I ONI GRIJEŠE

Popravili su se: Policija je lani imala manje pritužbi na rad svojih službenika, evo koji su sve slučajevi zabilježeni

Prema izvješću o radu policije za prošlu godinu, zaprimljeno je ukupno 1783 pritužbi
 Dusko Marušić/Cropix

Tko rad, taj i griješi, pa tako i policajci koji su se i van službe, u pojedinim navratima, u privatnom aranžmanu ogriješili o zakonu.

Prema izvješću o radu policije za prošlu godinu, zaprimljeno je ukupno 1783 pritužbi, podnesaka i anonimnih podnesaka, a kojima se skreće pozornost na propuste ili nezakonitosti u radu policijskih službenika i državnih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, što je za 50 reagiranja, odnosno 2,9 posto manje nego 2022. Od ukupnog broja, riješeno ih je 1627 što je visokih 91,3 posto, a kao rezultate su polučili utemeljenost u njih 64, djelomičnu utemeljenost u 122 slučaja, nepotvrđenih 464 te čak 977 neutemeljenih.

Policija pritom ne skriva da su lani protiv svojih djelatnika pokrenuli 509 disciplinskih postupaka, što je pet posto manje u odnosu na godinu ranije.

- Zbog počinjenja teže povrede službene dužnosti pokrenuti su disciplinski postupci protiv 417 policijskih službenika i 14 državnih službenika s ukupno 479 povreda, dok su protiv 73 policijska službenika i pet državnih službenika pokrenuti disciplinski postupci zbog lakše povrede službene dužnosti, s ukupno 78 povreda – navodi se u izvješću o lanjskom radu policije još.

Ako se gleda zastupljenost prema načinu počinjenja težih povreda službene dužnosti, onda 46,7 posto otpada na nedolično ponašanje u službi i izvan kada se teško šteti ugledu policije, a 32,1 posto bilo je neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obaveza.

Što se, pak, tiče lakših povreda službene dužnosti, u 69,9 posto je bilo nepravilno ili neuredno postupanje sa sredstvima za rad i službenim aktima, dok 11 posto otpada na neuljudan odnos prema strankama i suradnicima za vrijeme rada.

Gledajući statistiku, posla su tijekom prošle godine imali i Odjeli prvostupanjskog disciplinskog sudovanja MUP-a jer su odradili 621 aktivan postupak zbog težih povreda službene dužnosti protiv 644 policajca. Od navedenog ukupnog broja postupaka, oni koji su dovršeni su imali za posljedicu donesena rješenja s 362 kazne zbog utvrđene povrede službene dužnosti, dok su u 57 slučajeva policajci bili oslobođeni odgovornosti. Nastavno na te 362 kazne radi utvrđene disciplinske odgovornosti, u 34 slučaja je policajcima prestala državna služba, a u 43 su im izrečene uvjetne kazne u tom pravcu. U šest, pak, slučajeva policajci su premješteni na drugo radno mjesto iste ili niže složenosti poslova, a u 279 slučajeva izrečena je novčana kazna.

Dodajmo ovome i da je 108 policajaca lani bilo privremeno udaljeno iz službe dok su disciplinski postupci protiv njih trajali.

I Odjel drugostupanjskog disciplinskog sudovanja tijekom 2023. bio je zaposlen nastavno na prvostupanjske odluke jer su zaprimili 130 žalbi policijskih službenika i/ili ovlaštenog podnositelja zahtjeva na prvostupanjska rješenja o odgovornosti.

- Od navedenog, 93 žalbe su odbijene, u 20 slučajeva su izmijenjena prvostupanjska rješenja, dok je u 21 slučaju poništeno rješenje i predmet je vraćen na ponovni postupak nadležnom prvostupanjskom sudu. Od 20 izmijenjenih prvostupanjskih rješenja izrečena su četiri prestanka državne službe, dva uvjetna prestanka te 13 novčanih kazni, dok je jedan policijski službenik oslobođen odgovornosti – navode još u policijskom izvješću.

Ni sami policajci nisu izbjegli kriminalistička istraživanja koja su nad njima u 71 slučaju provodile njihove kolege, no u odnosu na statistiku iz 2022. radi se o smanjenju za 31 istraživanje, no konačni su rezultat podnesene kaznene prijave protiv 81 policajca i pet državnih službenika, što je 19 posto manje nego 2022.

