DONIJELI RJEŠENJE

Slučaj koji je otkrio Jutarnji: USKOK pokrenuo istragu protiv suca Zvonka Vrbana, objavljeno je za što ga se sumnjiči

On je jučer dao intervju Jutarnjem listu u kojem je rekao da iza ovih optužbi protiv njega stoji Vladimir Šeks

Zvonko Vrban
 

 Vlado Kos/cropix/Cropix

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te na osnovu rezultata više izvidnih i dokaznih radnji koje je neposredno proveo, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, priopćeno je danas na web stranicama USKOK-a.

Riječ je o Zvonku Vrbanu, predsjedniku Županijskog suda u Osijeku. Podsjetimo, on je jučer dao intervju Jutarnjem listu u kojem je rekao da iza ovih optužbi protiv njega stoji Vladimir Šeks, o čemu više možete pročitati OVDJE, a naš prvi tekst o ovom slučaju pročitajte OVDJE

- Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku, tijekom veljače 2019. godine u Osijeku, koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi u jednom predmetu bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje presude u korist tužitelja s kojim je osobno povezan. Naime, okrivljenik je sutkinji Općinskog suda u Osijeku koja je imala u radu taj predmet rekao da je tužitelj njegov prijatelj i da mora uspjeti u sporu te da odluku treba donijeti u roku od mjesec dana.

Nadalje se osnovano sumnja da je okrivljenik, u istom svojstvu, od kraja ožujka do sredine travnja 2022. u Osijeku, nakon što je saznao koja sutkinja Općinskog suda u Osijeku je dobila u rad predmet u kojem je tužitelj osoba s kojom je povezan, također koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje prvostupanjske odluke u korist tužitelja. Tako je sutkinji zaduženoj s predmetnim spisom u više navrata govorio kakvu bi odluku trebala donijeti navodeći pritom da je zahtjev tužitelja osnovan. U odnosu na javno objavljene tvrdnje okrivljenika ovaj Ured će provesti izvide, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 10:56