SUDAR U PULI

Maloljetnik vozio romobil s kojim nije smio na cestu: Srušio je biciklistu (64), koji se teško ozlijedio

Policija apelira na vozače romobila da se pridržavaju propisa i nose kacigu i tako izbjegnu teške ozlijede glave

ilustracija

 Josko Supic/Cropix

Vožnja električnih romobila iz dana u dan se pokazuje kao sve opasnija, a često u nesrećama sudjeluju i maloljetnici. Posljednja takva dogodila se sinoć oko 19 sati na Fažanskoj u Valbandonu kada je maloljetnik ozbiljno ugrozio život 64-godišnjem biciklistu.

Pulska policija je, naime, utvrdila provedenim očevidom da je maloljetnik vozio električni romobil snage 1000W koji se ne može razvrstati niti u jednu kategoriju vozila zbog svojih osobina.

- Dolaskom do raskrižja s ulicom Prilaz marini, maloljetnik se romobilom kretao nepropisno nogostupom i pritom naletio na 64-godišnjeg biciklista koji se kretao također nepropisno nogostupom iz suprotnog smjera. Uslijed siline udarca, oboje su pali na tlo. Maloljetnik je zadobio lakše tjelesne ozljede, dok je 64-godišnjak teško ozlijeđen - kažu iz PU istarske dodajući da će protiv maloljetnika podnijeti kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Stoga policija poziva opetovano na oprez i poštivanje prometnih propisa, a pogotovo apelira na roditelje da pripaze kakve romobile kupuju djeci i da djecu obvežu na korištenje kacige koja je obvezatna za romobilima.

Neki od romobila se ubrajaju u kategoriju nerazvrstanih vozila sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama obzirom da je njihova snaga znatno veća od one koja je propisana zakonom.

- Upozoravamo građane da je sudjelovanje u prometu dozvoljeno romobilima s motornim ili električnim pogonom bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Romobilima koji imaju veću snagu motora od propisane i koji razvijaju brzinu veću do 25 km/h sudjelovanje u prometu nije dozvoljeno te je za navedeni prekršaj propisana novčana kazna u iznosu od 130 eura. Apeliramo na roditelje da prilikom kupnje romobila provjere njegove specifikacije te da ne kupuju romobile koji ne mogu sudjelovati u prometu. Također podsjećamo da električnim romobilima ne smiju upravljati djeca, odnosno osobe mlađe od 14 godina - ukazuju iz istarske policije podsjećajući ujedno da su u posljednje vrijeme evidentirali nekoliko nesreća u kojima su vozači romobila zadobili teške ozljede glave jer nisu nosili zaštitnu kacigu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 09:57