bolji od izvornog

Recept za domaću orahovicu koji će oduševiti bonkuloviće: ovaj fini liker osvaja bogatim okusom, a prava je likarija

 Yann Avril/Biosphoto Via Afp

Kao što to pravi ljubitelji jednog od najpopularnijih likera na našim prostorima dobro znaju, upravo je najbolje vrijeme za napraviti orrahovicu. Fini liker od oraha nekoć je bio nezaobilazna stavka u svakoj kući koja je držala do sebe, a i danas je na glasu kao aperitiv, ali i kao dobro sredstvo protiv želučanih tegoba.

Nažalost, naivni vjeruju kako je dovoljno dobro posegnuti za kupovnim likerom od oraha. No loše će se provesti dođe li im u goste pravi gurman - taj će im odmah očitati lekciju o razlici između prave i falše orahovice.

Želite li napraviti pravu, starinsku orahovicu, ovdje smo vam otkrili kako se to radi, a sad vam nudimo jedan noviji recept koji ne mijenja ništa bitno, samo nadopunjuje onu staru ricetu s par lipih stvari za još bolji okus.

image
Shutterstock

Orahovica s mirodijama

Sastojci:

1,5 l rakije
60 dag šećera
15 mladih oraha
7 zrna kave
4 klinčića
2 vanilin šećera
1 limun

Priprema:

Orahe operite, obrišite i zarežite nekoliko puta nožem, a ako su jako veliki prepolovite ih. Limun narežite na ploške.

U veliku staklenku stavite orahe i limun, dodajte začine i šećer te sve zalijte rakijom. Promiješajte, poklopite i ostavite na stoji na osunčanom mjestu 40 dana na suncu uz povremeno protresanje kako bi se šećer potpuno otopio i sastojci se bolje međusobno proželi. Po isteku roka procijedite i ulijte u boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2025 02:56