PAZITE ŠTO PIŠETE

Magistra edukacije likovne kulture širila lažnu vijest, do kraja je ustrajala kod svoje priče: ‘Sigurno mu je palo nešto na glavu!‘

Sud ju je kaznio zbog kršenja čl.16. Zakona o prekršajima protiv JRM-a; iako nije vidjela sam pad cigle, izgledalo joj je tako

Objavila na Facebooku da je prolazniku na glavu pala cigla sa zgrade

 Jl/

Magistra edukacije likovne kulture Lara C. (31) prije nepune dvije godine objavila je na društvenoj mreži dramatičan, poduži status praćen uznemirujućim fotografijama zakrvavljene ruke a o situaciji kojoj je svjedočila u centru metropole.

"Bila sam na Branimirovoj ulici kada je dečku ispred mene cigla/dio zgrade pao direktno na glavu i kompletno otvorio..." - napisala je, među ostalim, Lara na svom Facebook profilu u listopadu 2022. i postala nakratko heroina koja je unesrećenom pritekla u pomoć.

Vijest o opasnostima koje prijete sa zgrada prenijeli su brzinom munje svi mediji u zemlji, međutim, vrlo brzo se otkrilo da baš i nije bilo tako kako je prolaznica opisala.

Zagrebačka policija je odmah nakon njezine objave postupala te s odmakom od dva mjeseca podnijela optužni prijedlog protiv Lare C. navodeći da se ogriješila o članak 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Okrivljena je 5. listopada u 18.30 sati u Ulici kneza Branimira kod kbr. 17. putem svog mobitela preko profila na Facebooku izmislila i proširila lažnu vijest (...) koja je objavljena i posredstvom novinskih portala i koja je, kao lažna vijest, poremetila mir i spokojstvo građana jer se iz vijesti moglo zaključiti da je zbog oštećenja nastalih na zgradama u potresu, kretanje građana po gradu nesigurno" – navodi se u optužnom prijedlogu protiv Lare C. Policija potom dodatno pojašnjava da je, pak, u slučaju ozljeđenog mladića kojeg je spominjala utvrđeno da je "upravljao električnim romobilom bez zaštitne kacige na glavi i pritom udario u građevinsku skelu".

Tako da je slučaj dospio i na sud pa je 31-godišnjakinja novčano kažnjena sa 70 eura i obavezno plaćanje 60 eura sudskih troškova.

image

Objavila na Facebooku da je prolazniku na glavu pala cigla sa zgrade

Jl/

Lara C. je ustrajala kod svoje priče te je opisala da je pješice hodala Branimirovom a ispred nje je išao još jedan mladić ispred kojeg se vozio drugi na romobilu.

-Taj mladić na romobilu se u jednom trenutku sagnuo. Izgledalo je kao da mu je nešto palo na glavu. Malo je zateturao sa romobilom i isti potom spustio. Ja sam mu prišla i vidjela kako mu iz glave ide krv. Iako nisam vidjela da mu je cigla pala na glavu, sve je tako izgledalo pa sam takvu vijest i objavila na svojem Facebooku da upozorim građane da Zagreb još uvijek nije siguran. Ali sam sigurna da do ozljede njegove glave nije došlo udarom u metalni dio skele kako se to kasnije navodilo. Kasnije mi se javio jedan mladić koji se kretao iza nas i koji mi je potvrdio da je na glavu oštećenog doista pao komad nečega ali se nije želio dalje izlagati događaju niti svjedočiti – branila se na sudu Lara C.

A mladić na romobilu I.K., kojem je pritekla u pomoć, ustvrdio je da na glavi kobnog trenutka prilikom vožnje nije imao kacigu na glavi te da je, dok se kretao nogostupom, u jednom momentu osjetio udarac u gornji dio glave.

- Oblila me je krv. U prvom momentu nisam bio svjestan što mi se dogodilo. Sjećam se da mi je prišla jedna djevojka kako bi mi pomogla te mi rekla da mi je cigla na glavu pala. U tom momentu nisam bio siguran jesam li udario u skelu ili mi je doista nešto palo na glavu. Ali, sada mogu reći sigurno da je bila skela jer se sjećam da je jedna prečka na skeli bila postavljena nešto niže. A vezano za tu moju vožnju, policija mi je izdala prekršajni nalog te sam platio novčanu kaznu - otkrio je I.K., vozač električnog romobila.

Nakon ozljeđivanja, policija je na mjestu nesreće provela očevid i utvrdila da je vozač bio bez kacige, da je glavom udario u građevinsku skelu gdje su bili radovi te da je na nogostupu bila postavljena natkrivena građevinska skela. No, vozač romobila je, tvrdi policija nastavio vožnju bez da se uvjerio da to može sigurno učiniti pa je tjemenom udario u gornji dio metalne skele.

Za sud je na kraju Lara C. nedvojbeno proširila lažnu vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:37