USKOK SE ŽALIO, ALI...

'NE POSTOJI POSEBAN UVJET ZA PRITVOR' Sudac istrage na slobodu pustio četvorku osumnjičenu za veliku prevaru na auto osiguranjima

 Vlado Kos / CROPIX

Odvjetnicima Marku i Željku Drnasinu iz Vinkovaca, njihovoj sugrađanki liječnici dr. Mirjani Petrović-Lukačević te Marku Beniću iz Andrijaševaca ukinut je istražni zatvor koji im je određen 12. veljače.

Riječ je o osobama koje su skupa s još njih 54 osumnjičene za prevare na policama osiguranja od automobilske odgovornosti. Spomenutih četvero te policajac Marinko Ćorić su prvih pet na USKOK-ovoj listi osumnjičenih.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku njima je 12. veljače odredio istražni zatvor, ali im je pritom omogućio i da se brane sa slobode ukoliko plate jamčevinu. Na odluku su se žalili i odvjetnici osumnjičenih i USKOK, a onda je u ponedjeljak izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo žalbe odvjetnika i vratilo predmet sucu istrage na ponovno odlučivanje. A on je u utorak prijedlog USKOK-a odbio kao neosnovan, budući 'da ne postoji poseban uvjet za određivanje istražnog zatvora.'

- Nema podataka da su osumnjičenici do sada osuđivani, Odvjetnička komora donijela je rješenje kojim se obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva s danom dostave rješenja I i II-osum., te da zajedno sa IV i V-osum. u smislu stava Ustavnog suda RH, sama organiziranost i povezanost ovih osumnjičenika i njihova aktivnost te način i duljina inkriminirane aktivnosti nisu one osobite okolnosti iz kojih slijedi bojazan da će prijetnja ponavljanja djela bili ostvarena. Osumnjičenici su odmah pušteni na slobodu,“ stoji u priopćenju Suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:38