STRAVA U IVANIĆ GRADU

Mladiću smrskali glavu, preminuo je u bolnici: Obitelj je napokon dobila odštetu za gubitak sina

Martinovoj obitelji je, naime, povrijeđeno pravo osobnosti na duševno zdravlje i trpe duševne boli zbog smrti sina i brata

Martin M.

 Tomislav Krišto/CROPIX

Srce 21-godišnjeg Martina M. prestalo je kucati 30. lipnja 2015. godine na Odjelu kirurškog šoka KB Dubrava od posljedica brutalnog premlaćivanja pet dana prije toga tijekom proslave Ivanjskog krijesa u Ivanić Gradu, a njegova obitelj i dalje prolazi mučne sudske bitke.

Nino D., Martinov vršnjak, na velikogoričkom Županijskom sudu osuđen je na četiri i pol godine zatvora jer je palicom udario Martina po glavi pa je nesretni mladić zadobio ozljede opasne po život u vidu niza prijeloma, nagnječenja i krvarenja kojima je nažalost podlegao. No za Vrhovni sud ta je kazna bila prestroga pa ju je viši sud smanjio osudivši Ninu D. zbog nanošenja teških ozljeda sa smrtnim ishodom na tri i pol godine.

A na Općinskom sudu u Velikoj Gorici obitelj ubijenog mladića potražila je i drugi vid pravde te je prošlog tjedna presuđeno nepravomoćno da Nino D. mora isplatiti Martinovoj majci, ocu i bratu ukupno 850 tisuća kuna za imovinsku i neimovinsku štetu kao i 54.746 kuna za troškove sudskog postupka.

Martinovoj obitelji je, naime, povrijeđeno pravo osobnosti na duševno zdravlje i trpe duševne boli zbog smrti sina i brata jer je između njih postojala trajna životna zajednica te jaka emocionalna i egzistencijalna povezanost.

Svojim činom Nino D. je Martinovim roditeljima teško i nepovratno uništio skladan život te se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihovog djeteta više nema.

- Od tog dana trpim teške psihičke bolove. Moga sina više nema i sve me podsjeća na njega. Često izgovaram Martinovo ime i osjećam prazninu oko sebe. Zbog proteka vremena ništa mi nije bolje, a ni lakše. Pa on je imao samo 21 godinu – rekla je, među ostalim majka pokojnog Martina.

Brat, pak, pokojnog u sudnici se prisjetio zajedničkih trenutaka provedenih s Martinom pa i te kobne noći tijekom Ivanjskog krijesa.

- Imao sam 18 godina kad se to dogodilo. Jako mi fali brat, dijelili smo zajedno sobu u kući, trenirali, izlazili s prijateljima. Osjećam veliku prazninu, u toj sobi i dalje čuvam njegove stvari poput dresa, krunice... a na igralištu u Ivanić Gradu kod škole napravio se veliki grafit u znak sjećanja na Martina i to s njegovim licem, imenom te datumom rođenja i smrti – prisjetio se brat preminulog koji iz crnine, kao i njegovi roditelji, ne izlazi.

Osuđeni Nino D. odgovor na tužbu nije podnio, niti je istu osporio, ali na ovaj sudski pravorijek ima mogućnost žalbe u iduća dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:59