NE MIRI SE S PRESUDOM

Osijek: Dobio 10 mjeseci zatvora zbog smrti studentice, a onda ga njezin otac udario na sudskom hodniku

Životi su nam se promijenili, supruga mi od tada ne funkcionira, obitelj mi se skoro raspala - rekao je otac poginule djevojke
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Zvonimir Mazur (21) iz Bilja osuđen je na 10 mjeseci zatvora nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Osijeku zbog izazivanja prometne nesreće nakon koje je smrtno stradala 20-godišnja Marija Šaleković iz Koprivnice.

No, s takvom presudom nikako se nije mogao pomiriti otac pokojne Marije, Ivan Šaleković, koji je po izricanju presude nakon što su svi izašli iz sudnice na sudskom hodniku udario okrivljenika.

Sve se zbilo u sekundi. Dok je Zvonimir plakao skupa sa svojom majkom, Ivan Šaleković je došao do njih i udario ga. U sljedećem trenutku učinilo se da će doći do sukoba i između Šalekovića i Mazurovog oca, no tada su se umiješali odvjetnici i pravosudni policajac, koji su se ispriječili između njih, a Šaleković je potom napustio zgradu.

Zbog ovog incidenta pozvana je i policija koja je uzela izjave od onih koji su nazočili sukobu. Njemu je pak prethodilo izricanje presude s kojom je Šaleković bio nezadovoljan, tražeći za Mazura kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Čak je prozvao i općinskog državnog odvjetnika da je svojim postupanjem i vođenjem rasprava pogodovao okrivljeniku.

Nesreća u kojoj je smrtno stradala 20-godišnja studentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeka dogodila se 20. studenoga 2010. godine u večernjim satima u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, kada je Marija sa svojim prijateljem Matejem Josipovićem prelazila četverotračnu cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza.

- Bila je pola koraka iza mene, kada sam vidio da s desne strane nailazi automobil, koji juri prema nama. Pogledao sam prema njoj, no već sljedeće sekunde udario je direktno u nju, a ja sam se uspio baciti u stranu - prepričao je Matej trenutak u kojem je Marija nastradala. Dan poslije djevojka je preminula u KBC Osijek.

Vozilo kojim ju je Zvonimir Mazur udario inače je bilo vlasništvo INA Osijek Petrola, tvrtke u kojoj je zaposlen njegov otac i koji je sinu da službeno vozilo, koje je k tomu bilo i snažnije od 75 kW, što je maksimalna snaga vozila kojeg je ovaj mladić prema zakonu smio voziti. Sudski vještak je utvrdio da je Mazur vozio 64 km/h, a s njim su u automobilu bila i trojica prijatelja. U svojoj izjavi na sudu rekao je da je u tom trenutku obilazio biciklistu te da nije uspio na vrijeme reagirati.

- Izražavam iskreno kajanje i često pomišljam na to da bih se volio naći u suprotnoj situaciji - izjavio je Zvonimir na suđenju.

Nakon prošlotjedne rasprave Šaleković je pak novinarima rekao da se život njegove obitelji nakon Marijine smrti u potpunosti promijenio.

- Životi su nam se promijenili, supruga mi od tada ne funkcionira, obitelj mi se skoro raspala - rekao je tada otac poginule djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:59