OPASNI ZLOČINAC

Još 2009. ubio suprugu pred djecom, sada osuđen zbog zločina s batom za meso, pa odmah pušten na slobodu bez mjera opreza!

S obzirom na to da je presuda manja od pet godina, a prijetilo mu je do osam godina, izašao je, barem privremeno, na slobodu

Privođenje Damira Kosmača na Županijski sud u Velikoj Gorici zbog sumnje u pokušaj ubojstva u Novom Zagrebu

 Marko Todorov/Cropix

Zbog pokušaja teškog ozljeđivanja intimnog partnera (49), kojeg je izraubanim batom za meso po glavi udario šest puta, nakon čega se isti raspao, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno je na tri i pol godine zatvora osuđen Damir Kosmač (60).

Velikogoričko tužiteljstvo je do kraja ustrajalo s optužbom da je Kosmač svog intimnog prijatelja pokušao ubiti, međutim sudsko je vijeće nakon provedenih dokaza vještačenja te ispitivanja žrtve u više navrata, a uoči objave presude, odlučilo prekvalificirati (ne)djelo u pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda na štetu bliske osobe.

Kosmač je na početku suđenja ustvrdio da nije kriv, nakon čega se suđenje odvijalo iza zatvorenih vrata. U svojoj je obrani priznao da je do sukoba došlo, ali s napomenom da žrtvu, kojoj se ispričao, nije namjeravao ubiti.

- Sud je mog branjenika proglasio krivim za blaže kazneno djelo i izmijenio optužbu u njegovu korist, a što je bilo i realno nakon svih utvrđenih činjenica tijekom sudskog postupka. Tako da je došlo do prekvalifikacije kaznenog djela iz pokušaja ubojstva u pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a kada dobijemo pisani otpravak presude, odlučit ćemo dalje da li uložiti žalbu ili ne - kaže za Jutarnji list Neven Antić, odvjetnik optuženog Damira Kosmača.

image

Privođenje Damira Kosmača na Županijski sud u Velikoj Gorici

Marko Todorov/Cropix

S obzirom na to da je presuda manja od pet godina, a prijetilo mu je od tri do osam godina zatvora, Kosmač je odmah pušten na slobodu i to bez ikakvih mjera opreza. Kako još doznajemo, sud je okrivljenog oslobodio plaćanja sudskih troškova zbog loših imovinskih (ne)prilika i jer je nezaposlen nakon što je godinu i četiri mjeseca proveo u istražnom zatvoru u Remetincu.

Na suđenja je Kosmač dovođen iz istražnog zatvora gdje se nalazio od lanjskog svibnja, a riječ je o muškarcu koji je u fokus javnosti došao 2009. nakon svirepog zločina kada je pred djecom u kući u okolici Zagreba na smrt zatukao suprugu.

Događaj, pak, zbog kojeg je osuđen na tri i pol godine zbio se 15. svibnja 2023. u 3:00 sati u jednom Zaprudskom stanu u koji je Kosmač svraćao žrtvi. No razgovor je za njega krenuo u krivom pravcu jer mu je oštećeni, kako smo već pisali, dao do znanja da se s njim više ne želi družiti niti s njim ići na more pa je, prema optužbi, Kosmač otišao do sobe i vratio se s batom za meso. Prišao je 49-godišnjaku koji je sjedio na krevetu te ga više puta njime udario u prednji dio glave. Prestravljenom čovjeku je počela curiti krv da bi potom dobio još udaraca batom po zatiljku glave.

