UHIĆEN NA GRANICI

Srpski odvjetnik pjevao pa završio u hrvatskom zatvoru, brani ga odvjetnik Josipe Rimac: ‘Prijavljen je zbog 31 objave!‘

Berića su, nakon što ga je na Bajakovu zadržala granična policija, službeno uhitili policajci iz šibensko-kninske policije

Nemanja Berić

 Facebook/screenshot/

Sudac prekršajnoga suda u Šibeniku odredio je 15-dnevno zadržavanje srbijanskom odvjetniku Nemanji Beriću kojega je prije nekoliko dana na graničnome prilazu Bajakovo uhitila hrvatska policija nakon što je na svom Facebook profilu objavio kako u automobilu pjeva pjesmu ‘Do Dinare niđe ne stajem‘, u čemu je policija vidjela obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira, odnosno širenja mržnje i nacionalne nesnošljivosti.

No, kako se doznaje, ne terete ga samo za taj događaj već su ga policajci prekršajno prijavili za ukupno 31 objavu na njegovom Facebook profilu koju povezuju s četničkim pokretom i ratnim zločinima. Između ostaloga zbog stavljanja fotografija ratnih zločinaca iz drugoga svjetskoga rata Draže Mihailovića i Momčila Đujića, do „recentnoga” Ratka Mladića koji je u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog niza ratnih zločina, a između ostaloga i genocida u Srebrenici. Također, pronađen je niz objava kojima se slavi četništvo i slično.

Berića su, nakon što ga je na Bajakovu zadržala granična policija, službeno uhitili policajci iz šibensko-kninske policije te je sproveden na prekršajni sud u Šibeniku, te mu je određeno zadržavanje u roku od pola mjeseca u kojemu bi tek trebao čekati početak prekršajnoga postupka za koji mu se pak može izreći maksimalna kazna od 30 dana zatvora ili novčana kazna.

Inače, Berićevi su rodom iz Knina te u Knin dolazi nekoliko puta godišnje. Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni Berić je na ispitivanju rekao kako mu nije bila namjera da svojim objavama nikoga uvrijedi te da on ima prijatelje svih nacija i vjeroispovijesti, no ne osporava da je sve ono što je pronađeno na njegovom profilu on doista i objavio. Za objavljivanje slika Mladića je rekao kako je on prijatelj s Mladićevim sinom te da je slike stavljao iz revolta jer je smatrao da, premda su u ratu sudjelovale tri strane, jedino je Mladić ispao kriv za ratne zločine.

Za fotografiju na kojoj na glavi nosi kokardu je rekao kako mu je kapu kupio prijatelj. No ovaj slučaj, moguće i zato što se radi o odvjetniku, izazvao je i jaki politički odjek i reakciju Srbije te je tamošnja odvjetnička komora zatražila pomoć srbijanske ambasade. Kako smo doznali, tamošnja komora je za Berića angažirala i hrvatskoga odvjetnika Ivana Gržića, inače u posljednje vrijeme poznatoga kao odvjetnika bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Pleslić ex Rimac.

Gržić nam je pak u telefonskom razgovoru rekao kako ne želi ulaziti u sadržaj optužbi dok se ne upozna sa spisom, međutim., da vidi potencijalni problem u tome da je njegovome branjeniku određen istražni zatvor u trajanju od pola maksimalne zapriječene kazne, te da su neke od objava koje se Beriću stavljaju na teret počinjene na teritoriju druge države, a neke od njih stare su i po nekoliko godina.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 20:41