MASAKR U DARUVARU

Šefica Udruga socijalnih radnika: ‘Ovo nije problem socijale, nego društva. Nije bilo razloga da sina ne puste majci‘

Ovo generalno nije problem socijale, već društva. Svi oblici nasilja su u porastu na svjetskoj razini. No mora se raditi na prevenciji

Štefica Karačić
 

 Damir Krajac/CROPIX

Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika, masakr u Domu za starije u Daruvaru nazvala je nezapamćenim.

- Radim dugi niz godina i ovo je prvi put da se nešto ovakvo dogodilo. Imali smo relativno nedavno situaciju gdje je štićenik doma aktivirao bombu, ali vanjskih upada nismo imali - govori Karačić. Kaže kako još uvijek raspolaže samo informacijama koje je vidjela u medijima te da pokušava kontaktirati kolege s tog područja, kao i resorno Ministarstvo.

- Duboko sam potresena i izražavam sućut obiteljima poginulih i djelatnicima Doma - izjavila je Karačić.

Dodaje kako je riječ o napadu na najranjivije što je nedopustivo, ali je i pokazatelj toga da imamo duboki problem s nasiljem.

- Ovo generalno nije problem socijale, već društva. Obiteljsko nasilje je u porastu, svi oblici nasilja i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. No mora se raditi na prevenciji. Za ove nesretne ljude sad je kasno - govori Karačić.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, u Dom je upao sin korisnice, a Karačić kaže da, ako nije bilo prijašnjih naznaka narušenih obiteljskih odnosa, zaposlenici nemaju razloga ne pustiti sina da ode k majci.

- Ne znam kako izgleda konkretan Dom, imaju li kakvu portu ili ne. Ali u domove uglavnom dolaze zaposlenicima poznata lica, obitelji i prijatelji korisnika - govori Karačić.

Inače, u domovima su uglavnom zaposlene medicinske sestre i njegovatelji, a kao vanjski suradnici dolaze socijalni radnici i obiteljski liječnici.

- U obiteljskim domovima, na pomoćnim poslovima, često rade i članovi iste obitelji - govori Karačić i kaže da se trebaju pričekati službene informacije prije konkretnijeg komentiranja groznog slučaja koji je u ponedjeljak potresao Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 12:13