ZAVRŠILA U PRITVORU

Nakon što je s kolegicom banci uzela 1,8 mil. eura, policija otkrila da je bankarica i klijentima ‘maznula‘ još 700.000

Lažnim štednjama bankarica je oštetila deset klijenata, nudila im je povlaštene štednje uz visoku kamatu

Ilustrativna fotografija

 Boris Kovacev/CROPIX

Zbog malverzacija teških 700.000 eura na štetu deset klijenata jedne banke u Čakovcu, posrnula 50-godišnjakinja, sad već bivša djelatnica te iste banke, našla se pod lupom policije na temelju zahtjeva tužiteljstva. Tereti ju se za prijevare i krivotvorenja isprava, točnije za makinacije od travnja 2021. do svibnja 2024.

Kriminalisti su utvrdili da se dotična kao djelatnica banke lažno predstavljala klijentima da je visokopozicionirana zaposlenica banke te da je za cilj imala pribavljanje znatne imovinske koristi.

Klijentima je, naime, nudila mogućnost ugovaranja povlaštenih štednji uz visoke kamatne stope, a kad su joj oštećeni povjerovali te joj predali novac, isti je brže-bolje uredno zadržavala za sebe.

- Ujedno, kako bi oštećene uvjerila te ih potom držala u zabludi kako se doista radi o depozitu i oročenju novca u banci, sačinila je lažne ugovore o oročenom depozitu. Na opisani način osumnjičena je oštetila ukupno deset osoba s područja Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije za iznos nešto veći od 700 000 eura - kažu iz PU međimurske o dopuni istraživanja na prethodno odrađeno, a radi kojeg je 50-godišnjakinja već neko vrijeme u istražnom zatvoru, ali zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

U lipnju je policija izvijestila kako su je kriminalistički "obradili" s 54-godišnjom kolegicom zbog potonjeg kaznenog djela. Tad su utvrdili da su obje dame, kao djelatnice banke u Čakovcu, od listopada do prosinca 2023. klijentima nudile te potom s njima i sklapale ugovore o oročenim štednjama uz mjesečnu kamatu od 1 %, s rokom oročenja od šest mjeseci.

- Spomenute štednje uz kamatu od 1 %, kao proizvodi banke nisu se nalazile u službenoj ponudi. Ujedno, osumnjičene su prilikom preuzimanja novca predavale klijentima lažne ugovore o štednji, čime su kod njih stvorile lažni dojam o legalnosti takvog bankarskog poslovanja. Nakon sklapanja ugovora takva oročenja nisu evidentirana u službenim evidencijama banke. Osumnjičene su novac s oročenih štednji koristile za razne financijske malverzacije te su time stekle protupravnu imovinsku korist. Opisanom zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju prouzročile su znatnu štetu trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od najmanje 1,800.000 eura - priopćila je PU međimurska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 20:38