VELIKI POŽARI

S buktinjom se bore stotine vatrogasaca, napokon stigli kanaderi, vatra ušla u PP Biokovo, širi se prema NP Krka: ‘Turistima bi trebalo zabraniti ulazak!‘

Razvoj događaja pratimo iz minute u minutu
 /Ivo Ravlić/ Cropix

Ključne informacije

- veliki požar, koji je sinoć buknuo u Gornjim Tučepima, još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene

- Iz Gornjih Tučepa su se čule snažne detonacije

- vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč

- u vatrenom obruču se našao i načelnik Tučepa kada je autom pokušao doći do mjesta Čovići

- požar na području Smokovića, u Zadarskoj županiji, noćas je stavljen pod nadzor

- gori i u Šibensko-kninskoj županiji, u okolici Skradina


NOVO 8:58 O stanju na požarištima u Dalmaciji govorio je jutros u Vijestima HTV-a pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić.

Kazao je kako je trenutna situacija povoljnija nego jučer, ali da je daleko od toga da se može kazati kako je pod kontrolom vatrogasaca.

- Požar u Zemuniku je pod kontrolom. A što se tiče požara u Skradinu i Tučepima, oni su i dalje aktivni. U Skradinu je procijenjena trenutna površina od oko 780 hektara. Uz vatrogasce Šibensko-kninske županije, u pomoći su stigli vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije te Zadarske županije. Tijekom noći je upućena pomoć iz Karlovačke županije.

Trenutno na terenu djeluju dva protupožarna zrakoplova; kanader i dva Air Tractora. U Tučepima, pored Makarske, na terenu imamo oko 250 vatrogasaca i trenutno na terenu djeluju dva protupožarna zrakoplova kanader. Situacija na ova dva požara je takva da je požar i dalje aktivan, ali se ne širi kao što je bio slučaj jučer, tako da zemaljske snage uz pomoć zračnih djeluju na požare i nadamo se da ćemo ih vrlo brzo dovesti pod kontrolu vatrogasaca, kazao je.

- Kuće i naselja nisu izravno ugrožene, iako vjetar može promijeniti smjer i opet izazvati dodatne poteškoće.

Što se tiče požara u Tučepima, tu je tijekom noći pozvana dislokacija vatrogasaca iz grada Zagreba, a još uvijek su u pripravnosti vatrogasci iz Lično-senjske i Koprivničko-križevačke županije da se priključe na požare ako bude potrebno. Kako sad stvari stoje, ne bi trebalo biti, zaključio je Grančić.


8:38 Požar na području Smokovića, u Zadarskoj županiji, noćas je stavljen pod nadzor, u Tučepima su vatrogasci obranili kuće, a u Šibensko-kninskoj županiji cilj im je spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka, objavila je u srijedu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Zbog sigurnosti posjetitelja, glavni vatrogasni zapovjednik predložio je da se danas zabrani ulazak turistima u Nacionalni park Krka.

Na području Smokovića više nema otvorenog plamena, no vatrogasci i dalje čuvaju požarište.

U ispomoć vatrogascima na područje Dubravice, u Šibensko-kninskoj županiji, upućena su 32 vatrogasca s 13 vozila Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

U Tučepe, u pomoć vatrogascima iz Splitsko-dalmatinske županije, koji su se cijelu noć borili sa požarom, upućen je 41 vatrogasac s 11 vozila Vatrogasne zajednice grada Zagreba.


7:49 Požar, koji je u utorak navečer buknuo u Gornjim Tučepima, još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene, put požarišta u srijedu su uzletjela dva canadaira kako bi pomogla vatrogascima na terenu.

U srijedu ujutro još uvijek je trajala borba 237 vatrogasaca sa vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo. Od vatrogasaca se doznaje da su u srijedu rano ujutro dva canadaira uzletjela put požarišta kako bi pomogli kolegama u gašenju.

Uz 237 vatrogasaca sa područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila.

Požar u Gornjim Tučepima izbio je u utorak nešto iza 20 sati, vatra je zahvatila makiju, nisko raslinje i borovu šumu, brzo se širila i protegnula na četiri kilometra od mjesta Čovići do Šimića. Mještani kažu kako su se cijelu noć duž požarišta čule jake detonacije, a Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi za Hrvatski radio je rekao kako se radilo o "eksplozijama od plinskih boca iz starih vozila koja su napuštena".

Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu, no prema neslužbenim informacijama u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila.

Zbog požara u Tučepima zatvorene su ceste iz Vrgorca prema Makarskoj, te ona prema Podgori zbog čega se promet odvija obilazno.

