‘NISAM JA VOZIO‘

Moldavac na A-1 kod tunela ‘Sveti Marko‘ ubio tri i teško ozlijedio šest osoba, sada je napokon poznato što se dogodilo

U bolnici je nakon zaprimanja s teškim ozljedama negirao da je on vozio automobil, već je rekao da je samo bio suvozač.

Nesreca se dogodila 6. sijecnja oko 1.40 sati

 Robert Fajt/Cropix/

Poznati su svi detalji velike tragedije koja se u noći 6. siječnja dogodila na autocesti A-1 nedaleko tunela Sveti Marko. Protiv vozača koji ju je prouzročio, 31-godišnjeg Moldavca, Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu još 10. lipnja, a sada su je i objavili. Okrivljenika tereta da je prouzročio smrt tri osobe, bračnoga para iz Rijeke, te 16-godišnjeg Egipćanina, a u nesreći je šest osoba teško ozlijeđeno, redom migranata mlađe životne dobi, pa će se tako pred sudom naći terećen za dva kaznena djela - protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Vozio 42 km/h brže od dozvoljenog

Priča je započela samo nekoliko sati prije nego se pretvorila u tragediju, kao klasična krijumčarska. Moldavski državljanin je 5. siječnja oko 22.55 sati na području Rakovice, gdje je došao po naputku nepoznate osobe koja ga je angažirala, u osobni automobil marke Mitsubitshi Payero, mađarskih nacionalnih oznaka, koji je registriran za vozača i četiri putnika, smjestio jedanaest stranih državljana (deset državljana Egipta, jedan državljanin Sirije) iako je znao da su prethodno ušli nezakonito, mimo granične kontrole, u Republiku Hrvatsku.

image

Mjesto prometne nesrece.

Robert Fajt/Cropix
image

Mjesto prometne nesrece.

Robert Fajt/Cropix

- Tereti ga se da je pet osoba smjestio u prtljažni dio vozila koji nije namijenjen za prijevoz putnika, a pet osoba na stražnje sjedalo i jednu osobu na mjesto suvozača, svjestan kako uslijed preopterećenja vozila i neadekvatnog smještaja dovodi u opasnost njihovo zdravlje i život te da prijevoz dvostruko većeg broja osoba od dozvoljenog nije human - kažu u tužiteljstvu.

On se potom uključio na autocestu A1 na naplatnoj postaji Ogulin i vozio ih dalje u smjeru Zagreba te je oko 1.40 sati poslije ponoći "upravljao osobnim automobilom desnom voznom trakom autoceste A1 iz smjera Ogulina prema Zagrebu te se na području općine Netretić (oznaka za 47,900 kilometara autoceste); protivno odredbama članka 46. stavak 1. u vezi članka 142. stavak 1., članka 54. stavak 1. točka 1. u vezi stavka 3., članka 51. stavak 1. i članka 158. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; propustio kretati sredinom desne vozne trake autoceste i brzinu kretanja prilagoditi noćnim uvjetima vožnje, nadolazećem zavoju i opterećenosti vozila putnicima, svjestan i pristajući da takvom vožnjom ugrozi sigurnost putnika u vozilu, kao i drugih sudionika u prometu".

image


Ostaci vozila Mitsubishi

Robert Fajt/Cropix

- Tereti ga se da je ušao vozilom u blagi desni zavoj brzinom koja je za najmanje 42 km/h veća od brzine ograničene prometnim znakom (ograničenje brzine je 100 km/h) uslijed čega je vozilom skrenuo u desno na zaustavnu prometnu traku i udario u zaštitnu metalnu ogradu uz jugoistočni rub autoceste. Tereti ga se da je potom izgubio kontrolu nad upravljačem vozila, nekontrolirano prešao lijevo prema razdjelnom pojasu i udario u dvostranu zaštitnu metalnu ogradu, a zatim prešao preko nje na suprotnu kolničku traku namijenjenu za kretanje vozila iz smjera Zagreba prema Rijeci, gdje je prednjim desnim donjim dijelom vozila udario u prednji više gornji dio osobnog automobila hrvatskih registarskih oznaka, kojim je propisno lijevom voznom prometnom trakom u smjeru Rijeke upravljao 47-godišnji državljanin Hrvatske - oisali su u Županijskom državnom odvjetništvu.

Stradali supružnici iz Rijeke

U prometnoj nesreći smrtno su stradali 47-godišnji vozač i 46-godišnja hrvatska državljanka, suputnica u osobnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, kao i putnik (tada 16-godišnji državljanin Egipta) iz osobnog automobila marke Mitsubishi, dok je šest putnika iz istog osobnog automobila zadobilo teške tjelesne ozljede (pet državljana Egipta, jedan državljanin Sirije). Podsjetimo, radi se o bračnom paru iz Rijeke, a s njima je u automobilu marke Alfa Romeo bio njihov 16-godišnji sin, koji je prošao samo s lakšim ozljedama. Također, teško ozlijeđeni Moldavac u bolnici je nakon zaprimanja negirao da je on vozio automobil, već je rekao da je samo bio suvozač.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je u optužnici da se 31-godišnjem okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogao pobjeći i postati nedostupan tijelima kaznenog progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 03:27