TRAGEDIJA U MALOM LOŠINJU

Rampa trajekta pala na pomorce, poginula trojica: ‘Nikad nije bilo problema s tim brodom‘

Poginuli su vođa stroja i dva kormilara, dok je časnik pretrpio teške ozljede

Prizori s mjesta nesreće

 čitatelj/

Ključni događaji

- U nedjelju poslijepodne rampa trajekta Lastovo pala je na četiri pomorca, trojica su poginula, jedan je ozlijeđen

- Policija je dojavu dobila oko 15:10 sati

- Ozlijeđeni mornar prevezen je helikopterom u bolnicu

- Jadrolinija: ‘Duboko smo potreseni‘


NOVO 22:29 Kako javljaju naši reporteri koji se nalaze u Malom Lošinju, u večernjim satima podignuta je rampa trajekta. Za njeno dizanje ipak nije trebala dizalica već ju je podigao njezin mehanizam.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:55 Izjavu za HRT dala je Slađana Srdoč, dr. med., iz Hitne medicinske službe KBC-a Rijeka.

- Pri dolasku naše ekipe, koja je vrlo brzo došla na mjesto intervencije, vidjeli su da je nažalost dvoje mornara poginulo, dvoje radnika, a jedan je ozlijeđen.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Srećom, imao je stvarno sreću da je ozlijeđeno rame, donji dio leđa, vjerojatno zdjelica, hemodinamski stabilan, pri svijesti, nema ozljede glave, opskrbljen je i mobiliziran, rekla je dr. Srdoč za HRT.


20:43 Reporteri Jutarnjeg lista su u Malom Lošinju. Evo što su im ispričali mještani o nezapamćenoj tragediji.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:40 Nakon nezapamćene nesreće u Malom Lošinju, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta rekao je da Jadrolinija tuguje zbog trojice poginulih pomoraca, dvojicom iz područja Splita i jednim iz Zadra, da je ozlijeđeni u riječkom KBC-u stabilno te da s trajektom Lastovo nikad nije bilo problema.

"Jadrolinija tuguje, svi smo duboko potreseni ovim tragičnim činom", rekao je Sopta u nedjelju za Dnevnik Nove TV i izrazio duboku sućut obiteljima stradalih.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, u nedjelju oko 15 sati, na pomorce je pala teška rampa Jadrolinijinog broda "Lastovo", poginula su tri pomorca, jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu gdje su Hini rekli da je stabilno i pri svijesti te da nije životno ugrožen.

Sopta je izvijestio je da su poginuli vođa stroja i dvojica kormilara, a četvrti koje je ozlijeđen, prevezen je helikopterom u riječki KBC i stabilno je.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

"Svi stradali pomorci su hrvatski državljani, dvoje pomoraca su iz predjela Splita, a jedan iz Zadra. Očevid je u tijeku, a mi smo ovdje stigli dati podršku ostaloj posadi i zapovjedniku i pratimo tijek događaja", rekao je Sopta koji je stigao na mjesto nesreće u Mali Lošinj.

Najavio je da će posadi biti osigurana psihološka pomoć jer su pod šokom. "Svima ćemo pomoći, svim mogućim sredstvima, da se oporave", dodao je.

Na pitanje novinara je li prije bilo problema na tom brodu koji je star više od 50 godina, Sopta je odgovorio da nikad nije bilo problema s tim brodom. "Ali, dopustite dan tuge i sućuti pa ćemo to drugi put komentirati", dodao je i naveo da najprije treba vidjeti što se dogodilo.

"Hajdemo danas ovo pregrmjeti i vidjeti što se desilo pa ćemo lako oko odgovornosti", odgovorio je na pitanje vidi li u svemu svoju odgovornost.

Sopta kaže da su se u Jadroliniji čuli s obiteljima stradalih pomoraca, ali da će sutra s njima i osobno razgovarati.

Očevid je i dalje u tijeku.

Na Jadrolinijinim službenim stranicama stoji da je "Lastovo" trajekt za lokalne linije klasificiran kao ro-ro putnički brod. Izgrađen je 1969. u Japanu za japanskog naručitelja gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi. Brod 1978. godine postaje dijelom Jadrolinijine flote. Najčešće plovi na linijama splitskog okružja. Dužina trajekta je 72,7 metara, gaza 3,7 metara i širine 13,7 metara.

