ŠTO IH ČEKA?

Ovo su zatvori u koje Grci šalju Boyse: ‘Osveta navijača im je još najmanji problem, ali ovo...‘

Razgovarali smo sa stručnjacima iz Grčke

Zatvor Korydallos u koji će biti smještena jedna skupina Bad Blue Boysa

 /Profimedia

U grčkim je zatvorima osuđenih zbog navijačkog nasilja jako malo, a nema puno ni radikalnih navijača spremnih riskirati osvetu, kaže nam lokalni novinar

U grčkim zatvorima trećina je zatvorenika zbog dilanja droge, dio zatvorenika u njima je na odsluženju kazne zbog lijevog terorizma, a naći će se tu i određen broj navijača, nacista i veliki broj stranaca, imigranata, osuđenih na život zločina, ispričao nam je neslužbeno jedan od odvjetnika hrvatskih navijača ispred Gradske sudnice, govoreći o mogućnosti da će Bad Blue Boysi, koji su prije tjedan dana sudjelovali u incidentu u atenskoj Novoj Filadelfiji, u srijedu završiti u nekima od najstrože čuvanih grčkih kaznionica.

Grčki su zatvori jedni od najnapučenijih u Europi, s populacijom koju čini 60 posto stranaca, u kojima se bilježi i velik broj nasilnih incidenata, pobuna i štrajkova, zatvori neupitno loših standarda za zatvorenike, u kojima vladaju "prenatrpani, opasni i loši uvjeti", kako su ih opisali europski istražitelji u svojem izvješću.

image

Zatvorenici u grčkom zatvoru Korydallos

Louisa Gouliamaki/Afp/Profimedia/Louisa Gouliamaki/afp/profimedia

Najvjerojatnije će 98 hrvatskih navijača grčki sud u srijedu podijeliti u desetak skupina i rasporediti ih u osam ili devet grčkih zatvora diljem zemlje. Athanasios Kaimenakis, odvjetnik oko 90 hrvatski navijača, neki je dan upozorio da bi sigurnost Boysa zbog odmazde zatvorenika drugih huliganskih skupina u zatvoru mogla biti ugrožena. Kontaktirali smo grčke stručnjake upućene u kriminalistiku kako bismo doznali kakvo je stvarno stanje u ukupno 34 grčka zatvora.

image

Prizori iz grčkih zatvora

Tri najveća zatvora

Nikolaos, lokalni novinar crne kronike, koji je zamolio da mu ne objavljujemo puno ime, rekao je da su u grčkoj tri zatvora najveća, najstrože čuvana i s najokorjelijim kriminalcima: atenski Korydallos te Domokos i Malandrinos, oba u središnjoj Grčkoj. Navijače će, prema njegovu mišljenju, vjerojatno rasporediti po različitim zatvorima diljem Grčke. - Takav je model, da nemate na jednom mjestu sve one uhićene i osuđene za terorizam, primjerice, ili neonaciste ili strance - prepričava Nikolaos.

Na pitanje koliko su Dinamovi navijači u opasnosti od pripadnika suprotstavljenih navijačkih skupina u zatvoru, poput fanova AEK ili Olympiakosa, inače bratskog kluba Crvene zvezde, novinar odgovara da će to možda biti najmanji problem za navijače. - Kada se gleda struktura zatvorenika u grčkim zatvorima, onih zbog navijačkog nasilja jako je malo, a najviše je narkodilera. Želim reći, nema puno radikalnih navijača spremnih riskirati osvetu tamo - navodi.

image

Zatvorenici u grčkom zatvoru Korydallos

Louisa Gouliamaki/Afp/Profimedia/Louisa Gouliamaki/afp/profimedia

No, zato je puno političkih neistomišljenika. Grčki su mediji u javnosti stvorili sliku o Boysima kao zagriženim neonacistima. Većina je političkih radikala u grčkim zatvorima ipak lijevo orijentirana.

image

Prizori iz grčkih zatvora

Glasači Syrize

Podaci o glasanju, primjerice, pokazuju da su na posljednjim grčkim izborima, prije dva mjeseca, na kojima je pobijedila konzervativna stranka Nova demokracija (41 posto), grčki zatvorenici premoćno glasali za Syrizu, njih 75 posto. No, jedan od najpoznatijih stanara najvećeg grčkog zatvora Korydallosa je 63-godišnji Dimitris Koufodinas.

On služi 11 uzastopnih doživotnih kazni zatvora, plus 25 godina, kao član anarhističke organizacije 17. studenoga, u čijim je gerilskim napadima na institucije, banke i korporacije život izgubilo više od 20 ljudi, a među njima i šogor trenutnog grčkog premijera Mitsotakisa. Ukupno je 15 pripadnika te radikalne skupine raspoređeno u grčkim zatvorima. Osim njih, u grčkim su zatvorima i pripadnici anarhističkih skupina Revolucionarna borba i Zavjera vatrenih jezgri, koja je bombama dizala grčke trgovine luksuznih automobila.

image

Grčki zatvor Korydallos

Louisa Gouliamaki/Afp/Profimedia/Louisa Gouliamaki/afp/profimedia

Grčka je inače europska zemlja s najvećim brojem terorističkih napada i uhićenja, a trenutno je najaktivnija anarhistička grupa Rubikon iz atenskog kvarta Exarcheia. Prema našem sugovorniku ipak, kao u američkim filmovima, Boysima bi u zatvoru najbliži trebali biti pripadnici grčke stranke Zlatna zora. Prije dvije godine čelnice te neonacističke stranke proglašeni su krivima za zločinačko udruživanje, napade na migrante i ubojstvo. Ukupno, sud je osudio 50 ljudi za članstvo u Zori, uključujući i njezinu vođu Nikolaosa Michaloliakosa, a sada su raspoređeni po grčkim zatvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 10:20