Noćas je zbog gašenja vatre jedno vrijeme bila isključena i struja.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je potvrdio da je situacija na požarištu "napeta" jer jaka bura koja puše cijelu noć vatru nosi i širi dalje.

Vatrogasci su sinoć evakuirali dio mještana, te branili kuću po kuću.

Prema pisanju lokalnih medija i sam načelnik Tučepa Ante Čobrnić sinoć se našao u vatrenom obruču kada je automobilom pokušao doći do Čovića. Kaže da je jedva izvukao živu glavu iz vatrenog obruča, te da mu je vozilo izgorjelo u cijelosti.


7:47 Zbog požara koji je u utorak navečer buknuo u Tučepima, zatvorena je državna cesta DC512 u mjestu Gornji Tučepi, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, između čvora Zadar centar i čvora Posedarje u smjeru Zagreba dogodila se prometna nesreća, vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 kilometara na sat.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac, ispred graničnog prijelaza Bajakova u smjeru Lipovca kolona teretnih vozila duga je oko 3 kilometra.


07:03 Trenutno stanje je stabilno, potvrdio je za 24sata glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon neprospavane noći. Tucaković je potvrdio da dva kanadera idu za Tučepe, dok jedan kanader i dva air traktora idu za Skradin.

- Tijekom noći karlovačka ekipa vatrogasaca raspoređena j u skradinskom zaleđu - rekao je Tucaković za 24 sata. Dodao je i kako je u Dalmaciji i ekipa zagrebačkih vatrogasaca. - Borba je bila cijelu noć, radilo se stalno. Nije bilo značajnog širenja - zaključio je Tucaković.


07:00 Kako javljaju svjedoci s terena, jedan je kanader navodno upravo preletio iz smjera Omiša prema Tučepima.


04:30 Zbog požara zatvorena je državna cesta DC512 u mjestu Gornji Tučepi, javlja HAK.


04:00 Prema zadnjim informacijama, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepa se čuju snažne detonacije pa nije poznato je li eksplodiralo vozilo ili nešto drugo. Kanaderi se navodno očekuju tek ujutro. DETALJNIJE.


03:45 Jedna od najmučnijih snimki noćas, pakleni oganj guta sve nad Tučepima, a on bespomoćno procijedi: ‘Gle, ne možemo ništa...‘ Više čitajte OVDJE.


03:30 Naš reporter probio se do prve crte stravičnog požara kraj Tučepa, prizori su nestvarni: ‘Branimo kuću po kuću!‘ Cijeli fotoizvještaj pogledajte OVDJE.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix

01:30 Pogledajte stanje na području Dubravice, Šibensko-kninska županija.


01:10 Po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, Intervencijska vatrogasna postrojba Karlovačke županije upućena je na gašenje požara otvorenog prostora u Šibensko-kninsku županiju. Modul IVPKŽ čini 30 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila.


00:55 Vatrogasci su objavili zastrašujuće nove snimke požara kraj Makarske. "Evo ti veza uživo, ne možemo ništa. Gledaj!", čuje se kako govori muškarac na snimci. Pogledajte video.


00:33 "Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog stanja na požarištima te zbog novog požara na području Tučepa (SDŽ), u ispomoć su upućene dodatne vatrogasne snage. Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice (Šibensko-kninska županija). Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju", izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.


22:56 Još jedan požar buknuo je večeras na području Šibensko - kninske županije, piše Slobodna Dalmacija.

U večernjim satima rasplamsala se vatra oko naselja Radonić na Konjevratima. Kako doznaje Šibenski hr. na terenu se trenutno nalazi 17 vatrogasaca sa šest vozila.

- Gori trava i nisko raslinje, prema našim informacijama nitko nije ugrožen – kazali su u centru 112.

HRT izvještava kako gori oko zaseoka Kalpići.


22:50 Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros buknuo u blizini Skradina i progutao oko 500 ha niskog raslinja i borove šume, piše Danas.hr. Najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen.

Došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. Pred vatrogascima je teška noć.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković javio se uživo u RTL Direkt iz naselja Ićevo: "Zasad nema velike vatre, ali ima vatre na pojedinim dijelovima. Vatrogasci će dežurati cijelu noć. Svi vatrogasci su dobro", kazao je Tucaković i dodao: "Danas je vatra prijetila kućama, borili smo se i protiv vjetra, bilo je dosta ugroženih kuća, izgorjelo je dosta vinograda i maslinika", dodao je.

Tucaković je rekao da će cijele noći ostati 110 vatrogasaca. "Učinit ćemo sve da vatra ne dođe do NP Krka. Tri kanadera stižu nakon svitanja", kazao je.

