ONLINE PREVARE

Kako su hrvatski poduzetnik i dvije dame varali ljude te prali novac: ‘Prvo bi izradili tu web stranicu...‘

PU zagrebačka odradila je i pretrese domova te drugih prostorija osumnjičenih

Ilustracija

 Tomas Krist/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Tomas Krist/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Zbog računalne prijevare i pranja novca, Odjel kibernetičke sigurnosti sektora krim policije kazneno je prijavio 57-godišnjaka, 24-godišnjakinju, ali i jednu 40-godišnju damu iz Kazahstana.

Kroz istraživanje su otkrili da je 57-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva temeljem ugovora s oštećenim kartičnom kućom o prihvatu kartica, ustupio korisnički račun potreban za provedbu online kartičnog plaćanja zasad nepoznatoj osobi nakon čega su te nepoznate osobe izradile lažnu web stranicu s ciljem privida legitimnosti prodajnog mjesta.

- Sumnja se da su od 12. siječnja do 2. ožujka 2024. godine obavljali unose nezakonito pribavljenih kartičnih podataka korisnika iz SAD-a, Kanade i Meksika u ukupnom iznosu od 3.367.130 eura od čega je 2.666.285 eura odbijeno, dok je 700.850 terećeno te nakon odbitaka i povrata u konačnici prouzročilo materijalnu štetu oštećenom trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od 655.380 eura. Nakon što je iznos od 655.380 eura doznačen na račun trgovačkog društva, osumnjičeni 57-godišnjak je s ciljem prikrivanja nezakonitog podrijetla podizao sredstva u gotovini, prebacivao na druge račune i kupovao kriptovalute u čemu su sudjelovale i osumnjičene 24-godišnjakinja i 40-godišnjakinja - kažu iz PU zagrebačke navodeći da su odradili i pretrese domova i drugih prostorija osumnjičenih.

Tom su prilikom oduzeli desetak mobitela, više računala, SIM kartica, bankovnih kartica te veću količinu novca za koji se sumnja da su izravno povezani s kaznenim djelima. Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedena kaznena djela, osumnjičeni su u zakonskom roku uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku - zaključuju iz policije koja i dalje nastavlja istraživanje kako bi se otkrile i druge osobe u tom lancu virtualne prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 16:35