Gledajući statistike na koji su način policajci i službenici kršili zakon, od ukupne brojke od 244 podnesene kaznene prijave, više od polovice, čak 134 bila je zlouporaba položaja i ovlasti. Potom je 19 prijava uslijedilo zbog nedozvoljene uporabe osobnih podataka, 12 prijetnji smrću te 10 nasilja u obitelji,

- Od ukupno 244 kaznena djela, 179 je službeničkih (37,2% manje nego 2022.), a 65 su ostala kaznena djela (za 50,2% manje nego 2022. godine). Od 179 službeničkih kaznenih djela, 139 je koruptivno. U 2023. faktori koji su negativno utjecali na taktiku, metodiku, zakonitost i etiku postupanja te na integritet pojedinca i ugled MUP-a su netaktično, necjelovito i neprofesionalno postupanje, neprofesionalna i neprimjerena komunikacija, nedovoljno poznavanje propisa i procedura, izostanak stručnog nadzora s više razine rukovođenja, neadekvatne rukovodne/organizacijske vještine, konzumacija alkohola – ustvrdili su još u izvješću o radu policije.

Međutim, treba naglasiti i da je prilikom obavljanja službe napadnuto 68 policajaca od kojih su četiri bile žene, a u tim je napadima 48 njih bilo lakše ozlijeđeno a jedan policajac teže.

Iz policije još podsjećaju da policajci radi uspješnog obavljanja policijskih poslova imaju pravo i dužnost poduzimati mjere i radnje te primijeniti sredstva za koja su ovlašteni (policijske ovlasti) kada su ispunjeni zakonski uvjeti za njihovu primjenu. Svakom primjenom policijskih ovlasti zadire se u temeljna ljudska prava i slobode građana pa je, zbog opasnosti od zlouporabe policijskih ovlasti, policija podvrgnuta trostrukom nadzoru.

Rad policije nadzire se unutarnjim nadzorom u sklopu Ministarstva, parlamentarnim nadzorom Hrvatskog sabora i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora te građanskim nadzorom putem mjerodavnih tijela za građanski nadzor. U 2023. razvidan je porast broja evidentiranih uporaba sredstava prisile kojih je bilo čak 4019 od čega su tri uporabe sredstava prisile ocijenjene kao neopravdane i nezakonite te su rezultirale pokretanjem disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

Neopravdane uporabe sredstava prisile – u sva tri slučaja radilo se o uporabi tjelesne snage – evidentirane su u PU primorsko-goranskoj, bjelovarsko-bilogorskoj i ličko-senjskoj.

- U prvom slučaju policijski su službenici postupali prema muškarcu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela te provodili kriminalističko istraživanje, međutim, tijekom njegova boravka u prostoriji za zadržavanje, policijski je službenik nad muškarcem uporabio tjelesnu snagu, a što je ocijenjeno kao neopravdano i nezakonito. Protiv policijskog službenika pokrenut je i završen disciplinski postupak (uvjetni prestanak državne službe na godinu dana).

- U drugom slučaju policijski je službenik tijekom nadzora u prometu postupao prema maloljetniku, kada je uporabio tjelesnu snagu, a da navedeno nije prijavio kao uporabu sredstava prisile, smatrajući da se radilo o slučajnom tjelesnom kontaktu. Provedenim nadzorom utvrđeno je kako se ipak radilo o uporabi sredstava prisile koja je ocijenjena kao nezakonita i neopravdana. Protiv policijskog službenika pokrenut je i završen disciplinski postupak (nije odgovoran za nezakonitu uporabu sredstva, kažnjen je novčanom kaznom zbog neizvješćivanja rukovoditelja o uporabi sredstva prisile).

- U trećem slučaju policijski je službenik na graničnom prijelazu zbog svladavanja otpora postupao prema muškarcu koji je remetio javni red i mir, međutim, muškarac je već bio svladan te je uporaba tjelesne snage u tom slučaju ocijenjena kao nezakonita i neopravdana. Protiv policijskog službenika pokrenut je i završen disciplinski postupak (uvjetni prestanak državne službe).

U istom su razdoblju prilikom ili nakon uporabe sredstava prisile dva slučaja završila smrtnom posljedicom građana nad kojima su uporabljena sredstva prisile. U oba slučaja uporaba sredstava prisile kao što su bili tjelesna snaga i vatreno oružje bila je, međutim, zakonita i opravdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:31