TEŠKO BOLESTAN

KRUNSKI SVJEDOK ‘Gdje je 5 mil. eura MOL-ova mita Sanaderu? Nemam što dodati’

Bivši vlasnik tvrtke Dioki Robert Ježić teško je bolestan. Već dugo se liječi u Zürichu, a navodno je bio i na liječenju u SAD-u
 Damjan Tadić/CROPIX / CROPIX

Nemam što dodati. Kad je o tome riječ, nemam komentara - odgovorio je poduzetnik Robert Ježić na pitanje o obećanjuna Županijskom sudu iz listopada 2012. godine kada je sucu Ivanu Turudiću rekao da će pet milijuna eura, koje je navodno mađarska tvrtka MOL uplatila na račun njegove tvrtke kao mito za Ivu Sanadera, u što kraćem roku uplatiti na račun tog zagrebačkog suda, ali to nije učinio sve do danas.

Poduzetnika Ježića, krunskog svjedoka USKOK-a u postupku Ina - MOL protiv Ive Sanadera, dobili smo na telefon prijavljen na njegovo ime u Švicarskoj, upravo onom u kojem je i prijavljena njegova tvrtka na čiji je račun navodno bio uplaćen mito.

Više puta operiran

Do Ježića je, naime, zadnjih godina bilo teško doći jer se pričalo da je teško bolestan i da je na liječenju u bolnici u Zürichu, a da je bio i na nekim operacijama. No, Ježić se, čini se, oporavio, pa smo ga zatekli kod kuće u Švicarskoj, ali nije želio razgovarati ni o vlastitom zdravstvenom stanju, niti komentirati jesu li istinite ili nisu spekulacije o tome da je nedavno navodno bio na liječenju u SAD-u. - Neću ništa komentirati, nemam što reći, a niti dodati - ponovio je isti odgovor na sva pitanja koja smo mu postavili.

Na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdili su nam da su još u srpnju poslali Državnom odvjetništvu nalog za naplatu tog potraživanja, ali još nisu dobili nikakav odgovor. U Ministarstvu pravosuđa su nam, pak, potvrdili da su 17. listopada ove godine zaprimili zamolnicu od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

- Zamolnica se odnosila na pružanje pravne međunarodne pomoći zbog oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, a koja je utvrđena u toj presudi - objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa. Dodaju da su isti dan taj zahtjev zajedno s dokumentacijom proslijedili nadležnim tijelima u Švicarskoj.

- Do današnjeg dana nismo dobili odgovor - kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Poseban postupak

Podsjetimo da je Ježić tijekom suđenja nekoliko puta obećao da će vratiti taj novac. No, nije ga uplatio na račun suda ni nakon što je presuda postala pravomoćna.

Njegovi pravnici u nekoliko su navrata objašnjavali da je zakon u tom slučaju jasan jer se radi o stranoj tvrtki. I da je stoga potrebno pokrenuti delibacijski postupak kako bi odluka u Švicarskoj postala ovršna i kako bi se moglo naplatiti.Tvrtka Ksenoplast spada pod tvrtku Dioki International, a novac je navodno na njezinu računu. Sanaderova je obrana, pak, tvrdila da mito i ne postoji i da zato Ježić i nema što vratiti sudu. Upravo je taj novac trebao biti važan materijalni dokaz da je bivši premijer zaista dobio mito i da ga je sakrio na račun Ježićeve tvrtke u Švicarskoj.

Ježić je svoje poslove u Hrvatskoj ugasio, a sve do propasti slovio je za jednog od bogatijih hrvatskih industrijalaca, njegovu imovinu neslužbeno su procjenjivali na 65 milijuna eura, bio je vlasnik petrokemijske industrije Dioki, s postrojenjima u Zagrebu i na Krku, presjednik NK Rijeke, a onda je 2008. godine za nešto manje od 15 milijuna eura postao većinski vlasnik izdavačke kuće Novi list.

Linićev brod

Ježić je rođen 1955. godine u Rijeci, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Početkom 70-ih položio je skiperski ispit, a to se poslije pokazalo ključnim u poslovnoj karijeri.

Kao skiper na jahtama zbližio se s poslovnim ljudima, što mu je otvorilo vrata međunarodnog biznisa. Kao 30-godišnji pravnik 1985. godine zaposlio se u međunarodnoj kompaniji Phillips Brothers i počeo trgovati petrokemijskim proizvodima. To je radio sve do 2004. godine, kada je postao vlasnik Diokija. Nikada se nije aktivno bavio politikom, ali je bio član HDZ-a, no je bio povezan i s riječkim SDP-ovcima, posebno sa Slavkom Linićem.

Vjerovnici od Diokija traže 1,5 milijardi

Ježićeva tvrtka Dioki prije godinu dana otišla je u stečaj, a stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin kazala nam je jučer da bi na sljedećem ročištu sud trebao prihvatiti sva prijavljena potraživanja koja, rekla je, ukupno iznose oko 1,5 milijardi kuna. Ježić se s čela Nadzornog odbora Diokija povukao još 2010. godine, a najdulje je ostao predsjednik Nadzornog odbora u Novom listu, odakle se povukao 2012. godine, dok je u tvrtki Kijac nekretnine bio predsjednik NO-a sve do 2103. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:23