‘KRIV SAM!‘

Poznati osječki poduzetnik priznao krivnju za podmićivanje policajca PNUSKOK-a, bio je važan akter i u slučajevima ‘Glavaš‘ i ‘Mamić‘

Drago Tadić na raspravu je doveden iz kaznionice u Požegi, gdje izdržava kaznu na temelju ranije presude za gospodarski kriminal

Drago Tadić


 

 Vlado Kos/CROPIX

Zlouporaba položaja i ovlasti te uzimanje i davanje mita kaznena su djela zbog kojih su u ponedjeljak na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku sjeli umirovljeni osječki poduzetnik Drago Tadić i umirovljeni policajac PNUSKOK-a Vlado Lučić.

Lučića je USKOK optužio da je Tadiću odavao informacije iz službenih policijskih baza vezano uz eventualne istrage koje bi se vodile protiv Tadića ili tvrtke Vodogradnja u kojoj je on bio jedan od većih suvlasnika te stanjima nekih drugih krim istraga, a ovaj mu je zauzvrat dao mito.

image

Drago Tadić

Vlado Kos/CROPIX

Konkretno, tereti ga se da je Lučiću kupio građevinski materijal u vrijednosti od 4800 kuna, da mu je nabavio jedan hladnjak te pomogao u zapošljavanju supruge, kćeri i sina.

Uhvatili ga u sklopu istrage Mamićevog podmićivanja sudaca

Istražitelji su do ovih informacija došli tijekom pretraga koju su protiv Tadića vodili u sklopu istrage o podmićivanju sudaca Županijskog suda u Osijeku od strane Zdravka Mamića, a u čemu je Tadić također sudjelovao, zbog čega je također optužen.

Tadić je u istrazi za ova kaznena djela u kojima je optužen s Lučićem priznao sve što mu se stavlja na teret, dok je Lučić rekao da se ne smatra krivim.

Obojica su se jednako izjasnili i na početku suđenja, a Tadić, koji je rekao da je u mirovini i da je lošeg imovinskog stanja, odmah je iznio i svoju obranu.

image

Drago Tadić

Vlado Kos/CROPIX

Na sud je doveden iz kaznionice u Požegi, gdje služi zatvorsku kaznu na temelju presude zbog gospodarskog kriminala iz vremena dok je bio predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Upravo je u to vrijeme, točnije 2010. godine, upoznao Lučića i to nakon što je policiji prijavio fizičke prijetnje koje je primio od nekih osječkih gospodarstvenika.

Policija mu je tad dala kontakte šefa PNUSKOK-a u Osijeku Nike Adžića i njegovog zamjenika Lučića. On je Adžića kontaktirao u dva navrata kad je susreo osobe koje su mu prijetile.

S Lučićem je pak prvi put izravno komunicirao 2016. godine kad ga je ovaj zamolio da pomogne njegovom sinu, koji je otvarao kafić, da nabavi reklamnu rashladnu vitrinu, što je Tadić i učinio spojivši Lučićevog sina s Viktorom Bijelićem, vlasnikom tvrtke Bijelić Co, distributerom pića, ali ne zna jesu li se oni dogovorili.

Nakon toga s Lučićem je u više navrata popio kavu, a ovaj mu je jednom "kukao da mu supruga radi u Konzumu na određeno vrijeme" pa je Tadić nazvao direktora Konzuma i ona je nakon toga dobila stalan posao.

Vezano uz Vodogradnju, Tadić je rekao da su on, kao predsjednik NO-a Vodogradnje, i direktorica te tvrtke PNUSKOK-u i DORH-u podnijeli kaznenu prijavu protiv pojedinih članova uprave te tvrtke i još nekih osoba zbog sumnje u kriminalne radnje, no iz načina kako je PNUSKOK pristupio tim izvidima zaključio je da oni zapravo istražuju njega, a ne kriminalne radnje koje je on prijavio.

Dodao je i kako mu se jednom obratio jedan mali dioničar Vodogradnje tražeći da za 178.000 kuna otkupi njegov paket dionica, što je Tadić odbio, a ovaj mu je rekao da će ga zapamtiti, jer da je novi šef PNUSKOK-a, nakon smjene Adžića, postao njegov zet. Tadić je nakon toga zamolio Lučića da na kolegijima PNUSKOK-a prezentira da je on podnositelj kaznene prijave i da provjeri zašto se po njoj ne radi.

