MAKSIMALNA KAZNA

OVO JE POLICAJAC MONSTRUM Osuđen je na 40 godina jer je izrešetao bivšu i njenog dečka

Marijo Slabinjac u Ivicu Hajdukovića ispalio je 32 hica, a u bivšu suprugu Blaženku najmanje 10 metaka
Sisak, 200114.Na Zupanijskom sudu u Sisku u ponedjeljak 20. sijecnja pocelo je sudjenje Mariu Slabinjcu (41) bivsem policajcu. On je 11. lipnja prosle godine iz zasjede, hicima iz automatske puske, ubio svoju suprugu Blazenku, njezinog prijatelja Ivicu Hajdukovica. Sudi mu se i izbog teskog pokusaja ubojstva svoje dvije kceri i Hajdukovicevog sina, koji su bili u autu zajedno s ubijenima kada je Slabinjac otvorio rafalnu paljbu prema njima. Na sudu je izjavio da se ne smatra i ne osjeca krivim. Na fotografiji: Privodjenje Marija Slabinjca na sud u Sisku. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Marijo Slabinjac (41), policajac iz Graboštana kod Sunje, osuđen je danas na Županijskom sudu u Sisku na ukupno 62 godine zatvora, odnosno izrečena mu je jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Osuđen je zbog dvostrukog teškog ubojstva, dvostrukog teškog ubojstva u pokušaju i ubojstva u pokušaju. Sudsko vijeće, pod predsjedanjem sutkinje Melite Avedić, proglasilo je Slabinjca krivim što je 11. lipnja 2013. godine na cesti između mjesta Graboštani i Veliko Krčevo, u neposrednoj blizini mosta preko rijeke Sunje, iz osobito niskih pobuda ubio svoju suprugu Blaženku Slabinjac i njezinog prijatelja Ivicu Hajdukovića.

Dočekao ih je u zasjedi, otvorio rafalnu paljbu na njihov automobile nakon što im je svojim vozilo prepriječio put, iako je znao da su vozilu njegove dvije kćeri stare osam i devet godina i 17-godišnji sin Ivice Hajdukovića. Ivicu Hajdukovića ubio je s ukupno 32 hica, a Blaženku s najmanje 10 metaka.

Ubojica je svoju bivšu ženu ubio rafalom pred kćerima kada je ona ranjena pokušala pobjeći iz automobila i skloniti se sa svojim kćerima. Pucao je u nju kada je već bila mrtva, baš kao što je u njezinog vanbračnog patnera Ivicu ispalio još jedan rafal kada ga je već mrtvog izvukao iz izrešetanog automobila.

Za teško ubojstvo Blaženke Slabinjac, koju je fizički i psihički zlostavljao dok su bili u braku, zbog čega ga je ona i napustila s djecom, Mario Slabinjac osuđen je na 25 godina zatvora. Za teško ubojstvo Ivice Hajdukovića, počinjeno također iz osobito niskih pobuda, zbog ljubomore i osvete, osuđen je na 21 godinu zatvora. Ranije je prijetio Hajdukoviću da će ga ubiti. Zbog pokušaja teških ubojstava svoje dvije kćeri, Slabinjac je dobio po šest godina zatvora, a za pokušaj ubojstva maloljetnog sina Ivice Hajdukovića, dosuđeno je Mariju Slabinjcu četiri godine zatvora.

Kao otegotne okolnosti sutkinja Avedić u obrazloženju presude posebno je istaknula izostanak bilo kakvog kajanja, bezobzirnost i bešćutnost koju je Slabinjac pokazao kod počinjenja teških kaznenih djela, te izravnu namjeru ubojstva svoje suprug, njezinog prijatelja i ugroze svoje djece. Pratio ih je, čekao s puškom u automobilu parkiranom uz cestu sat vremena, ispalio je u njih gotovo dva okvira metaka, pucao je u njihova mrtva tijela, a cijeli tijek zločina ima elemente egzekucije, obrazložila je sutkinja Avedić.

Osuđeni Mario Slabinjac nije nazočio proglašenju presude, pisanim podneskom obavijestio je sud da ne želi prisustvovati objavi presude na što prema Zakonu o kaznenom postupku, ima pravo.

Tijekom suđenja, koje je pripremnim ročištem počelo 3. prosinca prošle godine, Mario Slabinjac izjavio je da se ne osjeća i ne smatra krivim. Utvrđeno je da je tukao i verbalno zlostavljao o svoju suprugu i svoju djecu zbog čega je na Općinskom sudu u Zagrebu 5. veljače 2013. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjesci zbog zapuštanja i zlostavljanja svoje djece. Unatoč tome, na Županijskom sudu u Sisku izjavio je, iznoseći obranu, da je sve učinio zbog svoje djece, da je ubio njihovu majku i njezinog prijatelja zbog osjećaja pravde i zaštite svoje, te da nije bio ljubomoran.

Županijsko državno odvjetništvo za Slabinjca je zatražilo maksimalnih 50 godina dugotrajnog zatvora, a obrana je najavila žalbu posebice što se tiče kvalifikacija da su ubojstva počinjena iz niskih pobuda i iz ljubomore.

Navode iz optužnice potvrdio je ključni svjedok, jedini očevidac zločina, maloljetni sin ubijenog Ivice Hajdukovića. Rekao je kako je vidio Marija kako puca na njih i instiktivno se sagnuo na pod automobila, a sjedio je na mjestu suvozača. - Kada sam vidio da Mario počinje pucati prema nama, sagnuo sam se na sjedalu. Moj je otac počeo vožnju unatrag da pobjegnemo, ali ga je prvi rafal ubio na mjestu te se auto zaustavio na travi pored ceste. Skriven iza vrata vozila čuo sam Marija kako odlazi do svojeg automobila, mijenja okvir automatske puške i ponovo sam začuo rafale, rekao je P. H. Molio sam ga za život i pustio me je, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42