Buknuo je požar i u blizini Zračne luke Zemunik. "Snage su prebačene na to području. Vatra je došla do kuća, ali su vatrogasci to uspjeli spriječiti", kazao je. Tucaković je rekao da će se provesti istraživanje o uzrocima požara. Kazao je da je ove godine puno više požara nego prošle godine. "20-ak posto je više požara u istom razdoblju nego lani", kazao je Tucaković.


20:40 - Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.

- Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor - rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.


20:26 - Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume. Najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava.

- Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Zračne snage će djelovati do početka noći, a vatrogasci nastavljaju s aktivnim gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće - rekao je zapovjednik Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.


18:59 Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, u Dnevniku N1 televizije otkrio je najnovije informacije s terena, gdje se trenutačno nalazi 121 vatrogasac i 46 vozila.

"Situacija je jako teška, pogotovo u dijelu od naselja Rupe prema Plastovu, brdovit teren, gusta vegetacija, borova šuma… Problem je vjetar, od jutra dosta jaka, na mahove i orkanska bura. Pola sata puše u jednu stranu, pa pola sata istočnjak", rekao je Dukić pa nastavio: "Dajemo sve od sebe. Najbitnije je da niti jedan stambeni objekt nije oštećen, imamo objekata do kojih je vatra došla, ali to su napušteni objekti i jedan autootpad koji je bio u ogromnoj šumi".

Potvrdio je da je jedan vatrogasac ozlijeđen, ali da je sad dobro.

"Imali smo jedno ozljeđivanje vatrogasca, lupila ga je grana po oku, ali na svu sreću je dobro, a prevrnula nam se i jedna autocisterna i na sreću posada je u tom vozilu dobro", izjavio je.

Poručio je da nema potrebe da mještani napuštaju svoje domove.

"Pozivam stanovništvo da bude pored kuća i prate svoja dvorišta jer ogromno je područje… Duga, duga noć je ispred nas".

Ukazao je na još jednu stvar.

"Ovo područje nikad nije bilo u Domovinskom ratu prva linija, a mi smo na ovom dijelu našli velik dio arsenala, minsko-eksplozivnih sredstava, doslovno pokraj nas, bilo je i detonacija. Na svu sreću, izvukli smo se i sve je dobro prošlo. Pozivam sve one koji imaju bilo kakvo eksplozivno sredstvo da ga ne bacaju u prirodu", apelirao je Dukić.


17:58 Požar u skradinskom zaleđu, od Ićeva do Bratiškovaca, i dalje nekontrolirano gori, piše portal Šibenski.hr.

Stavnovnici obližnjih mjesta javljaju da čuju detonacije, pretpostavlja se kako se radi o minama zaostalima iz Domovinskog rata.


16:55 Na požaru kod Skradina situacija je ozbiljna jer je požar došao do objekata, no srećom nitko nije stradao, rekao je u utorak poslijepodne glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zračne snage i vatrogasci ulažu velik napor da spriječe njegovo širenje, a snažan vjetar otežava njegovo gašenje", dodao je Tucaković, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Aktiviran je i Stožer civilne zaštite Grada Skradina, te je za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, koji se osjećaju nesigurno i ugroženo, otvorena Osnovna škola Skradin (Put Križa 1) gdje će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH.

Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirani, osim domaćih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.

VELIKU FOTOGALERIJU S POŽARIŠTA POGLEDAJTE OVDJE

Nešto iz 14 sati zaprimljena je dojava o požaru u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.

"Situacija je na oba požarišta dosta teška. Na području Smoković duga je požarna fronta jer su se dva požara spojila u jedan, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


16:16 Reporteri našeg portala javljaju da policija blokira sve ceste prema Bratiškovcima - do područja zahvaćenog požarom sad smiju samo vatrogasne postrojbe. Na tim punktovima su i ekipe Hitne pomoći.

Na intervenciju u zaleđu Skradina izišli su vatrogasne ekipe iz JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik, IVP Zadar, JVP Trogir, DVD Trogir, DVD Split i DVD Pakoštane sa 116 vatrogasaca i 41 vozilom, a u gašenju sudjeluju i zračne snage.


15:25 Reporteri portala Šibenski.hr došli su do poznatog vinara Ante Sladića čiji se OPG nalazi u Plastovu.

