MJEŠTANI U ŠOKU

Mjesto kod Križevaca zavijeno u crno: ‘Ne možemo vjerovati da susjede više nema, ta vrijedna obitelji živi s puno ljubavi”

Na peteročlanu obitelj na Viru je naletio pijani vozač, majka je na mjestu poginula

Mjesto nesreće

 Hrt Screenshot/

Pijani 29-godišnjak pokosio je sinoć oko 23,40 sati u ulici Put lozica na Viru peteročlanu obitelj. Mlada majka (24) je poginula na licu mjesta, a suprug i troje djece prevezeni su u bolnicu. Najteže je prošao trogodišnji dječak.

- Dječak od 3 godine je po dijagnostičnoj obradi operiran s vrlo teškim ozljedama, opasnim po život. Odmah iza njega je operirana njegova 4-godišnja sestra s teškim tjelesnim ozljedama i u jedinici intenzivnog liječenja je. Trenutno nije životno ugrožena. Otac star 28 godina je s teškim tjelesnim ozljedama. Četvrta ozlijeđena je 11 mjesečna beba, dečkić, za koga nismo utvrdili teške tjelesne ozljede, rekao je za Novu TV dr. Nediljko Jović, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Stradala je obitelj koja živi kod Križevaca, točnije u Velikom Ravenu. Mještani govore u šoku i suzama. “Riječ je o krasnoj obitelji, vrijednoj i radišnoj. Djeca su se igrala tu pored nas, uvijek bi pozdravili. Nemamo riječi, riječ je baš o obitelji koja živi s puno ljubavi. Ostali ukućani su otišli valjda u zadarsku bolnicu”, rekli su za Prigorski.hr mještani u suzama dodavši kako najmanje dijete uskoro treba slaviti prvi rođendan.

“Svi ih znamo, super ljudi, jednostavni”, rekao je drugi mještanin dodavši kako još ne može vjerovati da susjede više nema. “Prije nekoliko dana su otišli na more”, zaključio je muškarac iz Velikog Ravna.

Cesta u mraku i bez nogostupa

Mještani Vira i njihovi gosti žalili su se i ranije da je sporna dionica ceste u mraku i bez nogostupa.

"To je najveći problem, navečer kad netko ide kao ovaj što je navodno bio pod utjecajem alkohola, ako je malo brže dodao gas, ljudi su neosvjetljeni, to je tragedija. Na ovom dijelu brzo voze", rekao je za Novu TV Mato Novosel iz Karlovca dok je Vito iz Vira dodao:

"Poznato, nije osvjetljeno, brzo se voze, često su nesreće na toj cesti."

Oglasio se i DORH

O tragediji na Viru se oglasio i DORH.

“Prema dosad utvrđenom, hrvatski državljanin (1995.) upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola kolnikom ceste u ul. Put Lozice u Viru te je uslijed neprilagođene brzine prednjim dijelom vozila naletio na pješake (dvoje odraslih 1996. i 2000., troje djece 2020., 2021. i 2023.) od kojih je 24-godišnjakinja smrtno stradala dok su još tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede opasne po život, a jedna je osoba zadobila lakše tjelesne ozljede”, navodi zamjenik ŽDO-a i dodaje:

“U tijeku je provođenje kriminalističkog istraživanja nakon kojeg državno odvjetništvo očekuje da policija podnese kaznenu prijavu i privede osumnjičenika pritvorskom nadzorniku.”

Državno odvjetništvo izdalo je potrebne naloge te će poduzeti daljnje zakonom propisane radnje radi razjašnjenja svih okolnosti ovog događaja kao i utvrđivanje mehanizma nastanka prometne nesreće.

Prema rezultatima očevida prometna nesreća se dogodila sinoć oko 23:40 sati u ulici Put lozica kada je 29-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine osobinama izgubio nadzor nad vozilom te sišao na desnu stranu kolnika.

Uslijed toga je desnim kotačem silazi van kolnika, gdje najprije udara u kamenje, a potom automobilom nalijeće na pješake. Nakon udara u pješake, koji su od siline udarca odbačeni van kolnika, vozilo se prevrnulo.

Od posljedica nesreće na mjestu događaja preminula je hrvatska državljanka u dobi od 24 godina.

Druge osobe, jedna odrasla i troje djece su poradi zadobivenih ozljeda upućeni na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su kod 28-godišnjeg hrvatskog državljana te dvoje djece konstatirane teške, a kod jednog djeteta lake tjelesne ozljede.

U trenutku prometne nesreće pješaci su se kretala uz rub kolnika na kojem ne postoji nogostup niti druga površina određena i prikladna za kretanje pješaka, kao ni javna rasvjeta.

Provedenim alkotestiranjem, kod 29-godišnjeg vozača, hrvatskog državljanina utvrđena je koncentracija alkohola od 1,75 g/kg te je uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 14:52