POSRNULI OBDUCENT

Leđa mu držala partnerica iz bolničke kuhinje i kolega iz mrtvačnice, cure bizarni detalji ‘igrokaza‘: ‘Poslao mu je i 500 kuna!‘

Javna bilježnica nije sumnjala: ‘Izgledali su sasvim normalno‘, kaže

Kuća pokojne žene, Sveti Duh, grobno mjesto

 Vesna Veselić, Privatna Arhiva/cropix/

Kad su se obducentski pomoćnici KB Sveti Duh, Ivan Mezak i Zlatko I. u društvu bolničke kolegice Lidije M. (43), inače pomoćne radnice u centralnoj kuhinji pojavili 4. studenog 2022. na ostavinskoj raspravi iza pokojne Mirjane S. u javno bilježničkom uredu Darje Bošnjak, znali su unaprijed da neće govoriti istinu niti u jednom pogledu. Stigli su na ročište kao svjedoci tobožnje usmene oporuke prema kojoj je, navodno, Mirjana S. ostavila svoj imetak upravo Mezaku.

Prisjednica ureda je potom Zlatka I. i Lidiju M. propisno upozorila da su dužni govoriti istinu jer je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

- Nisam u srodstvu s nasljednikom niti s pokojnom ostaviteljicom. Poznavala sam ju dugi niz godina, bili smo kućni prijatelji i posjećivali se s njom i njezinom majkom. U vrijeme ručka 26. rujna 2021. došla sam u stan pokojne zajedno sa Zlatkom i Ivanom kako bi se dogovorili oko bojanja Mirjanine kuće. Ja sam joj preporučila gospodu Ivana i Zlatka kao dobre i pouzdane majstore. Po dolasku u kuću sam primijetila već da Mirjana nije dobro. Sjedila je na krevetu pa bi malo legla. Toplomjerom sam joj izmjerila temperaturu. Imala je 37.8 C‘. A kako je dijabetičar, predložila sam zvanje Hitne, no njezina majka nije smatrala to nužnim te da će se ona za nju pobrinuti. Na kraju smo predložili da ćemo doći drugi dan na dogovor oko krečenja, kad joj bude bolje, ali Mirjana je tad u tom trenutku izjavila da se osjeća zaista loše i da želi pred prisutnim svjedocima, dakle predamnom, majkom njezinom te Ivanom i Zlatkom izjaviti svoju posljednju volju jer nema rodbine pa iza smrti ostavlja sve Ivanu Mezaku. Bila je komunikativna, svjesna, ali zaista u lošem zdravstvenom stanju – rekla je na ostavinskoj raspravi Lidija M., dodajući da joj je poznato i da je potom "Mirjanu 29. rujna navečer Hitna odvela u zaraznu bolnicu Fran Mihaljević gdje je ostala do smrti". Također je kazala i da u to vrijeme posjete u bolnici nisu bile dozvoljene pa se telefonski informirala i dobila odgovor da ima oslabljena pluća, covid i da stanje nije dobro.

Istu proceduru ispitivanja o pokojnoj i usmenoj oporuci na ostavinskoj raspravi prošao je i Zlatko I. navodeći da je i on pokojnu Mirjanu poznavao dugi niz godina jer da stanuje u susjedstvu. Također je opisao posjet, da su došli na dogovor radi farbanja stana, a onda ponovio i da je Mirjana, koja je teško pisala i koristila ruke, pred svima izjavila da imovinu želi ostaviti Mezaku jer se za nju i majku brine – kazao je Zlatko I. Dajući, također, iskaz bez prisustva drugih.

Mezak je zatim naveo da je uspio doći do Ž.M., brata pokojne Mirjane i da je isti oporuku priznao kao istinitu i pravovaljanu te pritom predao i izjavu kojom se odriče zakonskog dijela.

Tako da više nije bilo prepreka da se usmena oporuka proglasi istinitom i pravovaljanom.

