U SAMO DVA SATA

Nizozemac i Austrijanac iz mora izvadili pet periski, evo koliku su kaznu dobili

Periska je strogo zaštićena školjka. Vađenje i posjedovanje je zabranjeno jer je štiti Zakon o zaštiti prirode

ilustracija

 Božidar Vukičević/Cropix

Dvojica stranih turista istog su se dana u razmaku od dva sata ‘okomili‘ na periske pa su privedeni u policijsku postaju.

Prvo je 4. kolovoza oko 14 sati na plaži kod Ulice Moela umaška policija zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke. Zatim su dva sata kasnije pulski policajci pomorske i aerodromske policije uhvatili u kampu na području Rovinja 42-godišnjeg nizozemskog državljanina koji je pred njihovim očima vadio iz mora dvije ljušture plemenite periske.

Iz policije kažu da su privedeni muškarci iz mora "izvadili mrtve jedinke periske, a kako se radi o strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak".

Obojica su novčano zajedno kažnjena s 1800 eura.

- Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte - zaključuju iz PU istarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 17:23