UŽAS ZBOG 15 EURA!?

‘Ti ćeš moju majku udarati...‘: Ubio čovjeka koji mu je napao bolesnu majku, prikazane i snimke uoči obračuna

Dominik je ostao dužan pokojnom Marku, a u sudnici se gledala snimka iživljavanja pokojnog nad optuženim zbog 15 eura duga

Suđenje Dominiku Škrebu za ubojstvo Marka Jirotke na Županijskom sudu u Zagrebu

 Josip Bandic/Cropix

Osam mjeseci od ubojstva Marka Jirotke (48) u stanu u zagrebačkom naselju Prečko, nakon što mu je napao majku tražeći 15 eura duga, na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu sjeo je Dominik Škreb (38).

Tereti ga se za tzv. obično ubojstvo te mu prijeti najmanje pet godina zatvora, a riječ je o događaju od lanjskog 10. studenoga oko podne u Ulici Josipa Slavenskog, kada su se njih dvojica sukobila.

Točnije, pokojni je došao do optuženikova stana kako bi ishodio povrat duga, a pritom je napao njegovu majku, inače osobu u invalidskim kolicima i na kisiku, misleći da će od nje uspjeti iskamčiti ostatak duga.

Međutim, stvari su se zakomplicirale već nakon samog ulaska u stan jer je Jirotka počeo tući optuženikovu majku na krevetu pa je Škreb posegnuo za škarama i kuhinjskim nožem dužine 24 centimetara, počeo 48-godišnjaka ubadati po licu, prsnom košu i šaci, a nanio mu je i niz reznih rana i podljeva.

Na upit sudskog vijeća kakav stav zauzima o krivnji, Škreb je rekao da se "ne smatra krivim za to što je na takav način opisano u optužnici", a dajući generalije sudskom vijeću, rekao je da mu je nadimak Dodo, da je završio osnovnu školu, da nema zvanje, kao i da nema imovinu niti je zaposlen.

image

Zgrada u Prečkom gdje se dogodilo ubojstvo

Damir Krajac/Cropix

Potom su se u sudnici gledale snimke videonadzora nekoliko kamera u stubištu zgrade, kao i ispred gdje se dogodilo ubojstvo. Škreb je svaku sekundu gledao s velikom pozornošću.

Tako se moglo vidjeti da kobnog dana optuženi u 11.42 sati izlazi iz zgrade, pogledava lijevo-desno pa odlazi prema parkiralištu. Nakon dvije minute iz crnog vozila parkiranog ispred zgrade izlazi Jirotka te hoda prema ulazu u zgradu, gdje stiže i Škreb. Na videonadzoru iz dva kuta se potom vidi da se njih dvojica prepiru, Škreb zvoni na portafon, a Jirotka potom na njega fizički nasrće. Gestikulira rukama, viče.

- Možete li, molim vas, taj dio snimke pustiti ponovno? - zamolio je optuženi sudsko vijeće pa su se te sekunde ponovno gledale. Zatim se dalje moglo vidjeti kako oštećeni Jirotka pribija o zid Škreba, nakon što je pozvonio na portafon.

Objema ga rukama hvata za vrat, a Škreb ne pruža otpor i mirno stoji te nešto govori Jirotki, koji se zatim udaljava natrag, otvara vrata ulaza u zgradu te po stepenicama hoda iza optuženog i u pretprostoru kod kaslića ga gura rukom odozada.

Nakon dolaska do lifta, ophođenje Jirotke prema Škrebu je sve žešće. Dok čekaju da dođe lift, raspravljaju se. Jirotka maše rukama i nešto govori pa fizički opet na njega nasrće. Zamahuje potom desnom rukom i šamara ga po lijevom obrazu te ga s obje ruke hvata za glavu. Optuženi se brani i diže ruke ispred sebe pa ga Jirotka dalje šutira nogom kojom zamahuje. Lift stiže, Jirotka poseže za mobitelom te otvara vrata lifta i pušta optuženog da prvi uđe. Vožnja liftom do viših katova zgrade traje 20-ak sekundi, tijekom kojih Jirotka vadi kutiju cigareta sa smotuljkom koji pokazuje Škrebu te mu nešto govori. Zatim izlazi prvi iz lifta i njih dvojica odlaze do stana u kojem se nalaze Škrebova bolesna majka sa sustanarima - njegovateljicom i njezinim partnerom.

image

Suđenje Dominiku Škrebu za ubojstvo Marka Jirotke na Županijskom sudu u Zagrebu

Josip Bandic/Cropix

O zločinu u dnevnom boravku stana policija zaprima informaciju da je u 12.12 sati Hitnu pomoć nazvala muška osoba, navodeći da je "u stanu Marko izboden nožem i da krvari". Spasa mu više nije bilo, iako je Hitna vrlo brzo stigla te su počeli s reanimacijom.