- Vatra mi je zahvatila manji dio vinograda i zasad nemam neke veće štete. Ali i dalje tinja svuda oko nas, postoji velika opasnost da mi požar zahvati cijeli vinograd. Borba je velika, strepimo - rekao je Ante Sladić, koji je poznat po uzgoju Lasine, izuzetno rijetke i atare sorte loze.

image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Bratiškovci

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix

14:55 Iz Ustanove socijalne skrbi Centar za rehabilitaciju Roman obitelj u Bratiškovcima, koja je u jednom trenutku bila spremna za evakuaciju, javljaju da su njihovi štićenici dobro: "Znamo da ste zabrinuti zbog požara u nasoj blizini pa javljamo da su svi korisnici i radnici Centra dobro, svi su zbrinuti i nema panike. Zahvaljujući vatrogascima, civilnoj zaštiti i policiji, sve je pod kontrolom. Najgore je iza nas".

Kako reporteri portala Šibenski.hr javljaju iz Skradina, u tamošnjoj osnovnoj školi još uvijek nema ljudi iz Plastova i Bratiškovaca.

Požar kod Bratiškovaca još uvijek nije stavljen pod kontrolu, vatrogasci zasad uspješno brane kuće.

Kako smo prije javljali, jedna napuštena kuća je izgorjela, a vatra je zahvatila i auto-otpad.


14:37 Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić rekao je kako je dosta teška situacija od samog početka.

- Od Ićeva gdje smo bili, odakle požar izbija, pa na području Plastova gdje smo sada. Velika vatrena linija kroz gustu borovu šumu došla bi do naselja. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku što se može napraviti. Ono najbitnije, sve objekte za sada smo sačuvali. Imamo drvenih baraka koje su oštećene, ali to ćemo sve gledati na kraju. Dajemo sve od sebe. Dosta jaka je bura i od samog početka požara bila, tako da je teško bilo što prognozirati, rekao je.

Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković rekao je da je situacija ozbiljna, vatra je ozbiljno ugrozila kuće, javlja HRT.


14:34 Stigle su nam i nove fotografije s požarišta.

image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Plastovo

Niksa Stipanicev/Cropix

13:25 Kako je za Šibenski.hr potvrdio gradonačelnik Skradina Antonio Brajković, počela je evakuacija ljudi iz Plastova kod Bratiškovaca.

- Zadužili smo Civilnu zaštitu iz Skradina da budu spremni za prihvat ljudi, zgrada osnovne škole je spremna. Koliko sam upoznat, većina ljudi iz Plastova otišla je kod svoje rodbine i prijatelja, mislim da u školu još nije došao nitko, kazao nam je Brajković.


12:55 - Situacija je teška, dajemo sve od sebe. Vatra je zahvatila kompletno područje Bratiškovaca i Plastova - rekao je za Šibenski županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Potvrdio nam je da se razmišlja o evakuaciji Doma za rehabilitaciju u Bratiškovcima, ali ta odluka još nije donesena.

Osnovna škola u Skradinu je već pripremljena za prihvat evakuiranih osoba.

image

Požar u Plastovu

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Bratiškovcima

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

12:45 Priopćenjem se oglasila i Hrvatska vatrogasna zajednica.

- Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 32 vatrogasna vozila te 3AT i 4CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo. Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, javljaju.


12:15 Prema informacijama s terena jedan objekt u Bratiškovcima je izgorio, navodno se radi o staroj, napuštenoj kući. Vatra je zahvatila i nekoliko automobila, javlja Šibenski.

Na intervenciji je trenutno 86 vatrogasca i 32 vozila, u gašenju sudjeluju i četiri kanadera.

image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je prešao u selo Bratiškovce

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je prešao u selo Bratiškovce

Niksa Stipanicev/Cropix

12:05 Primili smo novi kontingent fotografija požara koji je u utorak buknuo kod Ićeva te koji je zaprijetio Bratiškovcima.

image

Požar u Bratiškovcima

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Bratiškovcima

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Bratiškovcima

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Bratiškovcima

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Niksa Stipanicev/Cropix

NOVO, 11:25 Zadnje informacije, koje je prenio Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, kažu da je vatra ozbiljno zaprijetila Bratiškovcima, ugrožavajući kuće i imovinu.

Na intervenciju gašenja požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, kao i vatrogasne postrojbe iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik.

image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je presao u selo Bratiškovce

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je presao u selo Bratiškovce

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je presao u selo Bratiškovce

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina koji je presao u selo Bratiškovce

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki sumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix

RANIJE Prema informacijama iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, u 8.46 sati buknuo je požar na otvorenom prostoru na području Ićeva, u zaleđu Skradina, piše Šibenski.hr.

Na intervenciju su izašla 33 vatrogasca i 12 vozila, gašenje otežava olujna bura.

Požar koji je zahvatio gustu borovu šumu gase i tri kanadera.

Za promet je zatvorena cesta Rupe-Ićevo.

image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vatrogasci i kanaderi gase veliki šumski požar u zaleđu Skradina

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 10:47