NAORUŽAN I OPASAN

Policija ga traži tri tjedna, a sada je našao novo područje za sijanje terora: ‘Krv je bila posvuda‘

Nakon što je 5. listopada ranio muškarca na kućnom pragu i zapalio mu auto, sada je upucao 70-godišnjaka kod Kloštar-Ivanića

Ivan Benko

 Puz, Cropix/

Već tri tjedna traje uzaludna potraga zagrebačke policije za 53-godišnjim Ivanom Benkom, starim policijskim znancem koji iz dana u dan, sudeći prema svemu, neumorno sije strah po širem ivanićgradskom kraju čineći nova kaznena djela.

Riječ je o muškarcu prozvanom "hrvatski Robin Hood" koji je u bijegu od 5. listopada, kada je u Novoselskoj ulici u Sesvetama ranio muškarca na kućnom pragu usput mu zapalivši auto. A posljednja (ne)djela s njegovim potpisom, a koja su uznemirila žitelje Kloštar-Ivanića, policija je zabilježila 20. listopada, kada su oko podne zaprimili informaciju da je 70-godišnji S. B. iz Sobočana pronađen u kući u ulici V Plavem trnacu s ranjenim koljenom te da mu se ozljeda zadobivena vatrenim oružjem sanira u KB-u Dubrava.

Hitac u nogu

Kriminalisti su istraživanjem vrlo brzo otkrili da je počinitelj Benko, koji je dan ranije, točnije 19. listopada oko 2.30 sati, došao do kuće umirovljenika u kojeg je odmah s vrata, iz neutvrđenog razloga, ispalio najmanje dva hica ranivši ga jednim u desnu nogu. Slažući mozaik ranjavanja, policija je otkrila i da su još dva događaja povezana s nesretnim umirovljenikom, inače bivšim djelatnikom Hrvatskih šuma.

Prvi datira od 14. listopada, kada je lopov, pretpostavlja se isti, prvo provalio u kuću S.B., iz koje je ukrao dvije lovačke puške s pripadajućim streljivom. Kradljivac nije imao mira ni iduću noć te je odlučio očajnom umirovljeniku iz dvorišta ukrasti i 22 godine star Fiat Punto.

image

Ivan Benko

/Policija

Zagrebačka policija sva tri događaja na adresi 70-godišnjaka povezuje, kako doznajemo, s odbjeglim Benkom te stoga građane savjetuje da dobro obrate pozornost na nepoznate osobe i na svako sumnjivo ponašanje u svojoj blizini, ali i da se s takvim osobama ne ostvaruju kontakti, već da se odmah nazove 192.

Mirno i pitoreskno seoce Sobočani zbog ranjavanja njihova omiljenog susjeda žive u strahu. Nije svejedno ni skromnom mještaninu N.K. koji je spasio život ranjenom umirovljeniku, i to čak drugi put u proteklih pet godina.

Soba puna krvi

- Malo je reći da sam užasnut svime. Dva dana svog prijatelja S.B. nisam čuo, pokušavao sam ga dobiti na telefon. Uzaludni su bili svi pozivi, ali sam pomislio da mu je mobitel ostao kod kuće, a da je on otišao u grad s društvom. Otišao sam mu prošlog četvrtka u dvorište.

Zazivao sam njegovo ime barem deset puta. Na vratima kuće bio je lokot, ali nije bio zaključan. Krenuo sam kroz dvorište prema svome autu. I taman kad sam uhvatio kvaku, čuo sam S.B. kako me zove: ‘Mika, Mika, jesi to ti? Ajde dođi gore na kat. Odi vidi što mi je‘. Ušao sam u kuću, a ono krv posvuda. Staklo na vratima sobe gdje se nalazio bilo je razbijeno, a on unutra na podu u lokvi krvi. Krv posvuda, po cijelom krevetu, zidovima... Užasnuo sam se - priča za Jutarnji list mještanin N.V., ističući da je pravo čudo da je S.B. bio uopće priseban zbog tolikog gubitka krvi i protoka vremena od trenutka ranjavanja.

Odmah je okrenuo broj policije i Hitne pomoći.

- Policija je vrlo brzo došla, a zatim i Hitna. Ne znam tko bi išta takvo bio kadar učiniti. S.B. je divan čovjek, od smrti supruge živi sam, nije bio pokvaren i bio je ekstra pošten. Nismo razgovarali o tom nemilom događaju ništa u tom trenutku kad sam ga pronašao. Ja sam bio izvan sebe, a sada osjećam strah, bijes i razočaranost u kakvom društvu živimo. Nadam se da će se S.B. brzo oporaviti. U bolnicu sam mu odnio odjeću i donje rublje. Ne uspijevam ga dobiti na mobitel, valjda je kod policije koja istražuje jesu li on i napadač možda i ranije komunicirali. Inače, jedan od susjeda koji stanuje u blizini čuo je tu noć dva pucnja, ali nitko to nije povezivao s hororom u njegovu domu - dodaje susjed.

Intenzivna potraga

Napominje da nije znao da mu je ukraden auto, a kamoli puške. S.B. nije previše dijelio svoje privatne probleme.

- Prije tjedan dana, očito čim mu je auto ukraden, pitao me znam li koga da prodaje neki rabljeni auto. Pa sam ga spojio s nekim ljudima i zato, kad mi se nije javljao na telefon ona dva dana, mislio sam da si okolo bira auto. Planirali smo mu i 21. listopada organizirati veliku rođendansku proslavu za okrugli rođendan i okrenut janjca, ali proslavit ćemo to kad bude otpušten iz bolnice jer se ‘ponovno‘ rodio - zaključuje N.V.

Gdje se skriva Benko policija intenzivno nastoji otkriti.

Dva pokušaja ubojstva, palež, provale...

Kad se Benku uđe u trag, teretit će ga za najmanje šest kaznenih djela počevši od dva pokušaja ubojstva, dovođenje u opasnost života i imovine, oštećenje tuđe stvari te dvije krađe. Podsjetimo, 5. listopada došao je u Novoselsku ulicu oko 3 sata ujutro s razrađenim planom.

Ponio je dva pištolja te kanister benzina, kojim je prvo polio Audi u vlasništvu 28-godišnjakinje. Potom je iz kuće izašao P. S. (56) ne bi li počinitelja spriječio u piromanskom činu, međutim Benko je prema njemu počeo ispaljivati metke nanijevši mu strijelne rane u trbuh i u ruke.

Posljednja kazna koju je odslužio bila je za seriju provala u kuće dobrostojećih građana metropole koje je potkradao iz bunta, a zbog novih nedaća koje izaziva u bijegu posljednja dva tjedna prijeti mu višegodišnji zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 07:53