AFERA PLIN

Stečajni upravitelj Husićeva OMS-Upravljanja traži ‘odmrzavanje‘ imovine tvrtke radi naplate dugova

Stečajni upravitelj procjenjuje da bi suđenje Škugoru i ostalima moglo trajati pet godina

Prvoosumnjičeni u aferi plin Damir Škugor osmislio je, prema optužnici USKOK-a, ‘shemu‘ sa OMS-Upravljanjem za pljačku Ine

 Davor Pongračić/cropix/

Stečajni upravitelj OMS-Upravljanja Predrag Filajdić najavio je da će od Županijskog suda u Zagrebu zatražiti deblokadu imovine OMS-Upravljanja, zamrznute u sklopu istrage protiv bivšeg direktora Ine Damira Škugora i ostalih osumnjičenika u aferi plin. Filajdić odmrzavanje imovine OMS-Upravljanja predlaže kako bi se podmirili troškovi stečaja i naplatili vjerovnici, a već je pripremio i plan za slučaj da mu se ne udovolji.

- Ako ne dođe do promjena stanja u sljedećem kvartalu, stečajni upravitelj predložit će zaključenje stečajnog postupka zbog nedostatnosti stečajne mase po članku 293. Stečajnog zakona, i istovremeno otvaranje stečajne mase iza stečajnog dužnika, jer dužnik nema imovine, a niti mogućnosti podmirenja nastalih obveza - navodi Filajdić u izvješću koje je u petak podnio Trgovačkom sudu u Osijeku, na kojem se vodi stečaj OMS-Upravljanja. Riječ je, podsjetimo, o tvrtki koju su osnovali poduzetnik Goran Husić i odvjetnik Josip Šurjak, ishodivši dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za trgovinu plinom.

Prema nedavno objavljenoj optužnici USKOK-a, Damir Škugor organizirao je s Husićem i Šurjakom te s još četvero osumnjičenika, među kojima je Dane Škugor, Damirov otac, zločinačko udruženje, s ciljem kupnje plina od Ine i njezine tvrtke kćeri Plinare istočne Slavonije (PiS) po povlaštenim, jeftinijim cijenama, i prodaje tako nabavljenog plina na tržištu po višestruko većim cijenama na tržištu. Kupac plina od Ine i PiS-a bila je tvrtka OMS-Upravljanje. Tako su Damir Škugor i ostali osumnjičenici, prema USKOK-u, stekli nezakonitu zaradu od 158 milijuna eura, uz nanošenje poslovne štete Ini, čiji će se iznos utvrditi na sudu.

Potraživanje Ine

Kada je policija prema nalogu USKOK-a, u kolovozu 2022., privela Damira Škugora, Gorana Husića i ostale osumnjičenike, Županijski sud u Zagrebu blokirao je, među ostalim, imovinu OMS-Upravljanja. Zbog tajnosti istrage, ostalo je nepoznato koliko je novca blokirano na računima OMS-Upravljanja.

Budući da su Husić i Šurjak bili u istražnom zatvoru, a imovina OMS-Upravljanja zamrznuta, nad tvrtkom je u studenome 2023. otvoren stečaj zbog blokade računa na iznos od 62 milijuna eura. Riječ je o potraživanjima Ine, za nanesenu poslovnu štetu, i Ministarstva financija za porezne dugove. U međuvremenu, kao vjerovnik u stečaju pojavio se i Goran Husić.

U stečajnom postupku OMS-Upravljanja Filajdić nije priznao potraživanja Ine i Husića, što je potvrdio i osječki Trgovački sud. Stečajni upravitelj OMS-Upravljanja obrazložio je neprihvaćanje potraživanja Ine i Husića sudskom odlukom o "zamrzavanju" imovine tvrtke, i uputio ih na pokretanje zasebnih sudskih postupaka, kako bi se utvrdila osnovanost potraživanja.

Prema Filajdićevu izvješću, Ina je pokrenula sudski postupak u kojem je pokušala staviti spomenutu odluku o neprihvaćanju njezina potraživanja u stečaju OMS-Upravljanja izvan snage, ali je, prema istom izvoru, sud odredio prekid postupka do okončanja kaznenog postupka koji se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu. Filajdić procjenjuje kako bi suđenje Škugoru i ostalima moglo trajati pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 12:33