"Jadrolinija" ima 39 trajekata, dva trajekta na međunarodnim linijama, 12 katamarana i četiri klasična broda, a godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila.


19:55 Član posade Jadrolinijina broda Lastovo, koji je u nedjelju teže ozlijeđen kada je u Malome Lošinju pala rampa broda, zaprimljen je u riječkoj bolnici, stabilno je i pri svijesti te nije životno ugrožen, doznaje se iz riječke bolnice.

"Možemo potvrditi da je pacijent zaprimljen u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i da su započete mjere dijagnostičko – terapijskog zbrinjavanja", naveli su.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, koja se dogodila oko 15 sati, na pomorce je pala teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo te su poginula tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i iz Jadrolinije iskazali su žaljenje zbog strašne nesreće i sućut obiteljima poginulih te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade.

Iz policije su popodne izvijestili da očevidom na mjestu događaja rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke te da u rasvjetljavanju tog događaja, uz policiju, sudjeluju i druge nadležne službe.

Na mjestu teške nesreće su i djelatnici nadležne Lučke kapetanije, koji će provesti istragu o uzrocima nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.


18:36 O tragediji u kojoj su poginuli, kako doznajemo, vođa stroja i dva kormilara, dok je časnik pretrpio teške ozljede, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture:

- Nastavno na prve informacije s kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije dok je četvrti teže ozlijeđen. Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Još jedno izražavamo sućut zbog ovog strašne nesreće te ćemo o svim novim informacijama i uzrocima nesreće te rezultatima istrage obavijestiti javnost - poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


17:55 - Kako doznajemo, tri su pomorca poginula, a jedan je ozlijeđen. Vijest je naknadno potvrdila i Jadrolinija.

Njegovo zdravstveno stanje i težina ozljeda još nisu poznati te je helikopterom promptno prevezen u riječku bolnicu.

image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix

17:12 - Na putu za Mali Lošinj su županijski državni odvjetnik i inspekcija te će se oglasiti nakon očevida.

Kako doznajemo, preživjelom pomorcu među prvima u pomoć su pritekli lošinjski vatrogasci koji su se zatekli u blizini te su nesretnog čovjeka, kojeg je poklopio dio rampe pa je pao u more, izvukli na obalu.

image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix

Njegovo zdravstveno stanje i težina ozljeda još nisu poznati te je helikopterom promptno prevezen u riječku bolnicu.

image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix

Strašna nesreća dogodila se danas oko 15 sati u trajektnom pristaništu u Malom Lošinju.

Prema neslužbenim informacijama došlo je do pada ulazne rampe trajekta "Lastovo" koja su prikliještila četiri pomorca "Jadrolinije".

Neslužbeno doznajemo da su tri pomorca poginula, a jedan je teško ozlijeđen.

image

Brod Lastovo, arhivska fotografija

Cropix/

Kako doznajemo na mjesto nesreće odmah je stigla policija i Hitna pomoć, ali nesretnim pomorcima nije bilo spasa. Riječ je o trajektu koji je trebao u 16 sati isploviti prema Zadru.

image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix

Kako doznajemo, rampa koja je pala na pomorce teška je najmanje 10 tona, a navodno još uvijek nije dignuta.

Policija je dojavu dobila u 15:10 sati, a prema prvim informacijama osobe su stradale prilikom pada rampe motornog broda, kažu.

image

Mjesto tragedije u Malom Lošinju

čitatelj/

Na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke.

U rasvjetljavanju ovog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice.

image

Trajekt Lastovo

čitatelj/
image

Trajekt Lastovo

čitatelj/

Priopčenjem se o tragediji nešto kasnije oglasila i Jadrolinija.

- U velikoj žalosti moramo priopćiti kako se danas u luci Mali Lošinj dogodila nesreća u kojoj su prema prvim informacijama poginula 3 pomoraca Jadrolinije s broda Lastovo dok je 1 teško ozljeđen. Brod Lastovo održava državnu trajektu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj te je u trenutku nesreće brod bio vezan u Malom Lošinju.

Izražavamo iskrenu sućut obitelji stradalih pomoraca, Jadrolinija je duboko potresena ovim nesretnim događajem, poručili su.

image

Prizor s mjesta tragedije u Malom Lošinju

čitatelj/
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Trajekt Lastovo

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 12:55