TEŠKE OPTUŽBE

Naš jet-set par oči u oči sa žrtvom: ‘Prevarili su me za 226.720 kanadskih dolara. Moj otac bi dobio srčani i umro da to zna!‘

‘Zapao sam u veliku depresiju, dva tjedna nisam izlazio iz kuće. Najveći problem mi je zbog oca...‘

Grga Luko Matak, Adriana Matak (krajnje desno)
 

 Ranko Suvar/Cropix

"Luku i Adrianu sam upoznao u kolovozu 2022. u vinariji na Korčuli. Rekao je da radi s investicijama, uslijedilo je još par susreta te sam sa njime razmijenio kontakt. Dogovorili smo se ponovno susresti još jednom prije mog povratka u Kanadu. Pričao mi je i da se preselio u Hrvatsku, da želi biti hrvatski državljanin i tu živjeti i investirati te da u Londonu ima investicijski fond. Objasnio mi je različite platforme za investiranje. Bilo mi je to interesantno i činilo mi se sve smisleno. Po povratku u Kanadu mi je poslao podatke i ugovor vezano za investiciju. Još sam malo o njemu i njegovoj firmi istraživao i činilo mi se ok, pa sam ugovor potpisao 9. studenog 2022. i uložio prvih 13.000 američkih dolara" – posvjedočio je danas na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja australsko-hrvatskom paru Matak, Luki Grgi (31) i Adriani (36) ekonomski menadžer iz Kanade D.T. (31) tvrdeći da su ga Matakovi oštetili za 226.720 kanadskih dolara. Krenuo je, kaže, prvo s manjom investicijom kako bi bio siguran da će sve biti u redu. S Lukom je bio stalno u kontaktu i povratno dobivao informacije o tržištu, podatke o stanju na burzama...

image

Luka Grga Matak i supruga Adriana Matak

Ranko Šuvar/ Facebook/

- Luka je stalno ponavljao da je dobro vrijeme za investirati, zvao me i slao poruke da ulažem još. I dalje mi je sve to imalo smisla pa sam mu u prosincu 2022. poslao još 7400 kanadskih dolara. Pričao mi je o svom životu u RH i rekao mi da bi bilo i za mene dobro da se preselim. I u siječnju 2023. sam mu uplatio 18.000 USD, a u svibnju još 53.000 eura. Rekao sam mu tada i da moji roditelji odlaze u mirovinu i da grade kuću na Korčuli, a budući su imali za tu potrebu na računu 100.000 kanadskih dolara, predložio je da i to investiram, na što sam pristao uz obavezu da se novac povuče u rujnu jer im treba. Ali, kad je u kolovozu trebalo dignuti tih 100.000, sve mi je postalo sumnjivo. Pokazao mi je moju ostvarenu dobit, a iako se činilo da je novac na računu, ispalo je da postoji problem. Rekao je da banka ne šalje novac, da sve odugovlače i da je odgođena isplata – otkrio je još u sudnici D.T., istaknuvši da je tad već postao ozbiljno zabrinut i sumnjičav.

Odlučio se dodatno informirati na internetu o Mataku te je uočio web stranicu na kojoj je jedan Mark iz Australije prokazao Matakove kao prevarante. Kontaktirao je kreatora te web stranice i dobio odgovor radi kojeg ga je oblio hladan znoj.

- Rekao mi je da su prevaranti i da su istu stvar činili po Australiji i UK. Zapao sam u veliku depresiju, dva tjedna nisam izlazio iz kuće. Najveći problem mi je zbog oca koji je otišao u mirovinu i taj mu je novac trebao. Psihološki je sve to jako teško jer je otac bolestan a da zna što se dogodilo dobio bi srčani udar i umro. Radi cijelog ovog slučaja sam propustio i poslovne prilike. Čak sam svoje rođake spojio s Lukom radi investiranja jer me pitao znam li koga još zainteresiranog za ulaganje. Na kraju radi nastalih problema sa mnom ne razgovaraju – dodao je D.K. te počeo plakati.

image

Adriana Matak

Ranko Suvar/Cropix

Na upit odvjetnice Jadranke Sloković tko ga je upoznao sa Lukom i da li je on osobno slao novac s računa na račun, svjedok je kazao da ih je upoznao zajednički prijatelj F.K. te da je u četiri navrata novac slao osobno on, a posljednjih 100.000 njegov brat sa računa roditelja.

Odgovarajući dalje na pitanja o zadnjem kontaktu sa Lukom Matakom, svjedok je kazao da je to bilo u kolovozu prošle godine na Gornjem gradu u restoranu.

-Pitao sam ga gdje je moj novac i što se dešava, pa je rekao za probleme sa bankom. Opet niz izgovora tako da sam se ustao i otišao. Prije toga, kad sam postao sumnjičav te počeo tražiti novac nazad, Luka mi je pisao te me zvao po četiri, pet puta dnevno da investiram još novca. Čak mi je dao dvije bjanko zadužnice od po 150.000 eura da me uvjeri da investiram još, ali nisam jer sam čekao da mi vrati novac. Naknadno sam preko M.J. saznao da je i njemu nudio bjanko zadužnicu te mi je rekao da Luka nema sredstava u RH. Osobno ja nisam provjeravao njegove račune – zaključio je svjedok s kojim je u sudnici bila majka.

