PALI PIVAC I ŠEFOVI VAJDE

Na svinjama ‘zamračili‘ milijune!? Među uhićenima i poznati hrvatski biznismen, doznajemo sve detalje akcije

U novoj akciji EU tužitelja uhićeno je devet osoba

Alen Kajmović, jedan od uhićenih u akciji

 Goran Mehkek/Cropix

Devet osoba iz Mesne industrije Vajda d.d., jedne od tvrtki iz konzorcija najveće hrvatske mesno-prerađivačke tvrtke Braća Pivac, uključujući i Miljenka Pivca, jednoga od suvlasnika konzorcija, uhićeno je danas ujutro po nalogu Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO) zbog sumnji na to da su u proteklih nekoliko godina pronevjerili oko 5,4 milijuna eura potpora koje su dobili za uzgoj svinja.

image

Dovođenje na ispitivanje danas uhićenih

Goran Mehkek/Cropix
image

Dovođenje na ispitivanje danas uhićenih

Goran Mehkek/Cropix

Osim Pivca, koji je do prije nekoliko mjeseci bio zamjenik predsjednika Nadzornoga odbora u Vajdi, uhićeni su i sadašnji predsjednik Nadzornoga odbora Vajde d.d. Igor Miljak, te bivši i sadašnji predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović i Vilim Simon, kao i nekoliko osoba iz nižega menadžmenta Vajde d.d., točnije voditelji odjela.

Odmah nakon uhićenja, Miljenko Pivac je danas u jutarnjim satima ispitan u prostorijama EPPO-a u Savskoj te je, koliko smo uspjeli doznati, odbacio optužbe protiv sebe.

Istražni zatvor

Tijekom dana, pak, provodila su se ispitivanja ostalih osumnjičenika, a nakon čega će europski tužitelji odlučiti hoće li protiv njih zatražiti istražni zatvor ili ne.

Zanimljivo je da je zapravo najviše rangirani osumnjičenik u cijelom slučaju Pivac, koji je bio u Nadzornom odboru Vajde te u Upravi Pivca, podnio ostavku na obje funkcije nakon što se već znalo da su na meti europskih tužitelja.

Naime, riječ je o slučaju u kojemu je EPPO izvide započeo u lipnju ove godine pretraživši domove i poslovne prostore tvrtki te servere na koje je bila pohranjena elektronska pošta između čelnika tvrtki, a između ostaloga pretraženi su i domovi i uredi Pivca zbog sumnji na to da je zlorabio svoje tadašnje funkcije.

image

Miljenko Pivac

Nikola Vilic/Cropix

Je li njegov odlazak s tih funkcija bio isključivo poslovni potez konzorcija ili priprema za moguće uhićenje i kazneni progon, nije poznato.

Međutim njegovo napuštanje funkcija pravno bi mu moglo pomoći ako EPPO protiv njega bude tražio određivanje istražnoga zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, a vezano za funkcije koje je obavljao, te je Pivac napuštanjem tih funkcija sebi omogućio položaj iz kojega može tvrditi da opasnosti od ponavljanja djela više nema.

image

Dovođenje na ispitivanje danas uhićenih

Goran Mehkek/Cropix
image

Dovođenje na ispitivanje danas uhićenih

Goran Mehkek/Cropix

Kako smo izvijestili, europski tužitelji su formalne izvide započeli nakon informacija da određeni dio novca koji je iz europskih fondova tvrtka Vajda d.d. povukla za mjeru "Dobrobit životinja kojima se pomaže stočarima koji primjenjuju više standarde dobrobiti životinja iznad važećih propisa ili uobičajene prakse" nikada nije došao do kooperanata, nego je "ostao" u tvrtki.

Naime, riječ je o oko 20 milijuna eura koji su trebali biti proslijeđeni kooperantima da bi oni obnovili ili podigli na viši standard farme za uzgoj svinja.

Kooperanti bez novca

Međutim, prema sumnjama istražitelja, četvrtina toga dobivenog novca, nešto više od pet milijuna eura, nije nikad došla do kooperanata. Kako je EPPO danas izvijestio, sada je zbog toga protiv Vajde, Miljka, Simona i ostalih pokrenuta i službena istraga.

"U razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023., bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko 9 milijuna eura, u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020, konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu. Iako su znali da njihova tvrtka ne ispunjava te uvjete, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata.

Uskrata isplate

Tijekom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da tvrtka ispunjava tražene uvjete, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije navedenoga društva sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, pa da stoga društvo ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore", izvijestio je EPPO.

image

Alen Kajmović

Goran Mehkek/Cropix

Također, tužiteljstvo je navelo da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a nakon što je utvrdila nepravilnosti u postupanju tvrtke, uskratila plaćanje tražene potpore za 2022. godinu u iznosu od 3,6 milijuna eura te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, od čega je Vajda d.d. vratila oko 1,5 milijuna eura.

Vajda spada među najveće tvrtke iz mesoprerađivačke industrije u Hrvatskoj, s ukupnim prihodima od 98 milijuna eura u 2023. godini te s neto dobiti od 2,1 milijun eura. Od 2015. Vajda je dio konzorcija Mesne industrije Braća Pivac, vjerojatno najjače hrvatske tvrtke za uzgoj i preradu mesnih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 17:18