ONLINE PRIJEVARA

Neoprezni građanin pri prodaji DVD playera ostao bez 1300 eura, MUP: ‘Nemojte to raditi sa svojom karticom‘

MUP upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevare

Ilustrativna fotografija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Policijski službenici PU brodsko-posavske su priopćili kako je krajem kolovoza nepoznati počinitelj učinio kazneno djelo računalne prijevare na štetu 46-godišnjaka koji je putem internetskog portala namijenjenog za prodaju i kupovinu, oglasio da prodaje DVD player, piše N1.

Nakon što je 46-godišnjak stupio u kontakt s nepoznatom osobom, ona mu je poslala internet poveznicu na kojoj je oštećeni upisao svoje osobne podatke, kao i podatke svoje bankovne kartice (broj kartice, do kada vrijedi i CVV kod).

S ovim podacima, nepoznati počinitelj je dobio pristup njegovom bankovnom računu s kojega je skinuo iznos od preko 1300 eura. Policijski službenici provode istragu kako bi otkrili tko je nepoznati počinitelj.

“U konkretnom slučaju se radi o obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu, a koji su potrebni kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije potrebno zahtijevati osobni PIN platne kartice”, navode iz policije.

MUP upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

Cilj ovakvih prijevara je da nepoznati počinitelji putem internetskih obrazaca neovlašteno i neograničeno koriste kreditne kartice za plaćanja putem interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21