NAKON OBJAVE JL-A

Obducent sa Sv. Duha poznat iz afere ‘patologija‘ ponovno na sudu: Sada je optužen zbog sramotne makinacije!

Ivana M. i partnericu tereti se za prijevaru, a njega i da je nju poticao na davanje lažnog iskaza koji je dala

Kuća pokojne žene, Sveti Duh, grobno mjesto

 Vesna Veselić, Privatna Arhiva/cropix/

Nakon što smo neki dan objavili da se obducent Ivan M. (58) prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu mora vratiti na posao u bolnicu na Sveti Duh gdje je dobio izvanredni otkaz, pred njim je nova pravosudna bitka koju je prije 11 mjeseci otkrio Jutarnji list! Upisao se na stan žene koja je 75 dana ležala mrtva na bolničkom odjelu, a osim njega u nekretninu pokojne žene uselila se elegantno i njegova izvanbračna partnerica (43).

Naime, Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je protiv Ivana M. i njegove družice podignulo optužnicu zbog kaznenih djela protiv pravosuđa. Točnije njega se tereti da je poticao na davanje lažnog iskaza, a 43-godišnjakinju da je dala lažni iskaz, a oboje su optuženi i za kazneno djelo prevare.

Sramotne makinacije su od listopada 2021. do 21. srpnja 2023. odradili u Zagrebu s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi.

Prema optužnici, obducent Ivan M. je kao zaposlenik OB Sveti Duh prenio partnerici svoja saznanja o smrti 59-godišnje pacijentice Mirjane S. bez nasljednika. I od nje je zatražio da neistinito u ostavinskom postupku navede sudjelovanje, u svojstvu svjedoka, u usmenoj oporuci kojom je pokojnica svoju imovinu a riječ je o nekretnini u Zagrebu, ostavlja upravo njemu, brižnom i promoćurnom Ivanu M. kao jedinom nasljedniku.

- Oboje iako svjesni kako ništa od navedenog ne odgovara istini, okrivljeni je u ostavinskom postupku u jednom javnobilježničkom uredu iskazao da će dostaviti podatke o svjedocima usmene oporuke, nakon čega je okrivljena 43-godišnjakinja, upozorena na posljedice davanja lažnog iskaza, navela u javnobilježničkom uredu na zapisnik kako je nesrodna s nasljednikom i neistinito iskazala poznavanje i prijateljstvo s pokojnicom te podatak o usmenoj oporuci, navodi se u podignutoj optužnici.

U navedene tvrdnje javnobilježnička prisjednica nije imala razloga posumnjati te je takvu usmenu oporuku proglasila valjanom i zatim u lipnju 2023. donijela rješenje o nasljeđivanju za koje je obducent, svjestan da je ono ishođeno na prevaru i na temelju lažnih navoda njega i djevojke, ishodio pravomoćnost.

Da bi zatim sredinom srpnja 2023. požurio u Zemljišno knjižni odjel zagrebačkog suda i predao prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nekretnine.

- Okrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je provedbom tog prijedloga za uknjižbu stekao pravo vlasništva nekretnine (vrijednost od 26.926,56 eura), odnosno okrivljenog 58-godišnjaka i okrivljenu 43-godišnjakinju se tereti da su oštetili nasljednika pokojnice za navedeni novčani iznos – kažu iz zagrebačkog tužiteljstva koje je predložilo zagrebačkom sudu gdje je stigla optužnica, da produlji ranije izrečene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi i da na taj način zabrani Ivanu M. da nekretninu otuđi ili optereti.

Podsjetimo, sve je počelo tako da je, tri dana nakon što je zagrebačka umirovljenica Mirjana S. navodno ostavila usmenom oporukom 26. rujna 2021. godine svu svoju imovinu ostavila Ivanu M. s bolničke patologije KB-a Sveti Duh, završila u bolnici u koju dovezena Hitnom na poziv policije.

"Dojavljeno je kako se starija susjeda dulje vrijeme ne javlja. Policijski službenici na toj su adresi zatekli dvije osobe starije životne dobi, kojima je pozvana Hitna medicinska pomoć zbog narušenog zdravlja te je jedna osoba prevezena u Kliniku za infektivne bolesti", odgovorila je Jutarnjem policija.

Taj je poziv 2021. godine uputio susjed D. C. (podaci poznati redakciji), koji se Jutarnjem listu javio nakon objave prvog članka, rekavši da je upravo on tada pozvao policiju jer susjede nisu nekoliko dana izlazile, pa su se za njih zabrinuli.

- Ja sam zvao Hitnu i policiju kad su susjede Mirjana i Zdenka S. oboljele do kraja. Mjesecima sam ih obilazio, išao im u dućan, nosio im jelo kad bi im ga moja majka pripremila. Ključ od kuće bio je kod mene i osobno sam ih obilazio nekoliko puta na dan. Kći Mirjana je bila dobro dok se nije tih dana u rujnu 2021. godine razboljela. Nju je taj dan odvezla Hitna pomoć, a njezina majka je odvezena nakon nekoliko dana, također Hitnom pomoći koju smo mi pozvali - ispričao nam je tada susjed D.C., koji tvrdi da se o njegovim pokojnim susjedama nitko drugi nije brinuo jer one nisu nikome dopuštale pristup, živjele su povučeno i prilično izolirano.

I sasvim opravdano su naši sugovornici posumnjali u nasljednike imovine pokojne Mirjane S., čija je pak, majka prebačena u starački dom te je preminula nekoliko mjeseci kasnije....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 19:05