Otkrilo se potom i da je Mezak dostavio također rješenje i o nasljeđivanju iza pokojne Mirjnanine majke Zdenke koja je umrla bez oporuke, ali je izjavio da se i o njoj brinuo kad je smještena u bjelovarski dom, da je snosio troškove pogreba i odvažio se pritom tražiti povrat tih troškova ošasne imovine. Tako da je Mezaku na kraju pripala kuća sa dvorištem, neutvrđeni novčani iznos na računu i razlika neisplaćene mirovine pokojnice.

image

Kuća pokojne Mirjane

/Privatna Arhiva

Srce Mirjane S. prestalo je kucati 8. studenog 2021. Kao uzrok smrti naveden je ARDS, a u očevidniku pregleda umrlih kao napomena stoji covid 19 infekcija. U knjizi umrlih u mrtvačnici odjela Zavoda za patologiju i citologiju je vidljivo da obducentski pomoćnici Ivan Mezak (radio u bolnici od 1998. do otkaza 22. svibnja 2023) i Zlatko I. (u međuvremenu preminuo) nisu upisali prijevoznika koji je došao po pokojnu, kao niti datum izdavanja preminule iz mrtvačnice a nije bilo upisano niti groblje na koje je prevezena.

Analizom, pak, računa teleoperatera istražitelji su otkrili da je Mezak u inkriminiranom periodu često komunicirao sa Lidijom M., dok Mirjanu, i Zdenku S., osobe za koje su svi tvrdili da je o njima skrbio, nije zvao. No, dva je puta, 18. i 19. siječnja 2022. godine okrenuo broj telefona bjelovarskog Doma u kojem je završila nesretna Zdenka nakon smrti kćeri koju nije uspjela niti pokopati.

Zanimljivo je da je na površinu isplivao još jedan detalj - u inkriminiranom periodu Mezak je sa svog bankovnog računa u PBZ-u prebacio 500 kuna na IBAN kolege iz mrtvačnice Zlatka I., a kao opis plaćanja napisao je "DAR".

Stoga se sasvim opravdano postavlja pitanje je l‘ se iza te uplate krije zahvala za cijeli igrokaz na ostavinskoj raspravi? Odgovor je to na koji od Zlatka I. tužiteljstvo nikada dobiti neće, a obzirom na ishod cijele sage oko nasljedstva dviju pokojnih žena, od kojih je Mirjana čak 75 dana mrtva ležala u bolnici, najvjerojantije bi za davanje lažnog iskaza i drugi obducent bio optužen.

Podsjetimo, nakon što je Jutarnji list ekskluzivno objavio da se Mezak upisao na imovinu pokojne osobe i potom u nju uselio i partnericu Lidiju M. s kojom inače ima i dijete, tužiteljstvo je pokrenulo izvide te podignulo optužnicu zbog prevare, davanja lažnog iskaza i poticanja na potonje (ne)djelo.

Sramotne makinacije su od listopada 2021. do 21. srpnja 2023. odradili u Zagrebu s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi.

A u javnobilježničkom uredu nisu posumnjali apsolutno na ništa pogotovo jer se nisu niti prezivali isto.

- Izgledali su mi skroz normalno. Ne bih rekla da su se previše družili. Samo su ušli zajedno. Nije mi bilo poznato da je Lidija M. izvanbračna supruga Ivana Mezaka, a uvidom u osobne iskaznice bilo je vidljivo da sve te osobe prebivaju na različitim adresama. Kod kontradiktornosti svjedoka usmene oporuke ne seciramo svaku riječ, već se kontradiktornosti provjeravaju samo ako postoje velika odstupanja u iskazima – rekla je, među ostalim A.Š. koja se u svojih 20 godina karijere susrela sa desetak usmenih oporuka.

Druga osoba iz ureda javnog bilježnika N.P. ie otkrila još "da se rodoslovlje i nesrodnost svjedoka ne provjeravaju jer da za to nemaju alata".

- Jedino što možemo je upozoriti svjedoke da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo – istaknula je javna bilježnica.

I dok rođeni Zagorec Mezak čeka pravomoćnost odluke prema kojoj se mora vratiti na posao u KB Sveti Duh gdje je dobio izvanredni otkaz zbog afere s fotografijama mrtvih tijela na podu, zaposlio se u poznatoj pogrebnoj tvrtki te priprema strategiju obrane u sramotnom slučaju borbe za nekretninu nekadašnjih djelatnica Tvornice olovaka i Vajde, a koju je otkrio Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 18:47