IZVUKLI JOŠ DVA MILIJUNA

Pokrenuta nova istraga protiv Pevecovih: Stanove u vlasništvu tvrtke 'kupili' sinovima

 Goran Matejak / BJELOVARSKI LIST / CROPIX

BJELOVAR - Bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je novi istražni zahtjev protiv posrnulih tajkuna,

, koje se sumnjiči za novo stjecanje protupravne koristi od dva milijuna kuna.

Kako doznajemo, Pevece se sumnjiči da su 31. srpnja prošle godine dva stana u vlasništvu poduzeća unutar grupacije Pevec prenijeli na sebe, i to bez namjere da ih plate.

Supružnici Pevec, stoji u istražnom zahtjevu, stanove su kompenzirali svojim udjelima iz zadržane dobiti poduzeća, iako su znali da je ta dobit fiktivna. Odvjetništvo, dakle, Pevece sumnjiči da su putem navedene kupoprodaje "isisali" novac poduzeća unutar grupacije Pevec.

Vlasništvo nad stanovima potom je prenijeto na Zdravka Peveca, a nakon toga na njihove sinove, Davorina i Danijela. Prema neslužbenim izvorima bliskim tadašnjoj upravi bjelovarskog Peveca, riječ je o stanovima u Zagrebu. Jedan se, navodno, nalazi u Dubravi i u vlasništvu je mlađeg sina Pevecovih Davorina, dok je drugi stan, koji se navodno nalazi u Strojarskoj ulici, u vlasništu starijeg sina Danijela.

Nepripadna materijalna dobit u ovom slučaju, prema procjenama ŽDO-a, iznosi ukupno 1,1 milijun kuna. Zdravka Peveca također se sumnjiči da je kao odgovorna osoba jedne od tvrtki unutar grupacije Pevec odobrio prodaju vozila društva po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

Na taj je način navodno oštetio tvrtku za 650.000 kuna, na koliko ŽDO procjenjuje nepripadnu materijalnu dobit. ŽDO također tereti Zdravka Peveca za rad na crno. Prema navodima iz istražnog zahtjeva, on je kao direktor Pevec transporta u razdoblju od 2006. do 2008. organizirao uslužni prijevoz strojeva i mehanizacije vozilima tvrtke za razne uvoznike, za što im nije ispostavljao račune, već je zahtijevao isplatu u gotovini i na ruke.

U ovome slučaju iznos nepripadne materijalne koristi izražen je u eurima, a riječ je o 51 tisuću eura, odnosno oko 377.000 kuna. (Igor Kokoruš/ Bjelovarski list)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 07:27