GORICA POD OPSADOM

Ovo je opasni čovjek iz Srbije s tjeralice Interpola, čuvale ga specijalna i interventna policija s puškama i balističkim prslucima!

U protekla je 24 sata u Zagrebu najprije bio osuđen, zatim formalno pušten na slobodu, onda opet uhićen...

Milovan Zdravković

 Marko Todorov/Cropix

Specijalna i interventna policija pod punom spremom s balističkim prslucima i automatskim puškama u rukama, čuvala je danas oko 16 sati zgradu Županijskog suda u Velikog Gorici gdje se održavalo ročište na kojem je sudac odlučio da se navodnom pripadniku kavačkog klana Milovanu Zdravkoviću, zvanom Teg, odredi ekstradicijski pritvor po srbijanskoj Interpolovoj tjeralici.

Milovan Zdravković, kojeg Srbija traži zbog umiješanosti u četiri ubojstva i trgovanje kokainom, u protekla je 24 sata u Zagrebu najprije bio osuđen, zatim formalno pušten na slobodu, onda opet uhićen pa odveden na sud te bi na kraju mogao ponovo biti vraćen u zatvor. U zgradu Županijskog suda ušao je i Zdravkovićev odvjetnik Tihomir Mišić koji, međutim, ništa nije želio reći novinarima.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
/Cropix
image

Velika Gorica, 121024.
Ulica Hrvatske bratske zajednice 1.
Dovodjenje Milovana Zdravkovica u zgradu Zupanijskog suda.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

/Cropix

Premda je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić tamošnjim medijima rekao da je Zdravković uhićen u Zagrebu u petak, istina je da je uhićen u Španjolskoj prije više od mjesec dana te je krajem rujna izručen Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog posjedovanja krivotvorene hrvatske putovnice iz 2018. godine. Od izručenja, dakle skoro dva tjedna, Zdravković je bio u Remetincu gdje je čekao suđenje za krivotvorenje.

Zdravković napušta sud, video: Marin Dešković

Međutim, u petak je Zdravković, pod jakom policijskom pratnjom, doveden na zagrebački Općinski kazneni sud, gdje je u brzopoteznom postupku priznao krivotvorenje putovnice te je osuđen na uvjetnu zatvorsku i sporednu novčanu kaznu. Tom mu je presudom ukinut istražni zatvor te je Zdravković, formalno pravno gledano, sat, dva bio slobodan čovjek koji je trebao biti pušten iz Remetinca nakon što razduži stvari.

Međutim, u petak poslijepodne u Remetinec je po njega došla kriminalistička policija i ponovno ga uhitila, ovaj put na temelju srbijanske tjeralice zbog ubojstava i trgovanja drogom. Nakon uhićenja odveden je u policiju, a danas je ponovno odveden na sud, Županijski u Velikoj Gorici, gdje bi se trebalo odlučivati o ekstradicijskom pritvoru.

Zdravkovića Srbija traži od veljače ove godine, preciznije od realizacije akcije pod kodnim imenom "Vertikala", u kojoj je ukupno prijavljeno 18 osoba, a glavne optužbe odnosile su se na likvidacije čelnika suprotstavljenog škaljarskog klana 2020. u Grčkoj. Konkretno, riječ je o ubojstvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića 19. siječnja 2020. godine u Ateni te Alana Kožara i Damira Hadžića, koji su ubijeni 23. srpnja iste godine na grčkom otoku Krfu.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Cropix

Značajan dio dokaza za ovu akciju srbijanska je policija dobila na temelju međunarodne pravne pomoći od Francuske, odnosno nakon što su francuske vlasti "probile" server za zaštićenu enkriptiranu komunikaciju Sky ECC. Osim Radoja Zvicera, navodnog fantomskog šefa kavačkog klana, koji se već godinama krije na raznim lokacijama diljem svijeta, a sa Zdravkovićem je povezan kumstvom, u "Vertikali" su za likvidacije osumnjičeni i zloglasni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, bivši vođa jedne od frakcija navijača Partizana, za kojeg se znalo da izvršava ubojstava i mučenja za kavački klan, ali i poznati narkobos Darko Šarić, kojeg su ove optužbe prvi put jasno povezale s tim klanom.

Naime, za Šarića, koji se na meti međunarodnih istražitelja zbog trgovanja kokainom našao prvi put prije nekih 15 godina u akciji "Balkanski ratnik", kada je okarakteriziran kao jedan od najvećih europskih narkobosova, do prije godinu dana smatralo se da djeluje neovisno o kavačkom i škaljarskom klanu, no najnovije optužbe iz Srbije jasno ga svrstavaju na stranu ovog prvog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 18:42