KOMENTAR VJEŠTAKA

Poznati detalji prometne koju je skrivio pijani maloljetnik u kojoj je poginula 17-godišnjakinja: Nije bila vezana

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić smatra da su uzroci neodgovornog ponašanja u prometu neznanje i neosviještenost

Fotografija s mjesta nesreće

 Facebook

Nakon što prometne nesreće koja se u subotu u ranim jutarnjim satima dogodila u Aleji Bologne u Zagrebu, a u kojoj je poginula 17-godišnjakinja, stalni sudski vještak za promet Krunoslav Ormuž rekao je HRT-u da Aleja Bologne povezuje centar grada i zapadni ulaz u grad i da su ondje dozvoljene trenutačno neke veće brzine koje se vrlo često krše i prekoračuju.

- U svakom slučaju, moramo naći načina da smanjimo prosječnu brzinu kretanja automobila, naročito u noćnim ili večernjim satima kada je očito ta brzina uzrokovala, između ostalog i ovu nesreću - rekao je Ormuž.

Istaknuo je da je mnogo puta prošao Alejom Bologne i da ta prometnica ni na koji način svojim konstruktivnim rješenjem ne može biti uzrok ove nesreće. Ormuž misli da se upravo radi o mladim ili manje mladim ljudima koji su puno prebrzi i koji su previše samouvjereni u svoje vozačke sposobnosti. Potvrdio je da je mlade ljude potrebno educirati, u što bi trebale biti uključene sve institucije, a ponajprije obitelj.

- Dakle moramo imati na umu da smo po zakonu o sigurnosti prometa svi mi sudionici u prometu i da se taj zakon odnosi na najviše stanovnika Republike Hrvatske, a i na sve naše goste koje sada imamo. Mislim da sama edukacija koja se provodi kroz autoškole, koja obuhvaća 30 plus 35 sati, što teoretske, što praktične nastave, ni na koji način nije dovoljno. Po nekim našim teorijama, da bi vozač postao prosječan vozač, on bi trebao preći barem 30.000 km automobilom, a to naime u nekim hrvatskim uvjetima govori da bi se trebali voziti tri ili četiri godine - naglasio je Ormuž.

Fran Štampalija iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu istaknuo je da su među ozlijeđenima tri 17-godišnjaka i djevojka od 16 godina. Konstatirane su, kaže, lakše tjelesne ozljede kod troje i kod jednog teža tjelesna ozljeda, piše HRT.

Za vrijeme vožnje nisu bili vezani, vozač nije imao vozačku dozvolu, a u organizmu je imao 1,2 promila alkohola.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se radi o maloljetnim osobama i da je maloljetna osoba upravljala vozilom prije stjecanja prava motornim vozilom bilo koje kategorije, odnosno bez vozačke dozvole. Svi sudionici su pod nadzorom policije i osoba za koju se smatra da je vozio - rekao je Dalibor Majsec, pomoćnik načelnika Druge postaje prometne policije Zagreb.

Ova teška nesreća nije prva na Aleji grada Bologne. Građani svakodnevno svjedoče divljačkoj vožnji na tom području.

Neki od njih su rekli:

- Svaki se dan tu događa svašta.

- Bez obzira na kameru to se i dalje navečer znaju voziti kao divljaci.

Osim što se vozi prebrzo i pod utjecajem alkohola i droge, klasičan primjer prometne nekulture je i ne korištenje sigurnosnog pojasa. Liječnik iz bolnice u Klaićevoj kaže kako im često dolaze čak i ozlijeđena vrlo mala djeca i neshvatljivo je da nisu bila vezana u sjedalicama.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić smatra da su uzroci neodgovornog ponašanja u prometu neznanje i neosviještenost.

- Treba unaprijediti i postojeći kurikulum kratkoročno, a dugoročno treba uvesti novi kurikulum, odnosno puno intenzivniju edukaciju o sigurnosti prometa i prometnoj kulturi kako bi djeca primjereno svom uzrastu naučila sve što trebaju znati o sigurnom ponašanju u prometu - rekao je Šoštarić.

Oko 4:10 subotu u Zagrebu, na Aleji grada Bologne, 17-godišnji je maloljetni vozač, suprotno odredbi članka 216. stavak 1. točka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije, suprotno odredbi članka 199. stavak 2. istog zakona te za vrijeme dok je u organizmu imao 1,21 g/kg alkohola upravljao osobnim automobilom marke Renault, zagrebačkih registarskih oznaka. Kretao se lijevom prometnom trakom istočnog kolnika Aleje grada Bologne u smjeru sjeveroistoka. U vozilu su se osim vozača nalazila četiri putnika, piše HRT.

Dolaskom do raskrižja s Ulicom Davora Bašića brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (zavoj), zbog čega je u desnom zavoju izgubio nadzor nad vozilom, sletio s kolnika na istočni nogostup, a potom na meki teren, nakon čega je naletio na stup javne rasvjete.

U prometnoj su nesreći ozlijeđena četiri maloljetna putnika i sam vozač, a liječnička im je pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice. Utvrđeno je da su tri putnika, 16-godišnjak, 17- godišnjakinja i 17-godišnji vozač lakše ozlijeđeni, a dok su teško ozlijeđeni 17-godišnjak i 17-godišnjakinja.

Od posljedica ozljeda, 17-godišnja je djevojka nekoliko sati nakon prometne nesreće u 10.35 preminula u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

Zbog počinjenog kaznenog djela, izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu protiv 17-godišnjeg vozača koji je trenutno u bolnici biti će poduzete odgovarajuće mjere i podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Na mjestu događaja policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke, Službe za očevide i kriminalističku tehniku obavili očevid kojom prilikom su maloljetnom vozaču izuzeti uzorci krvi i urina koji će biti dostavljeni Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" kako bi se provelo toksikološko vještačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 19:37