KRIMINAL U DINAMU

Poznati liječnik na suđenju Mamićima: ‘Kad su mi to rekli, bacio sam papire, rekao im da ih može biti sram i nisam se vratio‘

Svjedokinja Dubravka Berger izjavila je da je vidjela da se radi nešto krivo. Primjerice, baba iz Bosne od 85 godina registrira jahtu od nekoliko inča

Zdravko Mamić

 Tomislav Kristo/Cropix

"Predsjednik Mirko Barišić je predložio da članovi Izvršnog odbora donesu odluku da klub ne potražuje nikakvu odštetu od Zdravka Mamića i ostalih u kaznenom postupku, čemu sam se ja usprotivio, a Barišić mi je rekao da ne kompliciram. Svi su glasali za, a ja sam bio suzdržan i onda sam bacio papire i rekao da ih može biti sram, možda i neku prostiju riječ, i nikad više nisam došao na sjednicu", ispričao je na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo II dr. Krešimir Rotim, poznati hrvatski neurokirurg o tome kako je završio njegov mandat u Izvršnom odboru Dinama.

To je bila poznata sjednica IO Dinama na kojoj je vrhovno klupsko tijelo zauzelo stav da se klub ne smatra oštećenim u postupanjima Zdravka Mamića vezano uz prvi sudski postupak koji se protiv njega, brata mu Zorana, Damira Vrbanovića i Milana Pernara vodio na Županijskom sudu u Osijeku, i u kojem je Mamić pravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora. Zbog toga je Dinamo u konačnici i ostao bez 52 milijuna kuna koje je Mamić uplatio u državni proračun. Rotim je kazao da je na sjednice IO-a rijetko dolazio, a na njima se uglavnom govorilo o sportskim rezultatima i o tome su uglavnom pričali Barišić i Zdravko Mamić. Nije čuo da se ikada govorilo i transferima. Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović upitao ga je je li bilo riječi o financijskom stanju u klubu i poslovanju.

- Iskreno, ne sjećam se, ali ne zato što patim od amnezije, kazao je Rotim, koji se potom osvrnuo na spomenutu sjednicu IO-a.

image

Krešimir Rotim

Zeljko Puhovski/Cropix

- Mirko Barišić tada nam je predstavio dvojicu odvjetnika, a ja sam pitao zašto su došli i jesu li oni odvjetnici Dinama ili Zdravka Mamića. Predsjednik je rekao da će nas oni savjetovati oko jednog spora, dok je direktor Tomislav Svetina podigao ugovor Luke Modrića jer se, kako je rekao, klub proziva da članovi IO-a nemaju informacije pod kojim je uvjetima Modrić napustio klub. Nitko od članova IO-a nije htio pogledati taj ugovor – rekao je Rotim, dodavši i kako u vrijeme dok je bio član IO -a nije dobivao informacije o transferima igrača, niti o prodaji transfernih obeštećenja stranim tvrtkama. Sve je to kasnije doznao iz medija, a tada je saznao i da u transferima postoje posrednici. Na pitanje Mamićevog branitelja Filipa Glavaša je li se o transferima trebalo raspravljati na IO-u kazao je da to ne zna, jer je liječnik, a ne pravnik. Glavaš ga je upitao i je li bio upoznat s načinom na koji se realiziraju transferi.

- Ja bih onda bio prvi liječnik na svijetu koji se razumije u transfere, zaključio je Rotim.

Svjedočila je i Dubravka Berger koja je bila zaposlena u tvrtki LBC za registraciju off shore kompanija, optuženih Sandra Stipančića i Igora Krote, koji se nagodio s USKOK-om.

- Kada sam počela raditi dobila sam stick koji sam morala nositi sa sobom kući. Situacija je bila takva da već unaprijed znate da radite nešto krivo, što nije OK. Primjerice, baba iz Bosne od 85 godina registrira jahtu od nekoliko inča – ispričala je Berger koja je nakon godinu dana otišla iz tvrtke uz sporazumni raskid ugovora. Dodala je i kako su sve poslove oko registracije off shore tvrtki radili Krota i Stipančić, a ona i kolegica znale su se šaliti hoće li i same "kada budemo stare imati jahte od ne znam koliko inča". Stranke su im uglavnom bile iz BiH i Srbije, a samo je jednom u uredu vidjela Marija Mamića.

- Nisam bila nazočna nikakvom razgovoru s njim, a kolegica mi je rekla da on ima tri tvrtke u inozemstvu i da te registratore ne smijem dirati. Ne znam koje su to bile tvrtke, rekla je Berger dodavši i da ne zna jesu li Krota i Stipančić bili vlasnici nekih stranih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 14:14