KRIMINALNI PAR

Kako su cura i mladić iz središnje Hrvatske prevarili stotine naivnih ljudi: ‘Točno znam gdje su sada pobjegli!‘

Šef bande je mladić koji je pobjegao iz popravnog doma, a s njim je u kriminalnom poslu bila i 28-godišnjakinja te su trenutno u bijegu

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

Prevaranti, koje je PU bjelovarsko-bilogorska danas osumnjičila za kupovinu mobitela pomoću tuđih osobnih iskaznica, otprije su poznati policiji.

Radi se o 19-godišnjem mladiću i 28-godišnjakinji s područja Garešnice, koji su preko interneta prodali 14 nepostojećih traktora. Mehanizam je bio uvijek isti. Tvrdili su da im je jako hitno pa su traktore i jedno osobno vozilo prodavali uzimajući predujam ili cijeli iznos unaprijed, a onda kupca poslali u Velike Zdence gdje su zatekli praznu, napuštenu kuću bez ikakvog traktora ili auta.

Uvijek su tvrdili da im je prodaja hitna, zbog čega su i davali "traktore i automobil" po nižoj cijeni, a razlog je bio smrtni slučaj i troškovi sahrane bliske im osobe. Kupcima su slali slike IMT traktora i auta s internetskih oglasnika koji su uglavnom već bili prodani.

Drogirali kupca

Glavni akteri ove priče s nepostojećim traktorima trenutno nisu dostupni policiji. Kako neslužbeno doznaje MojPortal, 19-godišnji mladić pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda, a 28-godišnjakinji također ne mogu ući u trag. Oni su već bili dolijali nakon što su ljude prevarili za ukupno oko 20 tisuća eura. Kasnije se pokazalo da se radi o "ekipi" iz Garešnice, te da su tada "pali" jer su jednog potencijalnog kupca drogirali stavivši mu neku tvar u piće te mu iz novčanika ukrali dvije tisuće eura.

Istragom je sada utvrđeno da je, osim ovog uigranog para, u prevare bilo uključeno još osoba koji su operirali po cijeloj Hrvatskoj. Uspjeli su preko interneta skupiti 45 osobnih iskaznica i na temelju toga sklapali su pretplatničke ugovore na tuđe ime te kupovali mobitele koje su onda prodavali u zalagaonicama u Virovitici i Daruvaru, a kontaktirali su i zalagaonice i otkupljivače iz Novske i Kutine.

Od jedne od žrtava doznali smo kako se sve to događalo prije više od godinu dana. Mozak bande bio je gore spomenuti 19-godišnji mladić, tada maloljetnik iz Garešnice koji bi nazvao zalagaonicu, rekao da ima dva mobitela za prodaju i uvijek bi im pokazao svoju osobnu.

- Još sam mu govorio, nemoj slučajno da su "popaljeni". Tvrdio mi je da nisu, da ih on jeftino otkupi na internetu i onda prodaje meni. Nikada nije donio više od dva, a uglavnom su bili iPhonei i Samsung mobiteli. Policiji sam sve dao, neke mobitele smo prodali, neke su zaplijenili, kako od zalagaonica tako i od kupaca. Kako da vam kažem, nisu mi bili sumnjivi. Nije dolazio samo on, nego i jedna ženska osoba. Bilo mi je samo sumnjivo to što su imali osobnu iskaznicu na istu adresu, ali sam pretpostavljao da žive zajedno ili u istoj zgradi. Na računu, kojeg su uvijek uredno donosili, nikad nije bilo ime kupca - kaže sugovornik za MojPortal koji zbog policijske istrage ne smije otkrivati previše detalja.

"Pobjeći će u BiH"

No, drago mu je da su ih, kaže, uhvatili, odnosno barem četvorku jer su 19-godišnjak i 29-godišnjakinja i dalje u bijegu.

- Sigurno će pobjeći u Bosnu i Hercegovinu, znam da je netko od njih spominjao da ima tamo nešto. Uglavnom, to je jedan nizak, malo jači dečko koji će, ako ga ja vidim, dobiti jednu iza uha od mene - kaže sugovornik.

Ljut je što su uglavnom iskorištavali naivne, stare i nemoćne osobe. Zanimljivo je da su u svojoj kriminalnoj shemi spojili dva biznisa, onaj s nepostojećim traktorima i ovaj s na prijevaru kupljenim mobitelima. Naime, kada bi kupac bio zainteresiran za traktor i dao kaparu, od njega su tražili presliku osobne iskaznice pomoću koje su zasnivali pretplatničke ugovore i kupovali mobitele, a SIM kartice koristili su, rekla je policija, za druga kaznena djela.

Prodali najmanje 150 mobitela

Teško da će ijedna od žrtava biti u potpunosti obeštećene, pogotovo zalagaonice. Tako je jedno trgovačko društvo oštećeno za 13.311,08 eura, a drugo za 18.298,22 eura.

Prodali su, neslužbeno se doznaje, najmanje 150 mobitela, a plijen međusobno podijelili. Doznaje se i kako je u istragu sada uključeno više policijskih uprava te općinskih državnih odvjetništava, pa nije nemoguće da se istraga proširi i na još slučajeva prijevare ove zločinačke skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 20:32