i njegov kolega Mrkobrad. Krivnju su negirali i bivši zaštitari, jedino je drugookrivljeni Šarlija sve priznao. Trećeokrivljeni Gotovac priznao je samo dio krivnje, odnosno rekao je da je uzeo manje novca nego što je tvrdilo tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 13:30