image

Privođenje Damira Kosmača na Županijski sud u Velikoj Gorici

Marko Todorov/Cropix

- Ah, nećeš ići sa mnom na more?! - uzrujano mu je ponavljao Kosmač tog trenutka, zadavši mu višestruke razderotine kože glave... U jednom trenutku se glava bata za meso odvojila i pala na pod pa je oštećenog dalje, prema inicijalnoj optužbi tužiteljstva, uhvatio rukama oko vrata i počeo daviti. Ozlijeđeni muškarac se opirao i odgurivao Kosmača koji mu je ujedno govorio, dok mu je držao glavu stisnutu prema madracu kreveta te ga čupao za kosu, da će ga ubiti. Vidjevši da je Kosmač van kontrole, oštećeni mu je u strahu za vlastiti život rekao među ostalim da će ići s njim na more pa je Kosmač popustio pritisak i odmaknuo se. Napadnuti muškarac koji je zadobio najmanje šest udaraca u glavu prevezen je vozilom Hitne u KBC Rebro gdje su mu utvrđene, srećom, lakše tjelesne ozljede.

Kad se po dojavi, kako smo već pisali, policija pojavila na vratima stana Kosmač im je rekao: "Nisam to bio ja. To je bio netko drugi, neki ljubavnik je bio u stanu prije..."

Inače, policija je u pretresu stana, točnije u potrazi za raspadnutim batom za meso, pronašla i manje količine nedozvoljenih narko-supstanci poput amfetamina, GHB-a i ecstasyja.

image

Privođenje Damira Kosmača na Županijski sud u Velikoj Gorici

Marko Todorov/Cropix

Kosmač je prvi puta u javnost dospio zbog jezivog zločina iz 2009. godine, radi kojeg je osuđen na 13 godina zatvora. S izdržavanja zatvorske kazne, zbog dobrog ponašanja, izašao je na uvjetnu slobodu par godina ranije. Tog je studenog prije 15 godina pod okriljem noći u dnevnom boravku obiteljske kuće u okolici Zagreba rukama i nogama na smrt zatukao svoju suprugu Ivanu. I to pred djecom. Potom je njezin leš umotao u deku i utrpao ga u svoj Yugo te odvezao do Vrbina gdje je tijelo, kod prilazne rampe uz skelu, bacio u Savu.

Od početka je mijenjao iskaze, pa je čak tvrdio da su oboje odlučili te noći počiniti suicid, ali da se on predomislio čim je ona skočila u hladnu rijeku. Nestanak supruge pravdao je u startu čak i njezinim navodnim bijegom, tvrdeći da ga je možda ostavila zbog dobne razlike jer njoj je tada bila tek 31 godina. Nakon nekoliko dana istrage, slomio se i priznao da je sukob prvo počeo u kafiću koji se nalazio u sklopu njihove kuće. Zatekao ju je s prijateljicom u kafiću kako piju gemište, pjevaju i zabavljaju se.

- Ja sam otišao kući po CD za Ivanu, vratio se, ona je pjevala... plesala na šanku, a prijatelj ju je držao za noge da ne padne. Odjednom je primila jaknu i otišla, a ja sam krenuo za njom kako bih je pitao što se dogodilo. Po ulasku u kuću udarila me nekoliko puta po licu i htjela me zaključati u kupaonicu. Naguravali smo se pa je ona pala na pod i udarila nosom te joj je potekla krv - prisjetio se bio Kosmač.

Supruga mu se otišla nakon toga otuširati, a po povratku u dnevni boravak, dok ga je on pospremao, navodno mu je rekla da želi odnos nakon čega je vrlo brzo došlo do tučnjave tijekom koje je partnerici udarao glavom o pod.

image

Damir Kosmač na suđenju 2010. godine za ubojstvo supruge u obiteljskoj kući, a čije je tijelo potom umotao u deku i bacio u Savu

Ronald Gorsic/Cropix

Vještaci su tijekom tog suđenja ustvrdili da je Kosmač osoba s opsesivno-narcisoidnim poremećajem ličnosti, što je jedan od tri faktora koja su, prema vještačenju psihijatra, doveli do ubojstva.

Drugi je dugotrajni sukob, odnosno prijeteći raspad obitelji, a treći akutna svađa i fizički sukob. Što su tijekom ovogodišnjeg sudskog postupka utvrdili vještaci nije poznato jer je suđenje bilo zatvoreno za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 15:31