‘UHVAĆENE‘ PORUKE

Šefica Turističke zajednice osuđena zbog rođendanskog partyja Gabrijele Žalac

Pomogla je Žalac da europskim novcem plati večeru u poznatom restoranu

Gabrijela Žalac

 Goran Mehkek/Cropix

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović osuđena je danas na temelju nagodbe s Europskim uredom javnog tužitelja (EPPO) na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je 2019. pomogla Ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije europskih fondova (MRRFEU) Gabrijeli Žalac da 1.353 eura troškova proslave ministričinog 40. rođendana podmiri novcem iz europskih fondova.

Alilović, koja je u inkriminirano vrijeme bila Voditeljica Odjela u Upravi za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, zadužena za organizaciju službenih aktivnosti navedene Uprave i pripremu postupka nabave ugostiteljskih usluga za službene svrhe, osuđena je na 5 mjeseci, no kazna se neće izvršiti ako u narednih godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

Postupak protiv same Gabrijele Žalac, koja pak za razliku od Alilović ne priznaje optužbe da je od 2017. do 2019. financirala europskim novcem oko 9732 eura privatnih troškova, uglavnom ručkova i večera po restoranima, se nastavlja te bi se na sljedećem ročištu trebalo odlučivati o prigovorima Žalac protiv optužnice na kojoj je, nakon priznanja njezine bivše suradnice sada ostala samo ona.

Inače, postupak zbog trošenja po restoranima četvrti je po redu koju su ili hrvatski ili europski tužitelji pokrenuli protiv Žalac. Najprije ju se USKOK osumnjičio u dva predmeta s bivšom državnom tajnicom i prijateljicom Josipom Pleslić (ex Rimac).

U prvome se Žalac stavlja na teret da je od Rimac tražila da joj sredi prolazak brata na državnome ispitu, dok je u drugome Žalac optužena da je na traženje Rimac lobirala da HBOR povoljno kreditira projekte vjetroelektrane Krš-Pađene hercegovačkoga poduzetnika Milenka Bašića.

No, nakon što je protiv nje dvije istrage pokrenuo USKOK, Žalac se našla na meti Europskih tužitelja (EPPO) u tzv. aferi Software gdje joj se na teret stavljalo da je svojem poznaniku Mladenu Šimuncu sredila posao nabavke računalnoga programa za MRRFEU. U svim tim postupcima podignuta je optužnica no suđenja još uvijek nisu počela zbog raznih sudskih odluka.

Gotovo sve ove optužbe proizašle su iz razgovora pronađenih u trima "famoznim" mobitelima Josipe Rimac u kojima su u razgovorima s tadašnjom državnom tajnicom "uhvaćene" stotine poznatih osoba iz hrvatske politike, sudstva i biznisa, a koje javnost pamti po tome da su Rimac i Žalac u porukama spominjale i "AP"-a.

Upravo iz tih poruka proizašao je i ovaj, četvrti po redu postupak u kojoj se Žalac tereti da je potrošila 9732 eura po restoranima, dok se Alilović, koja je u međuvremenu napustila MRRFEU te postala direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, teretilo za samo jednu od točaka tešku 1353 eura.

Naime, kako je to optužio EPPO, a koje je optužbe je u odnosu na sebe priznala Alilović, troškovi 40. rođendana Žalac u zagrebačkome restoranu Šarm bili su pokriveni tako da su pridodani fakturama za troškove reprezentacije kabineta ministrice, te su tako uvećane fakture plaćane većim djelom iz sredstava EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 17:12