TRAŽENA OSOBA

Prvo je u RH opljačkao ljekarnu, mjenjačnicu i zlatarnu, a onda prešao u BiH: Ondje je posjetio župnika i rođake bivše cure...

‘Po povratku iz Baške Vode u Sarajevo Luka je imao dosta novca kod sebe, a pod mojim krevetom policajci su našli zlatne dukate‘, kaže Čokarina bivša cura

Luka Čokara

 MUP ZDK

Stari znanac policije Luka Čokara (23) iz Kaknja tražena je osoba u Hrvatskoj. Osim što ga već 10 mjeseci bezuspješno čeka splitska policija, nedavno je splitski sudac istrage Županijskog suda mu odredio i jednomjesečni istražni zatvor koji će početi teći tek kad ga se uhiti. Gdje je Čokara? U svojoj voljenoj Bosni i Hercegovini čije građane također nije poštedio činjenja kaznenih djela.

Njegova bivša djevojka L.K. otkrila je da ga poznaje četiri godine i da su bili u ljubavnoj vezi. Ujedno je dodala i da su je lanjskog 28. rujna policajci u Sarajevu posjetili i pretresli joj kuću nakon što je otkriveno da je Luka orobio župnika u Kaknju.

- Ispod mog kreveta su pronašli otuđene zlatnike odnosno dukate vrijednosti oko 9.000 KM (4500 eura). Policija je otkrila i da je Luka u Trebinju kod mojih rođaka ukrao im zlatni nakit te se lažno predstavio kao Luka Bojović. A ljetovanje smo prošle godine proveli u Baškoj Vodi na Jadranu. Luka je u večernjim satima izlazio sam iz stana van uz izgovor da mu je dosadno. Policajci su mi nakon mjesec dana pokazali neke video zapise i fotografije nepoznatog počinitelja razbojništva u dvije ljekarne i mjenjačnicu u Baškoj, a na njima sam prepoznala Luku. Prepoznajem njegov hod, stas, pokrete i odjeću koja je dijelom bila i u mom stanu u Sarajevu te apartmanu u Baškoj Vodi. Gledajući videozapis razbojništva prepoznala sam i veći kuhinjski nož s crnom drškom kakav imam u Baškoj u stanu i njega mi je policija oduzela. A nakon povratka iz Baške u Sarajevo sjećam se da je Luka imao dosta novca kojim je platio nekoliko mjeseci unaprijed stanarinu za stan – prisjetila se L.K.

A njezin bivši dečko Luka je tog ljeta, dok su ljetovali u Baškoj, zapravo i radio. Na crno i s druge strane zakona.

Pa je tako splitska policija otkrila da je 19. kolovoza oko pola sata nakon ponoći posjetio zlatarnicu Lory na Obali Sv. Nikole. Navukao je na lice medicinsku masku i maramu te s nožem u ruci hrabro ušetao u prostor. Prišao je zlatarki koja je toga trenutka bila u zlatarnici sa maloljetnim sinom.

- Ajde zatvaraj rolete – rekao joj je osumnjičeni i pritom odgurnuo njezina sina dok je prestravljena žena zapomagala dok je grupa stranih državljana prišla ulazu u poslovnicu. Na kraju je Čokara odšetao praznih ruku u noć. Splitski kriminalisti su ga uspjeli povezati i s razbojništvom u ljekarnu ‘Vaše zdravlje‘ u Splitu od 19. srpnja prošle godine kada je s crnom medicinskom maskom na licu prišao djelatnici i ispred nje izvadio iz vrećice nož. Zatražio ju je novac pa mu je dala omotnicu s dnevnim utrškom. Zatim im je naredio da legnu na pod, a trećoj djelatnici je s nožem u ruci prišao i naložio da mu iz obje blagajne izvadi novac. Tako da je u pola bijela dana otrčao van iz ljekarne sa 1368 eura.

A najbolji ‘ulov‘ imao je u Baškoj Vodi 19. kolovoza prije dvije godine kada je 10 minuta prije ponoći orobio mjenjačnicu. I to opet s nožem u ruci. Pred užasnutim djelatnicama se sam poslužio novcem iz ladice ukravši 10.875 eura.

S obzirom na to da su hrvatski policajci raspolagali informacijom o kome se radi i da se nalazi preko granice, putem međunarodne pravne pomoći zatražili su od Bosne i Hercegovine da Čokaru ispitaju radi istrage koja se nad njim provodi u Lijepoj našoj. Stoga je Čokara 12. srpnja ove godine u prostorijama Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-Dobojskog kantona odlučio šutjeti negirajući počinjenje kaznenih djela nakon što mu je uručena pouka o pravima.

Međutim, u prilog mu osim niza iskaza svjedoka ne idu ni prikupljeni podaci njegovih ulazaka i izlazaka u RH, kao niti pretrage stana u Baškoj u kojem je boravio s djevojkom.

Inače, Općinski sud u Sarajevu ga je 2021. osudio zbog jedne krađe na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a na teritoriju BiH je u tijeku protiv njega još jedan kazneni postupak.

Krajem rujna prošle godine Čokarina je fotografija obišla medije pa je već sutradan uhićen pod sumnjom da je 2. rujna uz prijetnju nožem župniku crvke ‘Svetog Petra i Pavla‘ u Kaknju ukrao novac te zlatni nakit odnosno dukate. U pretresu stana, objavila je policija, osim nakita, novca i dukata pronađena je i kutija s natpisom ‘Vlasništvo Župe Kakanj‘.

Kako god bilo, kazneni postupak u Hrvatskoj zbog tri razbojništva od kojih je jedno ostalo na pokušaju i koji su pretočeni u optužnicu splitskog tužiteljstva, odbjeglog Čokaru strpljivo čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 17:02