POLICIJA OTKRILA

'Motiv bombaša iz Vodica bio je obijest, od lagodnog života jednostavno ne znaju što bi sa sobom'

ZAGREB - Na konferenciji za novinare koju je danas u 11 sati održala Policijska uprava zagrebačka, načelnik PU zagrebačke Goran Burušić izjavio je da je motiv mladića koji su postavili eksplozivnu napravu na Trg bana Josipa Jelačića bio ‘čista obijest, suluda ideja pojedinaca, odnosno grupe, koji od lagodnog života ne znaju što bi sa sobom.’

Foto: Damir Krajač / CROPIX

Petero mladića nabavilo je eksploziv, tri komada vojno formacijskog visokobrizantnog eksploziva od oca jednog od njih, i to još u prosincu prošle godine.

OTKRIVAMO Tko su Vodičani odgovorni za eksploziju na Trgu i zašto su to učinili

U prosincu su mladići isplanirali da će eksploziv postaviti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Na području Šibenika najprije su isprobavali eksplozive, a onda su 23. siječnja u 2:30 ostvarili plan i postavili napravu na Trgu.

Foto: Damir Krajač / CROPIX

Tereti ih se za kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela, te dovođenje u opasnost života i imovine, dok se šesti osumnjičeni, otac jednog od njih (59) tereti za nedozvoljeno posjedovanje eksplozivnih tvari i pomaganje počiniteljima u počinjenju kaznenih djela.

Dvojica osumnjičenika uhićena su u Zagrebu, trojica na području Šibenika, a jedan prilikom pokušaja prelaska državne granice.

Policija ističe da su našli dovoljno tragova u pretragama njihovih domova, ali o detaljima i dokazima nisu htjeli govoriti.

Svi uhićeni privedeni su na ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu. Na istražnom ročištu koje se održalo poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu odlučeno je koji od osumnjičenika ostaje u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je za osumnjičene Tomislava Duvnjaka, Domagoja Šprljana, Tomislava Strikomana, Ivana Tubića, Lovra Birina i oca Ivana Šprljana zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:31