JOSIPOVE KRIVOTVORINE

Suprug vlasnice poznatog zagrebačkog butika u problemu, diljem grada plaćao lažnim eurima: ‘Za sve je kriv I.V.!‘

Josip J. je prijavljen za pet kaznenih djela krivotvorenja novca; euri su bili na lošem papiru, istog serijskog broja, mirisni...

Lažne novčanice eura (ilustracija)

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Josip J. (24), suprug vlasnice jednog zagrebačkog butika te osuđeni prevarant, našao se u novom problemu nakon što je prtljao s krivotvorenim novčanicama koje su iz njegovih ruku završile dalje u prometu diljem Zagreba.

Zagrebačka policija ga je uhitila te ga suočila sa sumnjama do kojih su došli nakon što su im pojedinci prijavili da su u posjedu lažnih eura. Prema navodima kaznene prijave koja je pretočena u optužnicu tužiteljstva, Josip J. je prošle godine na neutvrđeni način pribavio veću količinu neoriginalnih novčanica od 100 i 50 eura i potom ih tijekom veljače stavljao u promet kao vjerodostojne. Njima je kupovao stvari i plaćao robu te zauzvrat dobivao pravi novac.

Pa je tako 2. veljače obmanuo djelatnicu kioska iNovine na Remizi s ukupno pet lažnih novčanica od 50 eura. S jednom je kupio jednokratne električne cigarete Vuse go, dok je s četiri izvršio uplatu na Aircash račun registriran na njegovu majku, no računom se, tvrdi policija, koristio on.

Išao diljem grada

Potom je lažne eure proturio i na kiosku Tiska na Srednjacima također kupujući stvari u zamjenu za krivotvorenih 100 eura. Sutradan je, pak, 50 eura lažnih uvalio dostavljaču Wolta koji je izvršavao njegovu narudžbu kupnjom, ni manje ni više nego čokolade za 5 eura i za to je dobio 45 eura kusura pravog novca. Josip J. je, sumnja se, jednako poduzetan bio i 20. veljače na kiosku Tiska u Ujevićevoj ulici gdje je podvalio tobožnjih 50 eura.

A čak 900 lažnih eura uvalio je L.B. kupujući od njega dva mobitela iPHONE 13 vrijedna 1300 eura i pritom mu se predstavivši kao Ivan.

Rezime njegovih aktivnosti s druge strane zakona je ukupno pet kaznenih djela krivotvorenja novca.

- U travnju 2020. pozajmio sam I.V. 20.000 eura. Za taj novac sam digao kredit jer smo trebali imati kombinaciju s kripto valutama uz zaradu od 2000 eura mjesečno. Ali mi se I.V. prestao nakon toga javljati te mi je do lipnja vratio polovinu iznosa a početkom 2023. mi je obećao vratiti ostatak. Pa sam mu otišao u Čatež gdje mi je dao ključeve auta i rekao da si uzmem novac iz njega. Prebrojao sam ga. Bilo je po 100 i po 50 eura iz 2002. i 2017 godine. Taj novac sam koristio, plaćao u banci i pošti. Nigdje nije bilo problema. Da sam znao da je novac krivotvoren, nikad ga je bih uplatio na račun moje majke! A kad sam htio kupiti dva iPHONEA našao sam se sa L.B. Dao mi je mobitele a ja njemu novac da bi me kasnije nazvao i pitao od koga sam dobio te novce i jesam li primijetio išta sumnjivo na novčanicama. Kazao sam mu da ako postoji neki problem da ćemo se naći i zamijeniti novac. Otišao sam doma i googlao kako provjeriti novčanice te otišao u Narodne novine kupiti flomaster za provjeru. Sve sam provjerio novčanice i jedine su sporne bile one iz kuverte koju mi je dao I.V. pa sam ih stavio na stranu – branio se Josip J. dodajući kako je zatim otišao prodati mobitele ali i da je L.B. već zvao policiju. Uvjeravao je dalje istražitelje da nije doista znao za krivotvorine napominjući da su i u banci na aparati provjeravali 500 eura i da su bili uredu. Sva plaćanja je, otkrio je još, izvršio on, ali tvrdi da nije znao da je novac krivotvoren.

Tko je stanoviti I.V.?

- Mjesečno sam uplaćivao 3000-4000 eura kineskim dobavljačima – ustrajao je dalje Josip J.

Unatoč svim pokušajima istražitelji nisu uspjeli doći do stanovitog I.V. te utvrditi njegov identitet, a za kojeg optuženi tvrdi da od njega potječe lažni novac.

A novčanice kojima je plaćao robu su bile na lošem papiru, s nedovoljno vidljivim vodenim žigom, imale su specifičan miris, zlatnu nit te identičan serijski broj. No, svejedno u njih inicijalno građani nisu posumnjali.

Istražitelji naprosto u njegovu priču nisu povjerovali jer uvidom u Jedinstveni registar računa proizlazi da su svi računi okrivljenog u blokadi te da nema nikakve imovine pa samim time im je neuvjerljivo da bi raspolagao velikim količinama gotovinskog novca kako je ustvrdio u obrani. Jer u jednom trenutku je kazao i da je novac uplaćivao prijateljima za potrebe kladionice dok su, primjerice bili na poslu, a novac im je hitno trebao pa ga nisu sami mogli uplatiti na Aircash račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 14:17