NULTA TOLERANCIJA

Policija: Na našim autocestama pojavio se novi opasni trend, poginulo je više ljudi, pojačavamo kontrole!

Tim ljudima nije mjesto na autocesti, to je opasno i zakonom zabranjeno, kaže policijski službenik

Ilustrativna fotografija

 Nenad Opacak/Cropix

Službenik Policijske uprave zagrebačke Drago Bukovčak rekao je utorak za Novu TV da će policija početi agresivnije kažnjavati pojedince koji za vrijeme zastoja na hrvatskim autocestama napuštaju svoja vozila te u blizini istih organiziraju piknike, igraju nogomet, itd.

- Nažalost, pojavio nam se negativan trend. Koristim ovu priliku da istaknem da pješacima nikako nije mjesto na autocesti, pogotovo jer je to opasno za njih, a i zakonom zabranjeno - rekao je Bukovčak.

Pješacima koji se kreću po autocestama prijeti novčana kazna od 60 eura. Službenik PU zagrebačke dodao je da će policija obratiti pozornost i na druge nepravilnosti u prometu.

- Kontrolirat ćemo nepropisnu brzinu koja je najčešći uzrok prometnih nesreća, kontrolirat ćemo koriste li vozači odmore i radna vremena te eventualne manipulacije tahografa, sve to u cilju kako bi spriječili nastajanje prometnih nesreća - rekao je Bukovčak.

Bukovčak je vozačima rekao da prije odlaska na put provjere stanje svojih vozila.

- Ako i ostanu u iznenadnim situacijama na autocesti, zakon propisuje obvezu da sklone svoje vozilo na traku za zaustavljanje vozila u nuždi, da poduzmu sve mjere kako bi što žurnije otklonili to vozilo s kolnika, a u slučaju čekanja pomoći izlaska iz vozila obavezno iza zaštitne ograde - dodao je Bukovčak za Novu TV.

Podsjetimo, dvojica su muškaraca poginula kada je u subotu, 3. kolovoza, na njih na autocesti A3 naletio automobil. Očevid je pokazao da ih je auto udario dok su se kao pješaci kretali dijelom autoceste kojim se pješaci ne smiju kretati.

Nekoliko dana ranije, 1. kolovoza, policijska službenica na motoru na istoj je autocesti udarila pješaka koji je iz središnje prometne trake pokušao prijeći u južnu traku. Pješak je poginuo na licu mjesta, a službenica dan poslije od posljedica teških ozljeda koje je zadobila u nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:14