Matakovi, koji su nedavno po drugi puta postali roditelji, su svaku njegovu riječ pažljivo slušali, a Sloković je na njegov iskaz uložila prigovor navodeći da nije govorio istinu oko susreta, dogovora i obećanja.

​Tzv. jet set supružnici su, podsjetimo, na početku suđenja odbacili krivnju.

image

Grga Luko Matak

Ranko Suvar/Cropix

Matakove tužiteljstvo tereti da su od 2018. do 2023. prevarili petero oštećenika za preko 350.000 eura uvjeravajući ih da će on za njih investirati njihov novac na tržištu kapitala iako su bili svjesni da on nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

Na prošlom ročištu IT konzultant M.J. (36), koji tvrdi da su ga Matakovi prevarili za 81.500 eura, ispričao je da poznanstvo s Matakovima datira od 2016. kada je Adrianu upoznao radeći na jednom projektu u turizmu. Da bi dvije godine kasnije ga kontaktirala, priopćila da joj se život promijenio, da se upoznala Luku, budućeg supruga, i da je on uspješan menadžer.

-Kad su došli u Zagreb iduće godine, Adriana je predložila da upoznam Luku i to sam učinio na obostrano zadovoljstvo. On je rekao da trguje dionicama i tržnim kapitalom, da je financijski uspješan. Iskreno, meni je to bilo zanimljivo. Kako sam imao ušteđevine kroz ranije projekte, a Luka mi je rekao da je Brexit i da će doći do određenih prilika jednom u deset godina za investirati i zaraditi, razmislio sam i odlučio investirati. Inicijalno sam mislio dati manji iznos, ali me Luka bombardirao kampanjom, da nema rizika i da je prava prilika. Bio je vrlo samouvjeren pa sam pristao i uplatio na njegov privatni račun 50.000 eura. Kazao mi je i da će u Londonu otvoriti firmu i prebaciti sredstva na taj račun. Vjerovao sam mu jer sve što je do tada rekao za Brexit se dogodilo – posjedočio je M.J. otkrivši da su se Matakovi preko društvenih mreža prezentirali kao jako uspješni, odjeveni u skupu odjeću, a Luka je nosio na ruci i skupe satove. Ni na kraj pameti mu nije bilo da je riječ o prevari pa mu je uplatio još 20.000 eura 2020. U međuvremenu su Matakovi preselili u London te se profilirali u mega uspješne ljude.

-Laskalo mi je da sam dobro uložio novac preko nekog tko dobro barata financijskim kapitalom. Zahtijevao sam da formaliziramo suradnju. Potpisali smo ugovor o zastupanju i da je njegova naknada 10 posto od ostvarenog profita uz dogovor da ja mogu novac podići u bilokojem trenutku. Dali su mi i bjanko zadužnicu. Da bi u travnju 2020. Luka ponovno odrađivao kampanju ali je bila i korona pa je došlo do preokreta na tržištu kapitala i jako puno firmi je izgubilo na vrijednosti – otkrio je dalje svjedok koji je potom Mataku, kaže, uplatio još 11.500 eura. I tad se nadao da je novac u pravim rukama jer je kvartalno od Mataka dobivao izvješće o sudjelovanju na tržištu kapitala te mu je u svibnju Matak obznanio da nakon ulaganja raspolažu sa čak 980.000 eura na tržištu kapitala.

-Opet je pokušavao još novca od mene uzeti, ali sam mu čestitao na dotadašnjem uspjehu kao financijskom stručnjaku i tražio pristup tom računu, jer ne daj bože da se njemu što dogodi ja do tog novca ne mogu. Spomenuo mi je da se uplate vide na IG platformi pa na CMC platformi. Ali nikad nisam dobio mogućnost uvida u to. A kad sam krajem 2020. molio uplatu 20.000 eura jer mi je trebalo, Luka je rekao da baš tada ne može, da je tržište klimavo, ali da će mi dati novac kad njegov otac proda neku kuću u Australiji. Bilo mi je to stresno jer kao imamo velike novce na računu a ja ne mogu dobiti mizeriju u odnosu na taj iznos. On je nastavio i dalje mi slati izvještaje, gurao mi je svoju priču da smo uspješni te smo se 2021. sreli u Dubaiju gdje su oni odsjeli u ekskluzivnom resortu a ja sam bio na odmoru. Odveo me u najskuplji restoran, donio cigare. Ja sam ga pitao ‘Di su novci?‘ Počeo je priču da traži najbolje riješenje kroz konzultante i odvjetnike i da će sve biti u redu – pojasnio je još IT konzultant u sudnici ističući da je imao jako puno strpljenja. No kad mu je Matak prilikom jednog susreta rekao da ima blokiran račun u Londonu te da ne zna zašto. Ujedno je osumnjičeni, naglašava M.J. od njega nastavio tražiti novac.

