JURNJAVA S MIGRANTIMA

Rođak svjetske nogometne zvijezde napravio neviđeni rusvaj u Slavoniji, dobio je sedam godina zatvora!

Uhićen je 30. siječnja ove godine, nakon što je dva sata bježao policiji prometnicama u Brodsko-posavskoj županiji jureći preko 200 kilometara na sat

Gruzijac Bezhan Kvaratskhelia

 /Požega Eu

Na jedinstvenu kaznu od čak sedam godina zatvora danas je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno osuđen gruzijski državljanin Bezhan Kvaratskhelia (55), koji je početkom ove godine krijumčario 11 ileganih migranata te je divljao cestama bježeći policiji.

Kako neslužbeno doznaje portal požega.eu, radi se o rođaku kapetana gruzijske nogometne reprezentacije Khviche Kvaratskhelije.

Optuženi Gruzijac proglašen je krivim za tri kaznena djela, krijumčarenje stranih državljana, krivotvorenje isprava, odnosno registarskih oznaka na automobilu te zbog obijesne vožnje. Sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Vedran Pavelić izrekao mu je kaznu od četiri i pol godine zatvora za šverc ljudi, deset mjeseci za krivotvorenje i još dvije godine zatvora za obijesnu vožmnju, odnosno jedinstvenu kaznu od ukupno sedam godina zatvora. To je ujedno i jedna od najstrožih kazni izrečenih u Hrvatskoj za ovakva kaznena djela.

Bezhan Kvaratskhelia uhićen je 30. siječnja ove godine, nakon što je dva sata bježao policiji prometnicama u Brodsko-posavskoj županiji. Najprije ga je policijska ophodnja uočila i pokušala zaustaviti na autocesti A3 oko 11 sati. No, on je, svjestan da u osobnom vozilu Citroenu C5, na koje je stavio lažne zagrebačke registarske oznake, prevozi 11 ileganih migranata iz Bangladeša, Maroka i Sirije, od kojih je njih pet nagurao u prtljažnik, umjesto da se zaustavi, stisnu papučicu gasa. Jurio je autocestom i do 206 kilometara na sat te je izišao s autoceste u Lužanima projurivši bez zaustavljanja kroz naplatnu postaju. Nastavio je suludu vožnju i po lokalnim cestama ubrzavajući do 176 kilometara na sat u naseljenim mjestima gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat kroz Batrinu, Novu Kapelu, Bili Brig i Vrbovu. Prolazio je kroz crveno na semaforu, preticao preko punih traka i u zavojima, mijenjao trake. Na taj je način, prema presudi, ugrozio živote ljudi koje je prevozio te je postupao na nečovječan i ponižavajući način, samo kako bi izbjegao uhićenje. No, to mu ipak nije uspjelo. Kada je uvidio da mu policija "puše" za vratom skrenuo je u šumski predio i na makadamskom putu ostavio vozilo te je "petama dao vjetra", pokušavaši pobjeći pješice. Međutim, policijski službenici su ga ubrzo sustigli i savladali, tako da su mu u 13,15 sati stavljene lisice na ruke.

Od tog je dana Gruzijac u istražnom zatvoru, koji mu je jučer, s obzirom na visoku izrečenu kaznu, produljen do pravomoćnosti presude.

Inače, kriminalističkim istraživanjem, a i kroz kasniji kazneni postupak, utvrđeno je da je 55-godišnji državljanin Gruzije krimjučario ilegalne migrante sukladno prethodnom dogovoru s osobama koje su ostale nepoznate. Za svakog prevezenog migranta dogovorio je "nagradu" od 200 eura, a trebao ih je prevesti do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 13:09