TRAGEDIJA U MEĐIMURJU

Ovo je Dominik (20), mladić koji je ubio majku dok je sjedila na kauču i gledala TV: ‘Obožavao ju je, ali ta tetovaža na njegovoj ruci...‘

Pušku je navodno nabavio u Zagrebu, a mještani skupljaju novac za pogreb...

Osumnjičeni (D.L.) za ubojstvo majke u romskom naselju Piškorovec doveden je na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon dvije noći provedene u policiji zbog ubojstva majke Jasminke L. (50), na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu jutros je doveden 20-godišnji Dominik L.

S vidnom dozom srama na licu, utučen i gledajući u pod, policija ga je vezanog lisicama uvela u zgradu tužiteljstva, a međimurski kriminalisti ga terete za teško ubojstvo i za nedozvoljeno držanje oružja.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, branio se šutnjom tijekom kriminalističkog istraživanja, ali je u jednom trenutku otkrio da je automatsku pušku navodno nabavio u Zagrebu te da majku nipošto nije htio ubiti nego da je puška slučajno ispalila dok je majka sjedila u fotelji i gledala televiziju. U blizini horora nalazio se i njegov otac koji međutim sam čin pucnjave navodno nije vidio. Za koji iznos i od koga je, pak, oružje kupio nije poznato kao niti što je planirao s njime, a da je pasionirani ljubitelj zabranjenog naoružanja svjedoči i Dominikova velika tetovaža obojene automatske puške na ruci kao i fotografije pušaka koje je prije par godina objavio na društvenim mrežama.

Inače, 20-godišnjak se do sada nije pojavljivao u kaznenim evidencijama kao počinitelj kaznenih djela s elementima nasilja nego tek od ranije ima jedan kazneni grijeh, imovinski delikt, a u maloj trošnoj kućici u Piškorovcu živio je skromno s obitelji na rubu socijalne egzistencije tako da se pretpostavlja da je ubojito oružje nabavio za siću.

A zbog tragedije koja je snašla sedmeročlanu obitelj mještani Piškorovca su se ujedinili te skupljaju novac za sahranu.

Podsjetimo, u razgovoru jučer s kumom ubijene žene doznali smo da su čuli jedan pucanj nakon kojeg se selom prolomio krik te zapomaganje u pomoć.

- Svi smo u šoku. S Jasminkom sam kumski povezana i ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Nakon što ju je Dominik slučajno ranio iz te vražje puške za koju nisam ni znala da ju ima, mislim da se istog trena zvala Hitna pomoć, ali da je nisu čekali nego su Jasminku ukrcali u susjedov auto te krenuli prema čakovečkoj bolnici u susret Hitnoj. Bila je puna krvi, liptalo je i bila je u nesvijesti. Najednom nam je, kad su stigli negdje do Štefanca autom, dojavljeno da je nažalost umrla, da više ne diše i da je Hitna konstatirala smrt tako da joj u bolnici više nisu mogli pomoći. A policija je u selu bila cijelu noć te su odmah odveli Dominika, rekla je za Jutarnji mještanka Piškorovca, kuma pokojne žene. Za osumnjičenog kaže da je "dečko dobar k‘o kruh, radišan, ali i da je bio jako vezan za majku".

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Ta se nezgoda dogodila u kući, dok su bili u njoj. I nije namjerno pucao u mamu. Zezao se s puškom i pokazivao je majci, nije znao da je metak unutra, a da opravda što je uopće drži, valjda je rekao da će je malo naglancati. I najednom ‘bum‘. Užas. Dominik je majku obožavao. Jedini se još nije oženio te je majci pomagao oko najmlađe sestre koja je bolesna i vozi je na dijalize - dodala je kuma pokojne ogorčena na Dominika jer je nabavio oružje i svojom nezrelošću i nepromišljenošću oduzeo vlastitoj majci život.

A beživotno tijelo tragično ubijene žene prebačeno je na Odjel patologije čakovečke bolnice kako bi se obavila obdukcija i utvrdio točan mehanizam nastanka ozljeda.

Iz međimurske policije su priopćili jučer da je 20-godišnjak iz automatske puške, koju je ilegalno posjedovao, ispalio hitac u 50-godišnjakinju koja je preminula od ozljeda, a s mjesta događaja, tijekom očevida i pretresa, pušku su izuzeli. Uz kaznenu prijavu su ga predali pritvorskom nadzorniku PU međimurske gdje je prenoćio, a danas je na redu varaždinsko tužiteljstvo koje će ga ispitati te, s obzirom na težinu kaznenog djela, unatoč tome što je riječ o mlađem punoljetniku, za njega zatražiti istražni zatvor od suca istrage Županijskog suda u Varaždinu.

Hoće li eventualno do kraja istrage doći do prekvalifikacije djela u nehaj, ovisi o tužiteljstvu koje će istragu provoditi, ispitivati svjedoke, zatražiti sva potrebna vještačenja i potom analizirati sve prikupljene dokaze.

A da u Međimurju ima puno oružja pokazuju i rezultati različitih kriminalističkih istraživanja tijekom kojih je oduzeto 16 automatskih pušaka, 93 puške raznih vrsta, 26 pištolja i revolvera te nešto manje od 55.000 komada streljiva. Tijekom kampanje ‘Manje oružja, manje tragedija", u protekle tri godine iz romskih naselja stanovnici su dragovoljno predali devet automatskih pušaka, 17 pušaka raznih vrsta, 16 pištolja i revolvera, 57 ručnih bombi, četiri minsko-eksplozivnih sredstva te više od 6000 komada streljiva.

image

Osumnjičeni (D.L.) za ubojstvo majke u romskom naselju Piškorovec doveden je na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 10:54