-Tražio me 8000 eura da premosti blokirane račune. A mi kao imamo preko pola milijuna eura na našem računu. Rekao sam da me izgovori više ne zanimaju i da mi isplati novac. Početkom 2023. sam mu poslao veliki email, rekapitulaciju svega. Opet mi je obećao isplatiti novac i ujedno pronalazio izgovore. Počeo me ignorirati te je jedan dan rekao da je isplata cijelog iznosa spremna i poslana te mi najednom veli, totalno pucajući da mu je blokiran račun, da nema pristup novcu, da traži rješenje jer da je pošten čovjek ali da je banka kriva. Šokirao sam se i krenuo ga istraživati. Našao sam njegova bivšeg poslovnog partnera koji mi je rekao da je i njega on oštetio i još neke osobe za preko 150.000 funti i da ima oštećenih i u Londonu i u Australiji. Meni su se odrezale noge. Nakon nekog vremena javio mi se Lukin odvjetnik sa prijedlogom otkupnog plana i da potpišem ugovor o povjerenju jer da bez toga nema isplate. Tražio sam dokaz da je novac uplaćen, da je račun blokiran itd, a oni su se vadili na pravo privatnost tako da ništa nismo potpisali – prisjetio se još svjedok.

image

Supružnici Matak na početku suđenja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

Ronald Gorsic/Cropix

Na upit tužiteljstva je li Adriana sudjelovala na bilo koji način u poslovnoj suradnji njega i Luke, svjedok kaže da je njezina uloga bila da ih spoji i pripremi teren kako bi sve izgledalo spontano. Odavala je dojam, kaže još, da preko mreže radio PR indirektno i usput pokazujući kako žive uspješno.

Za razliku od ovog sjedoka, prije njega vrlo je uznemireno svjedočila I.H. koju su Matakovi prevarili za 14.000 eura i koja je otkrila da se Adriana Matak par dana prije njezina svjedočenja, raspitivala o njoj na bivšem radnom mjestu.

A kako smo već pisali, Matakovima je policija u pretresu njihova iznajmljenog doma i vozila oduzela razne mobitele, laptope, memorijske kartice, kao i bankovne domaće i strane. Oduzeli su im i razne račune hotela, trgovina, poliklinika, nekoliko rokovnika, zlatni nakit, skupocjene kubanske cigare te ekskluzivne skupocjene markirane torbice...

- Bavim se tržištem kapitala, no supruga u ove poslove za koje ju se isto tereti, nije uključena. Žrtve su investirale novac. Za te investicije postoji visoki rizik – branio se pred tužiteljima šturo Luka Grgo Matak napominjući da on nikada nikoga nije imao namjere prevariti. Njegova tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojoj je prema vlastitim tvrdnjama imao plaću od 5000 eura, je blokirana te će biti brisana iz sudskog registra jer nema imovine. Njegov poslovni partner A.P.W. se osjeća izigranim jer ga je uvjerio da se bavi investicijama i trgovanjem na svjetskim tržištima kapitala te da je osnovao investicijski fond vrijedan 12 milijuna funti sa godišnjom zaradom od 25 posto. Prekasno je shvatio, kako je otkrio, da Matak nikada nije započeo dobivanje licence FCA (Agencije za nadzor financijskih usluga u UK) koja je nužna za obavljanje poslova.

Adriana Matak je također u tužiteljstvu ustvrdila da nije sudjelovala u poslovima svoga supruga, no otkrila je neke detalje pojedinih poznanstava sa oštećenicima.

-Šokirana sam svime. Ja ne poznajem taj poslovni svijet mog supruga. Sa M.J. sam se nalazila na piću u Zagrebu kad sam se tu doselila 2016. Ja sam uglavnom pila sok od naranče jer sam liječeni alkoholičar i nismo bili nešto bliski. Njega je zapravo zanimao Luka i želio ga je upoznati kad sam mu rekla što radi. I Luki nije M.J.odmah dao novac samo da se zna već se oko njega morao potruditi. Na kraju je M.J. uložio, dakle dao je novac i više s njim nisam pričala o poslu. Za nikakve probleme ja nisam znala sve dok mi 2023. nisu počele stizati poruke od I.B. i Z.Ć. koje su mi rekle da nas M.J. traži. Bilo je to nužno riješiti, ali smo prvo morali naći način kako jer je Luka u RH imao problem sa bankom obzirom da se novac sa brokerskog računa nije mogao prebaciti na račun u Erste. Pisao mi je potom da je Luku gledao kao uspješnog poslovnog čovjeka i da ga poštuje. Ja sam mu rekla da Luka ima novac te da moramo pronaći zakonit način za povrat – branila se optužena Matak ukazavši da su ih dugovi pritisli pa su kontaktirali odvjetnika. Isti je, dodala je dalje, poslao M.J.prijedlog za mirenje.

-Poslan mu je bio i plan otplate, ali M.J. je nas nastavio uznemiravati. Sačinio je i internetsku stranicu o nama, uznemiravao nam prijatelje – zaključila je Matak po čijim je navodima "Luka zatvorio iznos od 600.000 eura na brokerskom računu" koji samo čeka da se isplati oštećenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:21