Osumnjičeni je muškarac, inače, stari policijski znanac koji se već ranije ogriješio o zakon zbog imovinskih delikata i zlouporabe opijata. A kroz njegov su stan, kako su nam otkrili nakon zločina susjedi, defilirale osobe ovisne o opijatima kao i on.

Nakon zločina optuženikova majka je ispričala istražiteljima da je njezin sin tog dana izašao iz stana kako bi vratio dug od 30 eura, ali da je imao samo 15 eura.

- Ne sjećam se koliko je dugo bio izvan stana, ali kad se vratio bio je crven u licu, raščupan i zbunjen. Odjeća mu je bila razbarušena te je otišao do kompjutora. Na ulaznim vratima sam čula neki udarac, a dok sam ležala u krevetu vidjela sam u predsoblju nekog visokog i krupnog muškarca. Učinio mi se kao utvara. Bacio se na mene svom težinom i počeo me tući po glavi i tijelu, a nešto je i psovao. Bila sam sva ošamućena, nakon čega je Marka netko skinuo s mene. Govorila sam da se zove Hitna i policija, a sam čin ubojstva nisam vidjela, nego samo da je Marko potom ležao na podu - otkrila je istražiteljima majka optuženog, koja je pokojnog poznavala te navela da je bio dobar prema njoj i sinu, ali da je imao poremećaj ličnosti.

Svjedoci zločina, njegovateljica i njezin partner inače su pomagali optuženikovoj majci te su se uselili kod nje u stan i koristili jednu od soba.

Njegovateljica je u trenutku kad su se optuženi i pokojni pojavili u stanu bila u kupaonici. Čula je da je netko zalupio vrata stana, uslijedilo je neko naguravanje, čula je komešanje, a potom i Dominika kako govori "ti ćeš moju mamu udarati". Izašla je iz toaleta i kad je ušla u sobu, uočila je njoj nepoznatog muškarca krvave majice na zakrvavljenom podu.

- On se najednom ustao na noge i otišao do drugog kreveta nasuprot onog gdje je bila Dominikova majka te je legao na leđa i uhvatio se za zavjesu koju je potrgao vičući: ‘Hitna, hitna‘. Partner je nazvao 112 i rečeno je da ozlijeđenu osobu treba staviti na bok pa smo to i napravili, koliko smo mogli jer je čovjek bio jači. A Dominik je rastreseno hodao od sobe do kuhinje i nazad, bijela jakna koju je nosio bila je obilno krvava, a krvi je imao i po licu. Bila sam šokirana svim tim scenama. Na podu sam vidjela krvavi nož te sam ga u šoku automatski podignula i bacila u kuhinjski sudoper pun vode pa mi je Dominik rekao vičući: ‘Kaj to radiš? Zašto si micala nož?‘ - ispričala je svjedokinja istražiteljima i dodala da je u jednom trenutku odlučila uzeti perač poda i prebrisati krv s poda sobe koji je potom oprala u kadi.

image

Suđenje Dominiku Škrebu za ubojstvo Marka Jirotke na Županijskom sudu u Zagrebu

Josip Bandic/Cropix

Njezin, pak, partner ispričao je da je vidio kako za Dominikom u stan ulazi nepoznati muškarac krupnije građe i koji je odmah otišao do Dominikove majke koju je više puta udario šakom u glavu pa ga je panično upitala: "Kaj ti je, Marko, kaj me udaraš? Kaj sam ti napravila?‘

- Marko ništa nije govorio Dominikovoj majci već ju je samo nastavio napadati. Zatim se stvorio Dominik koji je povikao da zašto mu udara mamu. Krenuli su jedan na drugoga, a u naguravanju sam vidio da Dominik zamahuje rukom i udara Marka koji pada na pod. Zatim je na njega vikao da što mu sve to treba. Zvao sam 112, a onda sam pitao i Dominika koji je izašao iz sobe što mu je sve to trebalo, na što mi je samo rekao: ‘Zovite Hitnu i policiju i recite kako je bilo‘. Iskreno, mislim da je Marka ubio jer je fizički napao njegovu majku i jer je prije toga njega tukao - ustvrdio je drugi svjedok.

Na idućem ročištu odgledat će se (pre)ostali dio videonadzora iz stubišta i ispred stana te će biti saslušano ukupno četvero svjedoka i pročitano niz odrađenih vještačkih nalaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:48