nepravomoćna presuda

Karlovčanin nevin u zatvoru proveo 92 dana, dobio odštetu, a u cijeloj priči je najbizarniji DORH: ‘Otkaz? Nije dokazao...‘

Državno odvjetništvo ponudilo mu je mali odštetni iznos

ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Karlovčanin Aldin A. nevin je u istražnom zatvoru proveo tri mjeseca pa će mu Republika Hrvatska morati platiti odštetu od 4.247,13 eura, odnosno još 8.000 eura za izgubljenu zaradu, dakle ukupno 12.243,13 eura - odlučeno je tako na Općinskom sudu u Ogulinu, više od tri godine nakon podnošenja tužbe. Presuda je nepravomoćna, što ostavlja prostor za žalbu objema stranama, kako Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu koje zastupa državu, tako i tužitelju.

Ovoj sudskoj parnici prethodio je kazneni postupak tijekom kojega je pravomoćnom presudom dokazano da Aldin A. nije počinio kazneno djelo prijetnje, zbog čega mu je bio određen istražni zatvor u kojemu je proveo period od 4. studenog 2019. godine do 3. veljače 2020. godine, odnosno ukupno 92 dana.

- Uslijed pretrpljenog stresa zbog neosnovanog lišenja slobode i boravka u istražnom zatvoru zbog kaznenog djela koje nije počinio pa je oslobođen od optužbe, tužitelj ima pravo na naknadu neimovinske štetu u iznosu od 350 kuna po danu, kao i naknadu imovinske štete koja se sastoji u izgubljenoj zaradi. Naime, tužitelj je bio zaposlen na neodređeno vrijeme u Njemačkoj, gdje je ostvarivao plaću u iznosu od oko 2.000 mjesečno te je zbog neosnovanog lišenja slobode dobio otkaz i bio nezaposlen sve do 1. travnja 2020. Tužitelj smatra da ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode - obrazloženo je u tužbenom zahtjevu koji je bio podignut na 107.200 kuna. Veći dio toga iznosa, 75.000 kuna, se odnosio na izgubljenu zaradu, a ostatak na proživljeni stres.

U odgovoru na tužbu iz tužiteljstva su naveli kako će tuženiku priznati samo iznos od 26.400 kuna, dok ostatak traženoga osporavaju, smatrajući da tuženi nije dokazao da je zbog istražnog zatvora dobio otkaz u studenom te da je bio nezaposlen narednih pet mjeseci.Bizarno je da mu u tom periodu ne priznaju barem tri mjeseca izgubljene zarade jer je notorno da ih je proveo iza rešetaka.

Uglavnom, tužitelj nije prihvatio njihovu ponudu. Sud je kontaktirao njegovog poslodavca u Njemačkoj koji je potvrdio da mu je doista dao otkaz jer se radnik nije pojavio na poslu, niti se javio.

Sud je sagledao činjenice te presudio u korist tužitelja na način da je odredio odštetu od 4.247,13 EUR-a odnosno 32.000,00 kuna, ali i imovinsku štetu, za što mu je odredio naknadu od 8.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:13