DRAMATIČNE SNIMKE

Kuće kod Splita obranjene od požara, situacija je pod kontrolom: Jedan vatrogasac je ozlijeđen

Trenutno nema ugroze za kuće i građane, ali gori na jako nepristupačnom terenu, što stvara problem vatrogascima

Prizor požara

 Paun Paunovic/Cropix

NOVO 08:45 Požar na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača – Sitno Gornje i dalje je aktivan, a tijekom jutra u sanaciju su uključena i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Jučer oko 20 sati otpuštene su snage izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske i Zadarske županije te pripadnici PP NOS-a HV, a trenutno je na požarištu angažirano 230 vatrogasaca sa 64 vatrogasnih vozila, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tijekom noći na intervenciji gašenja požara jedan se vatrogasac ozlijedio te je zbrinut od strane HMS-a.

„Sjeverni dio požarišta noćas se rasplamsao uslijed jake bure i zaprijetio je kućama, a njegovo gašenje otežavao je i nepristupačan teren. Vatrogasci su brzom reakcijom uspjeli zaustaviti njegovo širenje i požar je pod kontrolom te je situacija jutros povoljnija“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tijekom jučerašnjeg dana u gašenju su ukupno sudjelovala tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, 26 pripadnika PP NOS-a HV te ukupno 304 vatrogasca s 82 vatrogasna vozila sa područja Splitsko-dalmatinske županije, IVP Zadar, Šibenik i Split te izvanredne dislokacije sa područja županija Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Grada Zagreba.

Požar otvorenog prostora na Kotlenicama kod Dugopolja jučer je ugašen kao i požar na području Plano – Vilajica u čijoj je intervenciji gašenja ukupno bilo angažirano 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Trogir, DVD-a Slatine, Kaštela, Trogir i Marina te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.


08:16 Pod kontrolu je stavljen požar koji je u srijedu navečer izbio u Sitnu Donjem, te je za promet otvorena lokalna cesta Žrnovnica-Sitno Gornje-Srinjine, izvijestili su u četvrtak ujutro vatrogasci napominjući kako je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen.

Cijelu noć na tom dijelu požarišta bila je panika, ali kuće su obranjene i požar je jutros stavljen pod kontrolu, rekao je Hini zapovjednik požarišta u splitskoj vatrogasnoj postrojbi Marinko Bogdan. Dodao je kako su od jutros u pomoć gasiteljima uključena i dva kanadera.

Lakše je ozlijeđen, iščašenjem ramena, jedan vatrogasac, kazao je Bogdan.

Na cijelom požarištu u Žrnovnici trenutačno je 298 vatrogasac i 80 vozila, rekli su vatrogasci.


07:10 - Situacija na terenu je puno bolja nego noćas. Imamo još nešto malo aktivnog požara, a to je na nepristupačnom terenu. Očekujemo dva kanadera koja će to pokušati riješiti, izjavio je za Jutarnju kroniku Hrvatskog radija zapovjednik DVD-a Klis Zoran Cicvara.


07:00 Sinoć oko 21 sat ponovno se aktivirao požar kod Žrnovnice. Noć je na požarištu na predjelu Grabovac kod Sitnog Gornjeg i Donjeg prošla u teškoj borbi vatrogasaca s požarom na nepristupačnom terenu na kojem nema puta ni za vozila ni za ljude.

Na požarištu u Žrnovnici je 250 vatrogasaca s 82 vozila.

Zbog požara je od 21 sat zatvorena cesta Žrnovnica- Sitno Gornje-Srinjine, izvijestila je splitska policija.


05:18 - Vatrogasci su za Slobodnu Dalmaciju rekli da je situacija prilično ozbiljna te da se vatra širi na dva fronta, prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem. Zbog nepristupačnosti terena, vatrogasci požar gase s ceste. Kuće i građani za sada nisu ugroženi, a kako bi tako i ostalo, mnoge kuće brane i civili, javlja Dalmacija danas.

- Ovo je već deseti put da je ovdje izbio požar, uvijek smo ga mi mještani sprječavali, rekao je mještanin Zdravko Gruica.


Sjeverni dio požarišta u Žrnovnici ponovno se aktivirao u otvoreni plamen u srijedu navečer, oko 21 sat, te je ondje upućen dio vatrogasnih snaga, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog središta u Splitu.

Taj otvoreni plamen se pojavio na teško pristupačnom terenu između Sitnog Gornjeg i Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji što otežava napore vatrogasaca, rekli su u vatrogasnom središtu.

Vatrogasci javljaju kako je situacija trenutno prilično ozbiljna, piše Slobodna Dalmacija. Vatra se širi na dva fronta - prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem, a teren je jako nepristupačan, pa su prisiljeni gasiti požar s ceste. Za sada nema ugroze ni za kuće ni za građane.

Slobodna Dalmacija piše da su joj mještani iz Sitnog Gornjeg rekli da se vatra opasno približila njihovim domovima te da su zbog toga u panici.

Pave Gruica iz Sitnog Gornjeg kazao je za Slobodnu da je vatra došla na samo stotinjak metara od kuća.

- Nikako nije dobra situacija. Vatrogasaca ima malo na terenu, a požar nam je jako blizu kućama. Mi smo počeli razvlačiti gume i zalijevati, ali hitno nam je potrebna pomoć.

Trenutno puše u suprotnom smjeru, pa ide dalje od mjesta, ali ako okrene na sjeverozapadnjak, mogle bi izgoriti kuće - govori zabrinuti Gruica za Slobodnu Dalmaciju.

- Aktivirao se požar na predjelu Grabovac, Sitno Donje. Radi se o nepristupačnom terenu, gdje nema puta ni za ljude ni za vozila. To je neprohodno, daleko, puše vjetar, napravit ćemo što možemo, puno nas je na terenu, čekat ćemo ga na putevima, ali je zbog nepristupačnosti ovo veliki problem, kazao je za Radio Dalmaciju vatrogasni zapovjednik Marinko Bogdan.

Tijekom cijele noći na požarištu u Žrnovnici dežurat će 250 vatrogasaca i 80 vozila, izvijestili su vatrogasci.

Cesta Žrnovnica - Sitno Gornje - Srinjine zatvorena je oko 21 sata zbog požara u Sitnom Gornjem, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Požar u Žrnovnici buknuo je u ponedjeljak navečer nakon udara groma, a rasplamsao ga je maestral u utorak.

image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požaraIX

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
image

Prizor požara

Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:27