Osuđen za podmićivanje sudaca Vrhovnog suda

- Vlado mi je rekao da će pogledati, ali da se ničemu ne nadam. Shvatio sam da neki u policiji očito na mene imaju ‘pik‘ i da će me proganjati. Po tim mojim prijavama nikad se ništa nije dogodilo - rekao je Tadić, koji je Lučiću na njegovo traženje kupio i građevinski materijal u vrijednosti od oko 4600 kuna. U daljnjim susretima uvijek bi ga pitao što je s njegovom kaznenom prijavom, a ovaj mu je odgovarao da će to teško ići, "pogotovo kad je na čelo PNUSKOK-a Osijek došla Suzana Zamlakar".

- Ona od ranije ima animozitete prema meni, a osobno je sastavila kaznenu prijavu zbog koje sam danas u zatvoru, a ja tvrdim da, ako sam ja kriv, onda su krivi i drugi iz uprave Osijek Koteksa..., jer ja nikad nisam počinio kazneno djelo, bez obzira na to što sam osuđivan - rekao je Tadić, na što ga je sutkinja upozorila da to nije tema ovog predmeta te da sve sumnje, ako ih ima, prijavi.

image

Drago Tadić

Vlado Kos/CROPIX

- Pa jesam, ali nitko na tome nije radio - odgovorio je Tadić pa mu je predsjednica sudskog vijeća Sanja Voller-Jakšić sugerirala da "prijavi Zagrebu", na što je on rekao da je to isto, a ona zaključila: "Ako ne vjerujete pravosudnim tijelima RH, imate Europu, pa prijavite Europi...".

- Dobro je, dobro je... Vjerujem ja pravosudnim tijelima RH - izjavio je Tadić.

Dodao je i da mu je Lučić rekao "da sam ja ‘crna ovca‘ i da oni po mojim prijavama neće raditi". Rekao je i da se nikad u razgovorima s njim nije raspitivao vezano uz njegov eventualni status osumnjičenika.

Tadić je krajem rujna 2018. otišao u BiH, nakon što je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH kako bi se ukinula presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine koju je u BiH odslužio tako da je platio novčanu kaznu umjesto zatvora, a tamo se, kako je rekao, u dva navrata susreo s Lučićem.

Prvi put ga je zamolio da provjeri eventualne kontakte policijskog inspektora iz BiH Zvonka Kelave s tzv. čepinskom skupinom i Ivanom Šapinom, a nakon što mu se Kelava obratio i, kako je rekao, nešto čudno govorio. Lučić mu je rekao da "u sustavu nema ništa vezano uz Kelavu, ali da ljudi iz čepinske skupine i Šapina često kontaktiraju s brojem koji sam mu dao".

Tad ga je Vlado zamolio za kćerino zaposlenje u Lidlu, a nešto ranije i sina u jednom zagrebačkom restoranu, a Tadić mu je u tome pomogao. Rekao je i da Lučić od njega nikad nije tražio novac, niti mu ga je ovaj samoinicijativno davao, a ne bi ga ni prihvatio jer nije smatrao da mu je ovaj nešto dužan. Ponekad bi mu Lučić poklonio kulen, a znao je nekad od njega i kupiti kulene za poklone svojim prijateljima. Rekao je i da je moguće da mu je Lučić slao neke dokumente o Vodogradnji na e-mail. Inače, neki službeni policijski dokumenti pronađeni su u Tadićevoj kući tijekom pretresa, a on ne zna kako su se tamo našli, niti zašto su na njima bila obrisana zaglavlja.

image

Drago Tadić

Vlado Kos/CROPIX

- Mene je samo zanimalo zašto se ne istražuju kriminalne radnje u Vodogradnji koje sam prijavio - kazao je Tadić, dodavši kasnije na upit tužitelja da je Lučića jednom pitao i za status njegove kaznene prijave vezano uz njegove dionice u Osijek Koteksu te za rezultate istrage fizičkog napada na njega u BiH.

Što se tiče ministrice Gabrijele Žalac, a što se u optužnici navodi da ga je Lučić izvijestio o krim istrazi protiv nje, Tadić je rekao da su to bile neke pikanterije i tračevi iz restorana u kojem je radio Lučićev sin, koji mu je to prenosio, a ne da se protiv ministrice radi krim obrada.

Lučiću je, dodao je, pomagao jer je ovaj teško živio.

- On mi se obraćao jer je valjda ocijenio da sam ja dobar čovjek - izjavio je Tadić.

U nastavku suđenja bit će saslušani svjedoci optužbe, a o svjedocima obrane sudsko vijeće odlučit će nakon što se ispitaju svjedoci optužbe, pa tako i o ispitivanju Damira Belje, zamjenika ravnatelja SOA-e, kojeg je Lučić predložio za svjedoka.

- Drago Tadić je bio moj informator, a ja sam podatke koje sam od njega dobivao po naredbi ravnatelja SOA-e dostavljao Damiru Belji, zamjeniku ravnatelja SOA-e, pa predlažem da se i njega sasluša - rekao je Lučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 14:12