HARAO PO ZAGRBU

‘Jesam, uhvaćen sam na kameri ali ne znate kakav sam nož držao!‘ Bizarna obrana serijskog pljačkaša zaprepastila sudnicu

Mateo Lučić osuđen je na sedam godina zatvora

Ilustrativna fotografija, policija

 /Profimedia/ Cropix

Zbog serije razbojništava koja je odradio od sredine rujna 2022. do ožujka 2023. godine, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno je, na temelju sporazuma s velikogoričkim tužiteljstvom, na sedam godina zatvora osuđen Mateo Lučić (51), stari znanac policije i pravosuđa.

Ujedno mora obeštetiti pokradene s 4625 eura, ali i platiti 2000 eura sudskih troškova koji obuhvaćaju vještačenja i branitelja po službenoj dužnosti.

- Ja jesam taj s kojim se mogu povezati kaznena djela i vidi me se na snimkama videonadzora, ali naveo bih da što se tiče Tobacco shopa Gastro DiM u Srijemskoj nije oduzeto 10.380 kuna, već 980 kuna, i odradio sam to s plastičnim nožem iz dječjeg seta, kao i ostala razbojništva. Što se tiče kaznenog djela, pak, u Decentiji u Bencekovićevoj, nisam u ruci imao metalnu šipku, nego žicu kojom se ne mogu nanijeti ozljede. Inače, nakon svakog kaznenog djela plastični nož sam odbacivao, a prije idućeg sam novi nož opet kupovao. Plastični! - rekao je u svoju obranu tijekom istrage Lučić.

A svi koji su se tom osumnjičenom našli na meti tijekom razbojništava prolazili su trenutke užasa o kojima su, potom, svjedočili u tužiteljstvu.

"Nemam ništa protiv tebe! Ali daj mi novce. Moram prehraniti dijete!" - povišenim tonom je Lučić 24. rujna 2022. oko 22.40 govorio djelatniku za prodajnim pultom tobacco shopa u Bušićevoj ulici u novozagrebačkom Središću.

U ruci je pritom držao plastični nož pa je prestravljeni djelatnik posegnuo za novcem iz blagajne koji je razbojnik zgrabio i pobjegao.

Nakon tri dana pauze, Lučić je odlučio s nožem u ruci posjetiti i kladionicu PSK u Cimermanovoj ulici. Svojim potezom uvjerio je djelatnicu da ode do sefa po novac pa je na kraju sa 17.200 kuna pobjegao u nepoznato.

Treća po redu meta bila mu je 2. veljače 2023. u 20.58 trgovina Studenac u Sigetu. Trgovkinji je prišao i pokazao joj nož te rekao: "Meni je žao, samo polako. Sve će biti dobro."

Potom joj je naredio da ode do blagajne i otvori novac pa se poslužio s 4358 kuna s kojima je otišao u noć.

Tri tjedna kasnije, 21. veljače, oko 21.40 ušao je u Decentiju u Velikom Polju. U ruci je imao metalnu šipku dugačku pola metra te se obratio prodavačici: "Gladan sam. Prebit ću te. Ovo je pljačka. Daj mi novac iz blagajne!"

Prestravljena žena mu je na kraju dala 7278 kuna.

U petom po redu razbojništvu naišao je na "živi zid". Ušao je u Fisheriju u Stonskoj u Središću, gdje je ponovio priču da je gladan, ali i dodao da su mu doma svi gladni. Nakon što mu je zaposlenica odbila dati novac, odgurnuo ju je i digao ruku u kojoj je bio nož. Ali hrabra prodavačica ga je ponovo odbila poslušati te je došlo do odgurivanja, nakon čega je razbojnik otišao praznih ruku te je četiri mjeseca kasnije uhićen.

S obzirom na to da je osuđen na više od pet godina, Lučić je nakon nagodbe pred sudom vraćen u istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 03:55