SVJEDOK OTKRIO DETALJE

Ovako izgleda rat bandi u Zagrebu: ‘Zloglasni Shams je Navida bacio s drugoga kata, a onda su uhvatili mog Walija...‘

‘Meni i Hotaku je Shams govorio da se maknemo sa njegovoga teritorija‘, svjedočio je prijatelj ubijenog

Wahidullah Khoje zvani Shams nakon uhićenja

 Marko Todorov/Cropix

"Gul Wali Hotak je bio moj otac i moj brat, a ubili su ga", svjedočio je u nastavku suđenja afganistanskom migrantu Wahidullahu Khoeju zvanom Shams prijatelj ubijenoga Walija, također Afganistanca.

Riječ je o suđenju za prvi obračun među migrantskim bandama u RH koji je završio ubojstvom, odnosno barem tako događaje vidi Državno odvjetništvo koje je motive ubojstva našlo među borbom za primat među skupinama koje se bave krijumčarenjem migranata.

Wali je ubijen u lipnju prošle godine pored zgrade u Paromlinskoj, a jedan od napadača izbo ga je nožem. Nekih dvadesetak dana nakon ubojstva policija je kao ubojicu identificirala Khoeja, koji je uhićen te je krajem prošle godine protiv njega podignuta optužnica, a Khoje je na početku suđenja izjavio kako se ne smatra krivim.

Danas je pak na suđenju svjedočio Rashid A.A., prijatelj ubijenoga koji je rekao kako nije bio prisutan ubojstvu, jer se nalazio u Porinu, međutim znao je da je između Walija i Khoeja postojala netrpeljivost. Wali Hotak je živio u Porinu, bio je tražitelj azila ali se i bavio prijevozom migranata izvan Hrvatske, a isto je radio i Shams (Khoeji) koji je živio u Rijeci.

"Meni i Hotaku je Shams govorio da se maknemo s njegovoga teritorija, iz Zagreba, da idemo u BiH ili u Italiju. Bilo je i prijetnji, a razmjenjivali su poruke preko WhatsAppa", rekao je svjedok. Da mu je prijatelj napadnut i ubijen doznao je kaže od drugih migranata koji su te večeri bili u napuštenoj zgradi u Paromlinskoj.

"To su bili Navid, Alex iz Ukrajine, Nuri iz Rusije, Imran koji je bio ili iz Pakistana ili Afganistana i Bahtiar iz Afganistana. Shams je došao s još dvojicom te su ih napali. Navida su bacili s drugoga kata zgrade, a Hotak im je pokušao pobjeći, ali su ga uhvatili i izboli", rekao je svjedok. "Zašto ti svjedočiš ako nisi ništa vidio ?", pitao ga je optuženi Khoje kojega je svjedok prethodno identificirao u sudnici. Na to je svjedok počeo ponavljati na engleskom "Gul Wali was my father and my brother and they killed him. (Gul Wali Hotak je bio moj otac i moj brat, a ubili su ga.). Osim Rashida još je pet svjedoka bilo pozvano na današnju raspravu, no pojavio se samo on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 08:27