KRIZNA SITUACIJA

Muškarac koji je posijao strah u KBC Rebro otpušten iz bolnice i uz prijavu predan pritvorskom nadzorniku

Prijavljen je za dva kaznena djela - prisilu prema petorici policajaca i prisilu prema troje zdravstvenih djelatnika

Policija privodi muškarca koji je prijetio u KBC-u Zagreb

 Ranko Šuvar/Cropix

Nakon što je svojom galamom, prijetnjama, psovkama te mašući startnim pištoljem u utorak prijepodne unio totalnu pomutnju na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu u tzv. zelenoj zgradi KBC Zagreb pa je intervenirala policija na čelu sa specijalcima, 65-godišnji S.P. je, nakon psihijatrijske hospitalizacije, doveden danas u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Iako se, kako smo pisali, oko 11.40 sati tog dana mirno predao te krenuo u pratnji policajaca naoružanih do zuba van zgrade bolnice, s njim se nije moglo odmah komunicirati zbog rastrojenog stanja pa je prvo bio smješten na odjel u PB Vrapče.

image

Krizna situacija u KBC Rebro

Ranko Suvar/Cropix

Policija ga je u konačnici kazneno prijavila za dva kaznena djela – prisilu prema službenoj osobi točnije petero zagrebačkih policajaca, te prisilu prema zdravstvenim radnicima, točnije njih troje. Prema kaznenoj prijavi, 62-godišnjak je oko 9.20 sati više puta u KBC-u Zagreb više puta verbalno prijetio zaposlenicima ustanove, a sve s ciljem da ih spriječi u obavljanju njihove djelatnosti. A nakon što je u čekaonici bolnice uočio i policajce, i njima je zaprijetio smrću te prijetio pištoljem ‘plašljivcem‘ kako bi i njih spriječio u obavljanju službene radnje.

Po dovršetku obrade S.P. je predan pritvorskom nadzorniku uz posebno izvješće nadležnom tužiteljstvu koje ga treba ispitali i dalje odlučiti hoće li za njega zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će ga pustiti da se brani sa slobode.

A s obzirom na njegovu anamnezu vještaci će kroz psihijatrijsko vještačenje dati ključan odgovor je li u vrijeme krize u KBC Rebro kojom je uznemirio na desetke prisutnih osoba, bio ubrojiv ili ne. U slučaju da se utvrdi da nije, sudit će mu se kao osobi s duševnim smetnjama i neće moći biti osuđen na zatvor nego će mu na temelju Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama biti ‘dosuđen‘ šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. I nakon toga će se svakih pola godine bolnica pod čijim će nadzorom biti, donositi nove odluke ovisno o njegovu zdravstvenu stanju.

Podsjetimo, rani jutarnji sati utorka su u KBC Zagreb tekli prema ustaljenom scenariju sve dok se oko 9.20 sati iz Odjela za krizna stanja u prizemlju Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu, nije začula poprilična galama.

S.P., inače, iz okolice metropole, odjeven u crnu majicu kratkih rukava, donji dio crne trenirke i natikače potpomognut s dva štapa za hodanje došao je do dežurne sestre i tražio susret sa svojom doktoricom. Međutim, dobio je odgovor da tražena liječnica radi popodnevnu smjenu te su mu za uzvrat ponudili zamjensku doktoricu na što on nije pristao. Ujedno je imao za cilj ishoditi i određene lijekove bez recepta, no ni to mu nije upalilo pa se obrušio na medicinsko osoblje urlanjem, psovkama i prijetnjama, a nije dugo prošlo da je iz džepa, na šok svih prisutnih, izvadio i pištolj. U 10.05 sati dežurni liječnik, zbog situacije koja izmiče kontroli jer oružje je došlo u prvi plan, odaslao je dramatični poziv u pomoć na 192 nakon čega su u roku od nepunih pet minuta prve policijske ekipe stigle pred ulaz gdje ih je dočekao vidno rastrojeni muškarac.

image

Policija privodi muškarca koji je prijetio u KBC-u Zagreb

Ranko Šuvar/Cropix

I dalje je negodovao te je u jednom trenutku, temeljnom policajcu koji ga je prvi pokušavao smiriti, povikao "Ajde pucaj! Ubij me! Tko vam je kriv! Gamad jedna!" Kroz daljnjih desetak minuta pred bolnicu su stigli i specijalci pa su, paralelno s evakuacijom dijela pacijenata i osoblja, započeli s pregovorima koji su okončani u 11.40 sati zahvaljujući dežurnoj medicinskoj sestri koja je uspjela riječima smiriti muškarca tako da je policija dalje postupala bez uporabe sredstava prisile.

U inkriminirano vrijeme nije bio pod utjecajem alkohola jer je prošao alkotest, no istraživanje se nad njim nije moglo odmah nastaviti kao što se to inače radi, s obzirom na njegovo tada loše izrazito loše psihičko stanje i povijest bolesti jer je često na relaciji PB Vrapče – KBC Rebro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:28